Fler får!

Nu är Thomas och Squid ett steg närmare deras dröm om en stor fårgård och heltidsjobb som bönder. I morse hämtade vi fem nya tackor, födda i juli på Lekeberga gård. De är blandningsfår med mest suffolk i (+ dorset och pälsfår). De är himla små och söta. När de hade fått stå och mumsa hö och upptäcka sitt nya hem i några timmar, premiärvallade vi i solen. Jag var lite nervös att de skulle vara för springiga och galna för oss, de är ju inte direkt vallade på tidigare. Men det gick jättebra! Squid var så cool och höll huvudet kallt hela tiden. Kul!

Nya får

Nya får

Nya får

10 svar på ”Fler får!

 1. Skoj med fler får! Tänk om man hade tid med allt roligt, vore så kul att prova mer vallning med kelparna.
  Hon ser onekligen fokuserad ut, Squid! :o)

 2. Hej Fanny

  Jag blev lite nyfiken på din taktik med Shejpa i Rättvik. Jag har inte problem själv med att mina hundar är ofokuserade, men det är ju ett väldigt vanligt problem och jag har många kompisar vars hundar inte riktigt verkar vilja köra för fullt på tävling.

  Ska man ta hunden av banan lite bryskt varje gång den börjar nosa på tävling? Gör du det även på träning? Hur har du följt upp i träningen nu efteråt? Känner du att det gav en tydlig effekt det du gjorde (du skrev att det var första gången). Du har ju en enorm erfarenhet av hundträning så det skulle vara kul om du utvecklade teorin bakom taktiken. Det nog många som gärna skulle vilja jobba med det men jag känner inte riktigt att jag har tillräckligt på fötterna för att förstå hur du resonerar.

  Mvh Jonas

 3. Hej Jonas!

  Jag tycker absolut inte att man ska ta av hunden från banan ”lite bryskt”. Det finns absolut ingen anledning till det. Jag tycker också att man ska tänka igenom sin träning väldigt noga innan man tar ett beslut att ge hunden en time-out om den väljer bort att hålla fokus. För det allra mesta bör man istället fundera över kvaliteten på belöningarna och kvaliteten på träningen i allmänhet. Det är väldigt få hundar jag skulle rekommendera det för, och jag skulle vilja se träningen live först, innan jag ger några sådana råd. Jag tror att man också måste fundera på vad man har för typ av hund och se till att ingenting i time-outen blir obehaglig för hunden, det ska bara vara ett sätt att visa för hunden att den gick miste om belöningen. Min hund är väldigt obrydd och alltid redo att försöka igen, vilket både har fördelar och nackdelar. Hon har ingenting emot att bli lyft och absolut ingenting emot att sitta i buren (förrutom att det tar henne längre från belöningen i just den situationen). Jag tror att man hade fått tänka efter väldigt mycket mer med vår andra cocker, som är mycket mjukare och försiktigare (men med honom hade det nog å andra sidan lätt gått att lösa på andra sätt eftersom han är mindre utåtriktad och opportunistisk).

  Shejpa har belöningar som hon verkligen tycker om och hon har förståelse för sina uppgifter på banan. Men hon är en opportunist som gärna vill ha både och. På träning har jag ofta missat det, eftersom hon bara kanske gör det en gång i början, och sedan kör för fullt, men på tävling får man ju bara en chans. Därför har jag börjat träna efter principen att hon måste välja. Om hon väljer att kolla in omgivningen först, får hon inte fortsätta direkt och ta sin belöning. På träning kan jag också placera ut störningar (hon vill gärna kolla in allt som ser annorlunda ut på marken och skulle kunna innehålla/innebära mat).

  Det har fungerat väldigt bra på träning och hade också bra effekt på tävling, tror jag. Jag hoppas att jag aldrig behöver göra om det på tävling, att träningen kan bli så tävlingslik att vi är redo för de flesta typer av störningar när vi kommer ut på tävling till våren.

  I lydnadsträning pratar man mycket om störningsträning och det är ofta en naturlig del av träningen. Att låta hunden göra ett val mellan att falla för en störning (ofta belöningsstörningar) och att få sin belöning, är en naturlig del av träningen. För en del hundar är det en sak man inte behöver lägga så mycket energi på, för andra, mer impulsiva hundar, kanske det är en av de viktigaste delarna i träningen.

  Fanny

 4. Fanny jag har en hund som gör precis som Shejpa låter det som. Hon är hel fokuserad på träning men på tävling (nya miljöer) blir hon mycket lätt ofokuserad och börjar nosa runt och hälsa på folk…mycket frustrerande, man kommer ju inte någon vart med det när man inte kan träna på det heller. Funderar på att testa att ta henne av banan en gång för att se hur det funkar. Jäkla tråkigt när allt går så bra och framåt på träning och så känns det som man går 10 steg bakåt varje tävling. Det är så bra att läsa hur det går för er då kan jag få lite idéer. Sluta nu inte med det bara!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.