Träning i Halmstad

Nu är jag utanför Halmstad och håller kurs och har det så lyxigt! Trevliga kursdeltagare, omtänksamma arrangörer och fantastiska träningsmöjligheter. Och inga tidiga morgnar. Igår höll jag tre timmars kvällskurs i agilityhandling, idag har jag tre timmars tävlingslydnad med start om tjugo minuter och sedan ett föredrag om shaping ikväll. På gården här finns ett ridhus med fint gummiunderlag och fullt av agilityhinder! Igår fick jag till två korta slalompass med Squid i ny miljö. Under första passet verkade hon lite förvirrad, kanske av den nya miljön och av att det var lite liv och rörelse runt omkring. Under andra passet var hon betydligt säkrare. Hon fick också visa lite torrhandling under kursen och Shejpa visade one jump-övningar och bakombyten. Vi bor i en mysig lägenhet över stallet och passar på att träna i ridhuset på lediga tider.

Idag fick Squid ett hoppteknikpass på nya hinder och nytt underlag. Hon hoppade riktigt fint och jag provade en oxer på 65 centimeter för första gången. Inga problem! Det känns som att hon hanterar höjd mycket bättre nu och att hon anpassar höjden till bommen när jag sedan sänker den. Nu ska vi jobba vidare med att få henne att läsa avstånd bättre och lära henne att anpassa sin steglängd för att få så effektiva hopp som möjligt. Sedan körde vi ett slalompass med fyra raka pinnar som jag var nöjd med. 75% lyckanden och aldrig mer än ett fel i rad (hon bytte alltså direkt strategi om hon inte fick belöning). Hon hanterar min fart bättre, även om det fortfarande behöver bli bättre, och hon fixar alla typer av ingångar bra. Bakombyten såg inte heller ut som något problem, däremot kan hon ha lite svårt om jag skickar henne från min högersida in i ingångar från klockan tre. Vi avslutade med ett pass där jag för första gången introducerade däcket. Jag shejpade henne igenom och fick bra flyt på hopp igenom lågt (och ganska litet) däck på några få minuter. Nästa steg blir att lägga in däcket i hoppteknikövningar. Shejpa fick korta pass med cirkelarbete mellan Squids pass. Jag är inte riktigt nöjd med hur hon jobbar där när jag jämför med hur duktig Squid är, så vi har jobb att göra!

Här kommer ett klipp ifrån dagens slalompass. Nu när jag har börjat visa er träningen på film, är det kul att visa fortsättningen också. Den här gången har jag inte orkat lägga på musik, så stäng av ljudet om ni inte vill höra Shejpas bakgrundssång…

Fortsättning på slalomträningen

I förra veckan upplevde jag som sagt att vi körde fast lite i slalomträningen och att träningen inte gick framåt på det sätt jag hade önskat. Filmer och träningslogg bekräftade känslan. Det är viktigt att ha kontroll över framgången i träningspassen, så att man direkt kan ändra sin träning om någonting inte går som det borde. Jag gav Squid ledigt över helgen och funderade på hur jag skulle ändra planen. Jag visste att jag inte ville göra ingångsvinkeln enklare, eftersom vi i så fall hade tränat på något vi inte hade problem med, istället för på svårigheten. Lyckandeprocenten i träningspassen hade naturligtvis gått upp, men träningen hade ju knappast gått speciellt mycket framåt. Hon hade fortfarande inte förstått hur man hanterar ingångar från 10-11 med raka pinnar. Istället bestämde jag mig för att behålla den svårigheten (med undantag för en repetition där jag testade att hon fortfarande kom ihåg hur man gjorde från andra hållet), men plocka bort alla andra svårigheter för henne. Jag gick tillbaka till en port och höll den öppen till att börja med, för att kunna utröna när problemet uppstår. När det inte var problem med en öppen port, stängde jag den gradvis, fick något fel, men väldigt snart bara rätt. Sedan lade jag till en öppen andra port, medan den första porten var rak. Jag ville inte att hon skulle behöva krångla med andra porten ifall det skulle visa sig att hon fick problem med den första när det blev flera pinnar. När även det gick bra, stängde jag gradvis den andra porten, tills alla fyra pinnarna stod på en rak linje. Då klarade hon med lätthet en ingång från klockan 11 på långt avstånd. I de två sista repetitionerna testar jag en enklare ingång, men med mer rörelse från mig. Då fick hon problem en gång och det kommer vara nästa sak jag prioriterar i slalomträningen – att hon ska klara fyra raka pinnar oavsett i vilken fart jag springer.

Film från dagen kommer här. Vi tränade i totalt 4 minuter, fördelat på två pass. Alla repetitioner förutom den allra första (rakt på en öppen port) är med här och det enda jag har klippt bort är lek. Tänk vad mycket man kan göra på fyra minuter:

Födelsedagar och avsked

Idag har vi haft fullt upp med först agilitytränarutbildning, sedan föredrag om tävlingspsykologi med Eva Marie Wergård på Kumla BK och till slut vallning i ridhuset. Nästan 12 timmar med aktivitet. Därför har jag inte hunnit gratulera världens bästa Twiggy som idag fyller 13 år. Grattis Twiggy! Eftersom det nästan är midnatt, passar jag på att också gratulera Shejpa, som blir 4 år imorgon. Tänk vad tiden går.

Twiggy förra julen

Idag tänker vi på vår goda vän Anna som tog bort sin vackra Birka igår, 12,5 år gammal. Det är aldrig lätt med avsked, inte ens efter ett långt och innehållsrikt liv som Birkas. Jag är så tacksam för att gamla Twiggy fortfarande är aktiv och mår bra.

Mer Squid-slalom

Det blev två timmar i ridhuset idag igen. Herregud, ridhusägarna kommer att bli miljonärer på alla timmar vi lägger på inomhusträning just nu. Mari med Squids kusin Micke är här, eftersom de ska gå agilitytränarutbildning i helgen, så vi bestämde oss för att träna lite idag också. Jag var sugen på att fortsätta med Squids slalomträning, och ge Shejpa ett kort pass med hoppteknik som stärker hennes fart och driv i svängar. Squid tycker att slalomträningen är jätterolig, men vi har verkligen fastnat på ingångarna från 10-11. Man ser på filmerna att hon verkligen tänker, men inte riktigt förstår. Eftersom det inte har blivit mycket bättre sedan igår, måste jag tänka om och komma på något nytt. Jag har flera alternativ, men jag ska låta henne vila över helgen (i alla fall när det gäller just det) och sedan ta beslut om hur vi ska gå vidare. Vi körde också lite hoppteknik och cirkelarbete, vilket gick jättebra! Nu laddar vi som tusan inför helgens agilitytränarutbildning. Det ska bli så roligt!

Här kommer en film på slalomträningen från idag:

Squid Weaving 2×2 from Fanny Gott on Vimeo.

Squids slalom

Vi har tränat ganska mycket slalom den senaste veckan, och det börjar ge resultat. Idag filmade jag två pass, där jag under det andra passet för första gången satte fyra pinnar på en helt rak linje. När pinnarna kom ihop fick hon problem med ingångarna från klockan 11-9 (tänk dig att slalomen är riktad mot klockan 12, en ingång rakt framifrån blir alltså från klockan 6) och jag fick till slut hjälpa henne genom att öppna upp sista porten lite, vilket hjälpte. Det är också de ingångarna som hon har haft svårast för tidigare i träningen, så jag kanske ska låta portarna vara lite öppna under nästa pass också, om jag tränar på de vinklarna. Det märks också att hon får svårt att hålla sig kvar i slalomen om jag själv kommer med hög fart. Det har inte varit något problem tidigare i träningen, men nu måste hon ju verkligen svänga. Det är verkligen kul att träna med Squid och att få träna slalom med en ny hund! Jag ser fram emot fortsättningen, när hon börjar få lite flyt på fyra raka pinnar. Tyvärr är inte våra träningsförhållanden de bästa, på det här steget hade jag verkligen velat kunna sätta fast delarna i marken, så att de inte rör sig när hunden trycker mot dem. Men det blir svårt i ridhus, och utomhus har vi ingen möjlighet att träna.

Squid weaving 2×2 from Fanny Gott on Vimeo.

Lederskapsøvelser for klikkertrenere?

Ganske ofte får vi spørsmål om hva man skal gjøre hvis hunden velger bort våre belønninger og ikke engasjerer seg i treningen. Det kan være den matglade hunden som elsker å leke, men hvis den har fått ferten av kjøttbollene i lomma, så vil den ikke leke mer. Det kan være lydighetshunden som kommer inn i ringen og bare stirrer på ruta, og ikke klarer å gå fot med kontakt. Eller det kan være jakthunden som ikke klarer å gå fot eller apportere en tørket fugl når det er fullt av ferske rypespor. Eller det kan være hunden som ikke vil ta godbiter når det er andre hunder rundt den. Eller unghunden som er kjempeflink innendørs, men ser ut til å ha glemt at føreren finnes når den kommer utenfor døra. Med fantasien til hjelp kan lista gjøres uendelig lang.

Hovedmålet mitt for all trening helt fra valpestadiet at hunden alltid skal engasjere seg i den aktivitet som jeg tar initiativ til. I begynnelsen handler det mye om belønningsutvikling, altså å få hunden til å elske å engasjere seg i lek med gjenstander og ulike typer av godbitbelønninger sammen med meg.
Jeg begynner på steder der jeg vet det fungerer, og trener på ulike steder der jeg vil at hunden skal prestere i fremtiden. I første omgang handler det om at hunden skal ha det gøy og være engasjert, og jeg forsterker intensitet i leken ved å for eksempel la hunden vinne når den tar i litt ekstra når vi leker og jeg tar selv ansvar for å avslutte leken mens hunden er som mest intensiv og før den går lei. Men ganske snart legger jeg opp øvelser der hunden helst vil velge bort min aktivitet framfor noe annet (feks den vil spise godbiter, hilse på folk/hunder, jakte etc istedet for å leke med meg).

De første utfordringene kan være at valpen fortsatt henger fast i filla selv om jeg lokker med godbiter foran nesa dens. De fleste valper spytter ut filla når de ser godbiten. Da gjelder det å være litt sta og lære hunden at den aldri oppnår det den vil om den ikke engasjerer seg i det jeg vil. Jeg tar godbiten bak ryggen og gjør det som må til for å få valpen engasjert i lek igjen. Så prøver jeg på nytt og gjentar prosedyren hvis valpen skulle la seg lure på nytt. Når valpen leker like engasjert mens jeg lokker med godbiter som uten, sier jeg ”takk” og bytter filla mot en godbit. På denne måten slår jeg to fluer i en smekk: Hunden lærer seg å slippe på kommando, og den lærer seg å holde fast uansett hva som skjer til jeg sier slipp.

Det er sjelden at hunden ”plutselig ikke er til å kjenne igjen og mister lysten til å trene”. I de fleste tilfeller er det eieren som ikke har lagt merke til små tendenser der hunden velger å begynne å snuse, slippe leken eller bry seg om andre hunder i treningen. Det er mye lettere å bygge opp hundens ”arbeidsmoral” om du tar tak i alle små tendenser til ”orker ikke, gidder ikke” med en gang de oppstår.

  • Ha fokus på fullt engasjement under all trening!
  • Gi hunden et valg, men styr konsekvensene av hundens valg. Velger hunden ”rett” og engasjerer seg i det jeg vil, så kan den få gjøre det den selv vil som belønning.
  • Bestem deg for at hunden aldri i livet skal få gjøre noe annet enn det du vil.
  • Men husk å legge opp treningen slik at du verken lokker eller tvinger hunden tilbake, det er den beste måten å gjøre hunden lat, bortskjemt og drepe motivasjonen. Bare avbryt, gjerne på en leken måte og med et smil om munnen, og la hunden oppleve at ”feil” valg fører den lenger unna det den ville.

Har du allerede et problem, så kan det være lurt å finne akkurat det punktet der det slutter å fungere. For eksempel kan det være at hunden jobber fint på asfalten, men bare snuser på gresset. Eller at den jobber leker bra innendørs, men med en gang du kommer over dørterskelen, så er alt engasjement borte etc. Få hunden engasjert i for eksempel lek, eller med å gå fot med kontakt på rett side av grensen der det fungerer. Så krysser du grensen, men avbryter og rygger umiddelbart tilbake til andre siden hvis hunden skulle bryte kriteriet ditt (for eksempel sette nesa i bakken eller slippe leken). Så prøver du på nytt til hunden lykkes.

Dette ”lær å fortjene”-systemet blir fort en livsstil og gjør det enklere å få hunden til å bli åpen for dine forslag også i krevende miljøer. Dette prinsippet bruker jeg i all trening og i alle situasjoner, helst i planlagte situasjoner i begynnelsen før du oppdager at hunden sier ”nei takk” til trening.

Dette og mye annet er tema under sommerens Grunnkurs for fuglehunder 24.-25. juli.

Aktiv vecka

Vi har fullt upp just nu. I helgen hade vi första helgsamlingen med våra nya tränarelever, ett riktigt härligt gäng som redan har kommit långt i sin utveckling som hundtränare. Första helgen har vi jobbat mycket med shaping och lek i olika former. Det ska bli jättekul att träffa dem i maj igen, då är temat signalkontroll. Idag har jag varit ledig, med undantag för en timmas agilityträning i ridhuset med Shejpa och Squid. Thomas och Pogue har tränat markeringar med fastrulle på skaren och jag tror att de är väl förberedda inför den kommande söksäsongen. Imorgon och på onsdag har vi kurs med Maria Hagström i AH-hallen. Själv har jag knappt tränat lydnad sedan Maria höll kurs för oss sist, det har varit vallning och agility för hela slanten, så Thomas och jag delar på en plats och jag tror att han får träna mest. Till helgen blir det första samlingen på agilitytränarutbildningen, med både nya och gamla elever. Det ser jag verkligen fram emot!

Agilityträningen med båda hundarna går jättebra. Jag tränar planerat, strukturerat och långsiktigt, och det har verkligen haft effekt. Med Shejpa prioriterar jag slalom, gungbräda och tryck i svängar. Idag satte jag upp en start som liknande lördagens hopptrea i Rättvik, där jag egentligen bara kallar in, står på samma punkt och vrider på axlarna. Sådana starter passar ofta Shejpa dåligt, men målsättningen inför sommaren är att det ska bli en styrka istället för en svaghet. Jag har jobbat med hoppteknikövningar som jag trodde skulle öka kunskap och lust i sådana situationer, och idag fick jag kvitto på att träningen är på väg åt rätt håll – hon var helt grym! Squid jobbar mest med hoppteknik och slalom i ridhuset. Hemma pillar vi på kontaktfälten. Tyvärr är planen omöjlig att träna på nu, så vi får väl vänta tills våren kommer med att bli klara med våra running contacts. Gundbrädan har jag satt upp i uthuset, så förhoppningsvis kan båda hundarna träna där i veckan. Slalomträningen har vi äntligen kommit igång med på riktigt. Igår fick vi till tre pass och idag har vi kört två. Vi kör på två portar och har gradvis börjat räta upp dem, så idag började hon verkligen svänga för första gången. Jag har prioriterat ingångarna och har tidigt börjat lägga in skick från ”fel” sida och bakombyten. Idag verkade det som att vi också hittade rätt i hoppteknikträningen, efter tips från Vappu i förra veckan.

Foto: Julia PetterssonEn jättefin bild som vår praktikant Julia tog i förra veckan

Fler får!

Nu är Thomas och Squid ett steg närmare deras dröm om en stor fårgård och heltidsjobb som bönder. I morse hämtade vi fem nya tackor, födda i juli på Lekeberga gård. De är blandningsfår med mest suffolk i (+ dorset och pälsfår). De är himla små och söta. När de hade fått stå och mumsa hö och upptäcka sitt nya hem i några timmar, premiärvallade vi i solen. Jag var lite nervös att de skulle vara för springiga och galna för oss, de är ju inte direkt vallade på tidigare. Men det gick jättebra! Squid var så cool och höll huvudet kallt hela tiden. Kul!

Nya får

Nya får

Nya får

Om bloggen

Med så många läsare som den här bloggen har, är det ofrånkomligt att man kommer stöta på människor som av olika anledningar vill skada dig, ditt företag eller helt enkelt bara bråka. Att lära sig att hantera den typen av konflikter är något av det svåraste med mitt yrke. Det är inte lätt att förhålla sig till att folk som jag över huvud taget inte känner har åsikter om min person, mina hundar eller min träning. Jag är inte intresserad av att bråka, jag är inte den konfliktsökande typen. Jag tycker om att diskutera, men bara om diskussionen bottnar i en ömsesidig respekt.

I bloggen skriver jag det jag känner för. Jag skriver inte om allt jag tränar på eller allt jag gör, och jag har inte heller någon sådan skyldighet. För mig är det också självklart att inte skriva illa om någon annan, och att ge folk i min närhet rätt till sitt privatliv. Som egen företagare kan jag välja att visa respekt för människor och att må bra själv, framför att hänga ut andra eller gå in i destruktiva diskussioner på internet. Om det påverkar mitt företag negativt (vilket jag faktiskt inte tror) så får det vara så. Jag prioriterar att jag ska orka göra det här på lång sikt, att mina vänner mår bra och att mina kunder är nöjda. Jag kan tyvärr inte göra alla på internet nöjda också.

Om det är någon som fortfarande har frågor om det här, är ni välkomna att ringa mig. Jag finns på 0585-10131 eller 0704-163608.

The Decisive Moment

Jag har läst en väldigt underhållande populärvetenskaplig bok som heter ”The Decisive Moment”. Den handlar om hur den mänskliga hjärnan tar beslut om både stort och smått, ur flera olika perspektiv. Bland annat tar den upp hur signalsubstansen dopamin (belöningshormonet) påverkar vårt beteende och vad som får hjärnan att producera en ”dopaminkick”.  Mycket intressant forskning som förmodligen även kan appliceras i hundträning. Jag tycker att många saker som man har upplevt i träningen, men inte riktigt har kunnat förklara, kan förstås i ljuset av det kapitlet. Till exempel är det chansen att uppnå belöning som skapar den största dopminkicken, inte belöningen i sig. Om det inte är en helt oväntad belöning i en ny situation, för då producerar hjärnan dopamin som aldrig förr.

En intressant sak i boken, är att den hävdar att vi lär oss mest av våra misstag. Ett citat lyder till exempel så här: “He knows that self-criticism is the secret to self-improvement; negative feedback is the best kind.” Klickertränare hävdar gärna att ”trial and error” är en felaktig tanke och att det är lyckandena vi lär oss av. Egentligen tycker jag att båda tankarna är konstiga. Det måste ju vara kontrasten mellan lyckanden och misstag som gör att vi lär oss. Eller? Vad tror ni?