Agility i Sande

Ojoj, vad trött jag är efter helgen och efter t/r-resa till Göteborg igår. I helgen hade Thomas grundkurs hemma och jag och Shejpa åkte till Sande i Vestfold för att tävla agility. På lördagen började det med hoppklass och en onödig vägran på ett annars rätt bra lopp. Inför agilityloppet blev jag rätt upprörd när jag såg kontaktfältshinderna, gamla hinder med silvertejp som kontaktfältsmarkering. Pratade med domaren om det, men han tyckte nog att jag var dum i huvudet. Så har de ofta gjort och hittils har ingen skadat sig… Själv kände jag mig inte lika övertygad, se till exempel den här filmen. Kanske överförde jag någon osäkerhet till Shejpa, för hon missade balansbommens kontaktfält. Förmodligen var hon osäker första gången på den något speciella balansbommen (ganska ostadig och med mycket färre stegpinnar än vad hon är van vid), för under resten av loppen (4 balansbommar till) var hon perfekt. Hon flög också av gungbrädan i både agilityloppet och lagloppet på lördagen. På söndagen bytte de till en annan gungbräda, den var tydligen alldeles för trög för de riktigt små hundarna och det var förmodligen därför Shejpa åkte av också. På söndagen hade vi inga gungbrädeproblem. I lagloppet blev vi diskade för att Shejpa gick ur slalom för tidigt. Det förvånade mig, för det gör hon väääldigt sällan på träning. Jag var långt före och lät henne fortsätta, det skulle jag kanske inte ha gjort, för problemet återkom under söndagen…


Tävlingsmässig balansbom?
På söndagen gick det mesta fel. Tre lopp, tre diskningar. Totalt oflyt. Det enda jag var nöjd med var balansbommarna. Shejpa kändes okoncentrerad och slarvig. Fladdrade iväg och missade hinder, sprang ut ur slalom för tidigt, ignorerade framförbyten och tog balansbommen istället. Jag som trodde att vi var i någon slags form. Inte mycket mer att säga om det. Jag tittade lite på elitlydnaden och fick plötsligt ett väldigt lydnadssug 😀 Men Shejpa och jag ska tävla på fredag igen, så det är bara att ta nya tag. Idag har vi tränat lite på att inte gå ut ur slalom och jag kunde lätt få henne att misslyckas. Det blev ett bra träningspass, trots att hon kom direkt från promenad i full fart över åkrarna.

Fler bilder från tävlingen finns här.

Dubbelbox på kurs

I onsdags startade vi som sagt handlingskurs i agility. Jag lovade deltagarna att fixa skisser på de kombinationer vi körde och nu har jag gjort det. Tänkte att jag lika gärna kan lägga ut dem här också om någon annan skulle vara intresserad:


Klassikern: Framförbyte 4-5, framförbyte 6-7


Diagonala framförbyten: fb 3-4, fb 5-6.


Lead out pivot vid 3, framförbyte 7-8.


Svåraste: LOP vid 3, framförbyte 5-6

Ljus i slutet av tunneln

Jag ser ljus i slutet av tunneln. Squid har varit deltagare på våra uppföljningskurser i tävlingslydnad idag och det kändes riktigt bra! Under första kursen började vi med tävlingsträning. Med Squid bestämde jag mig för att göra en inmarsch, ett kort fritt följ och ett läggande från halt (klass I-moment i Norge, så som man kunde välja att göra i Sverige förr). Det gick riktigt bra, även om det inte var klockrent. Sedan jobbade vi i par och vi jobbade med utgångsställningarna. Det är verkligen nödvändigt att ta tag i dem. Som tur var var de inte alls så dåliga som jag trodde att de var, de flesta var faktiskt raka och fina! Jag ska jobba en del på utgångsställningarna och få bättre flyt på dem. Sedan ska jag försöka få till dem från fart och få ihop avslutningen på inkallningen. Till slut körde vi sitt i grupp och platsliggning ihop med de andra hundarna. Första gången Squid gör gruppmomenten ihop med andra. Jag belönade rätt ofta, men kände ändå att hon satt och låg väldigt stabilt. Det här är också moment som måste prioriteras.

Med nästa grupp gjorde vi också tävlingsträning. Nu kändes Squid så himla bra under uppvärmningen att jag bestämde mig för att köra klass I-fritt följ och läggande under gång. Dumt beslut av mig. Jag blir så himla sugen när hon går bra, men samtidigt är det alldeles för mycket för henne som inte är direkt van vid tävlingsträning. Det gick också jättedåligt. Hon började fria följet väldigt bra, men när hon tappade och jag felade henne så tog hon inte det bra alls. Trots att brytet var jättepositivt och peppande, så tappar hon verkligen lusten. Hänger efter, slutar starta från halt och en massa andra ledsna beteenden. Jag vet inte riktigt hur jag ska göra för att bygga upp lusten att jobba efter ett bryt. Är det någonting jag vill att mina hundar ska veta, så är det att det är okej att göra fel. Om jag bryter ska de bli peppade på att ta i mer och göra det bättre. Där är jag uppenbarligen inte med Squid.

Men förrutom den missen, så tycker jag att kvällen har varit kanon! För ett par veckor sedan kände jag att hon inte hade någon koncentration alls. Nu börjar vi få ihop ett helt fritt följ och hon fokuserar bättre. Jag ska verkligen försöka ha som målsättning att vi kan visa hela klass I hos Maria i juni, men det är mycket att göra fram till dess. Få ihop alla moment, tävlingsträna, uthållighetsträna… Förhoppningsvis går det lätt om bara fokuset kommer tillbaka. Det är verkligen inte helt lätt att prioritera när man ska grunda lydnad, agility och bruks samtidigt som man ska uppfostra valpen till en god och lydig samhällsmedborgare och utveckla tricks och kroppskontroll. Och samtidigt som man har två andra hundar som det ska tävlas med i olika grenar. Det är alltid något som får prioriteras ner. Jag drömmer lite om att sätta ihop ett freestyleprogram med Squid till vintern, men risken är väl att jag måste prioritera bort det…

Här är en liten film på Squid och den roliga leksaken:

Fem sätt att snabbt förbättra din träning

När vi håller kurs börjar vi ofta med att ge tips på hur folk snabbt kan förbättra kvaliteten i sin träning. Det här är enkla punkter som ofta gör väldigt stor skillnad. Här kommer de i punktform, så blir det kanske ännu lättare att ta till sig:

1. Använd burlekar
Burlekarna har gjort en enorm skillnad i min egen träning och en ännu större skillnad på våra kurser. Genom att använda burlekarna aktivt i träningen får man så många värdefulla delar! Burlekarna lär hunden både engagemang, fart, kontroll och avslappning. I ett träningspass gör burlekarna att man får perfekt start och perfekt avslutning på träningspassen.

2. Lekpauser
Lek mycket i din träning och håll en bra balans mellan godbitar och kamplek i träningen. En grundregel är att ta lekpauser för var 3-5 godbit under ett träningspass. Lekpauserna håller hundens aktivitetsnivå uppe, hjälper till att bygga värde för både lek och godbitar, hjälper dig till bättre övergångar och lär hunden att växla mellan lek och koncentration. Lekpauserna hjälper också till att göra träningen mer lättsam och avslappnad för både förare och hund. Ibland blir vi så koncentrerade i träningen att hunden blir orolig av vår seriösa uppsyn. I lekpauserna kan båda slappna av och kanske få utlopp för lite frustration som byggt sig upp under träningen. Skratt och lek är underskattat i shaping.

3. Korta träningspass
Ofta tränar vi alldeles för länge. Våra träningspass ligger oftast på 3 minuter (om det inte handlar om till exempel tävlingsträning i lydnaden, sökträning eller annan aktivitet som naturligt tar längre tid). Ibland kan vi gå upp mot 5 minuter, men ofta håller vi oss kortare än 3. När vi ska påbörja ett nytt beteende sätter vi klockan på en minut och avbryter efter den tiden för att utvärdera och eventuellt ändra vår plan. Först när vi har kommit igång och planen känns bra, ökar vi tiden med några minuter. I agilityn kör jag gärna 30 sekunders-pass (eller kortare) med Shejpa. Det har verkligen gett en enorm förbättring i engagemang och fart. Längden på träningspassen avgörs av hur länge hunden klarar av att jobba med full kapacitet och av vårt eget behov av utvärdering och planering. Även om hunden kan jobba hur länge som helst, så är det nödvändigt att stanna upp ofta och utvärdera träningen, så att man inte tränar länge åt fel håll.

4. Förbättra dina övergångar
Bra träning handlar verkligen om mekaniska färdigheter. Om du vill att hunden ska vara fullt fokuserad under träning och tävling, kräver det att du klarar av att vara fullt fokuserad själv och lägga upp träningen utan att det blir omotiverade avbrott. Ett bra träningspass är fokuserat och aktivt från start till slut. Tre minuters ren koncentration och glädje. Det innebär att du inte har tid att gräva efter godbitar i fickan, flytta hinder eller transportera dig från en plats till en annan utan att planera det väl. I mina shapingpass har jag ofta godbitarna i handen för att kunna belöna så fort som möjligt. Lekpauserna ger mig en chans att plocka upp nya godbitar och förbereda kommande repetitioner utan att hunden behöver ta paus. Så fort jag säger ”tack” är jag klar att klicka och belöna igen. Inga transporter, ingen dötid. Planera dina övergångar, träna på dina övergångar, så att din hund kan bli så uppmärksam som du vill.

5. Utvärdera din träning
Ett vanligt misstag är att man glömmer bort utvärderingen och bara tränar vidare i samma spår. Efter ett träningspass finns det mycket att fundera över. Först och främst: blev det bättre? Är du på en högre nivå nu än när du startade? Fungerade din plan? Behöver den ändras? Om det gick dåligt – när började det gå dåligt? Hade du tränat för länge? Var du slarvig med övergångarna? Hur många godbitar sedan senaste lekpaus? Har du stannat kvar för länge på ett kriterium? Eller kräver du för mycket av hunden? Jobbar du med två kriterier på samma gång (till exempel både på apportering och på fokus i en störningsrik miljö)? Vad behöver du ändra inför nästa träningspass? Vad kan bli bättre? Det finns enormt mycket att fundera på. Videokameran kan vara ett bra hjälpmedel. Med hjälp av den kan du se din träning utifrån och upptäcka nya saker att förbättra. Som Bob Bailey säger: Video recording is the greatest invention since the secondary reinforcer.

Efter att ha skrivit ner det här, begav jag mig ut för att filma ett bra träningspass. Busenkelt tänkte jag, men så enkelt var det inte. Det blev några omtagningar (och ett hundbyte) innan jag blev nöjd. Squid klarar helt enkelt inte att arbeta så fokuserat i utomhusmiljö just nu. Vi måste köra många, jättekorta pass med full intensitet ute. Jag måste vara jättenoga med de här fem punkterna. Istället fick Shejpa visa lite backa-träning, något som är jättenyttigt för henne eftersom det var länge sedan sist. Och jag får hålla med Bob Bailey, för det hjälpte mig verkligen att videofilma några pass med båda hundarna.

Veckans träningsplanering

Härligt att vara hemma igen, speciellt när solen skiner, planen är torr och träningsförhållandena perfekta! Igår var första praktiska samlingen på handlingskurs i agility och det kändes nästan som sommar, med agility i solen. Tänk att det var fullt med snö på planen för bara någon månad sedan! Deltagarna fick köra dubbelbox och jag passade på att köra samma övningar med Shejpa.

Jag har skrivit en lista över vad jag behöver träna med hundarna under den här veckan. Squids lista är lång och jag hade kunnat lägga till fler saker. Vi ska jobba med utgångsställningar, stå under marsch, springa till target, platsliggning, one jump (med bump), hoppteknik, signalkontroll på ”tre”, apportera svansen, sitta vackert och jaktinkallningar. Igår blev det stå under marsch, något skick till target och två pass med signalkontroll. Häftigast igår var att jag hittade Leksaken med stort L för Squid. Hon leker fint nu, men hade ingen leksak som liksom är superhet förrän jag testade Jolly-bollen som dök upp när snön smälte. Så fort jag såg den, tänkte jag att det nog var en leksak för Squid och det var det. Man får bara ha god tid på sig om man låter henne vinna den, för det är inte helt enkelt att få den tillbaka. Jag borde verkligen jobba på att hon ska komma tillbaka med leksaker, det fungerade rätt bra tills jag började jobba med att göra henne mer galen i lek. Då släppte jag en del på kontrollen och nu är det inte så mycket kvar av den… Å andra sidan är den nya leksaken så bra att hon hämtar alla andra leksaker (som i vanliga fall är svåra att komma tillbaka med) för att få den. Och den är så bra att hon kan jobba för den och gå fint fot trots att sädesärlorna hoppar runt på planen.

Det svåra när man hittar en sådan här superförstärkare, är att veta vad man ska göra för att behålla och till och med öka värdet på den. Man vill ju gärna använda den hela tiden; till inkallningar, fokus runt störningar, full fart till target, lekapportering etc. Men risken är väl att värdet snabbt mattas ut om man använder den en massa… Här måste jag försöka vara smart och använda den när jag verkligen behöver den och med god timing. Fördelen är väl att den är så stor att den är rätt klumpig att använda, så det är samtidigt lätt att låta bli.

Shejpas lista över saker att göra blev lite kortare. Hon ska tävla i helgen och ska komma tillbaka i form. På listan står slalom, balansbom, gungbräda, dubbelbox, hoppteknik och sitt i start. Hittils har hon fått två pass med slalom (med grym framgång!), ett pass med dubbelbox (på kursen, duktig Shejpa, lite okoncentrerad matte) och därmed också någon förstärkning för sitt i start.

Missys lista är ännu kortare: ruta, fjärrdirigering och sitt i grupp – Missys svagaste moment just nu. Igår körde vi ett träningspass på egen hand och jobbade på alla tre sakerna.  I rutan la jag till ramen igen för att få bättre stopp på rätt plats. Det funkade väldigt bra sist inför tävling, så vi kör på det. Placeringen i rutan tycks vara något av ett evighetsprojekt med henne. Skönt i alla fall att hon alltid hittar rutan. Fjärren går långsamt framåt (den som var så bra förr!) och jag kan inte köra för många repetitioner, då blir det kortslutning och för hög aktivitetsnivå. Kvarsittandet är bara trååååkigt att träna på, men nyttigt, för när jag körde det på slutet av passet igår så la hon sig flera gånger, trots att det bara var hon och jag där.

Hemma igen :)

Det har varit lite tyst här i bloggen en stund. Anledningen är att jag har varit en dryg vecka i Sverige för att hålla kurs. Vi började dock veckan med att gå kurs själva, tredje samlingen med Maria Hagströms elitsatsning. Den här gången var jag riktigt nöjd med både Missy och Squid. Missy hade fin attityd och fint fokus. Jag har infört nolltolerans på att titta bort under fria följet och det har verkligen haft effekt! Om hon tappar fokus bryter jag direkt och leker med leksaken på egen hand. Missy gjorde också tre snygga apporteringar (jag bad Maria göra en så svår dirigeringsapport som möjligt, och det fixade Missy lätt, sedan en ganska svår hoppapport och till slut en bra vittring!). Squid är lite okoncentrerad just nu, men fick beröm för sin fina position i fria följet. Andra passet körde vi fart till target och äntligen fick jag engagemang! Det har hållt i sig sedan dess och jag har fått gallopp både till target och till buren 🙂

Efter kursen tog Thomas med sig sina hundar + Missy och åkte till fjällen. Själv åkte jag till Stockholmsområdet och höll kurs i en vecka. Det har varit lite olika kurser: shapingkurs, running contacts, föredrag och kurs om klickerträning. Det har varit jättekul att träffa så många nya hundar och människor och vädret har ju varit underbart. Det har tyvärr inte blivit så mycket träning för mina hundar, men lite blir det ju alltid när de är med och håller kurs. På shapingkursen fick Squidträna på att vara tyst när andra leker utanför hennes bur (något som funkade jättebra när hon var yngre, men just nu testar hon det mesta av dåliga vanor), på running contacts-kurserna har Shejpa fått visa lite och träna inför tävlingen i helgen och på klickerkursen för Östra Svealands Hundungdom i helgen lärde sig Squid att apportera sin svans på en lunchrast. Dessutom har det ju blivit en massa miljöträning för den lilla. Stadsmiljö, kursmiljö, lantliv, massa hundar etc.

Ett stort tack till alla fantastiska människor som har hjälpt mig i veckan. Utan er hade det aldrig funkat! Linda som ställde upp med boende i Eskilstuna (och fixar grym frukost), Johanna och David som stod ut med att jag och hundarna invaderade deras hem i en vecka och Carro som ställde upp som assistent och hjälpinstruktör på shapingkursen. Tusen kramar till er alla!

Det är skönt att vara hemma igen. Missy ska tävla lydnad om tre veckor och Shejpa ska köra sex agilitylopp i helgen, så det är bara att sätta igång med träning. Idag var vi och tränade ihop med Stine och Mikkel i Moss. Började med sitt i grupp. Först 30 sekunder, gick bra. Sedan 1 minut. Då la hon sig precis när jag skulle gå tillbaka och belöna. Efter det la hon sig ner snabbt så fort jag gick ifrån. Jag avskyr när det blir mer fel när det först blir fel, jag vill att hunden ska ändra sig (helst till det bättre :D) när belöningen uteblir. Att det inte blir så här beror säkert på att det finns osäkerhet med i bilden, men det är ändå irriterande. Måste träna massor på det här momentet, men osäkerheten verkar mest knuten till andra hundar, så det komplicerar träningen eftersom man ofta tränar själv.

Resten var jag kanonnöjd med! Vi började med att köra inmarsch, tävlingsmässigt fritt följ och dumruta. I dumrutan belönade jag fotgåendet efter sittandet. Allt kändes väldigt bra, förrutom att jag kunde ha tagit det lugnare och varit mer noga i halter och vändningar i fria följet. Missy var jättefin! Nästa pass fick hon köra inkallning, ruta, dirigeringsapport, hoppapport och vittring tävlingsmässigt. Inkallningen var helt okej, men hon har tjuvstartstendenser som jag verkligen måste ta tag i! I rutan fick jag dirigera om henne, belönade kvarliggandet i rutan. Apportering med dirigering blev lite knäppt eftersom det stod en kinahatt bara någon meter ifrån konen. Missy ställde sig vid den och jag kunde inte dirigera om henne. Lite extrem störning. När vi tog bort kinahatten och gjorde om hade hon fortfarande svårt att se konen. Fick dit henne och apporteringen var fin i alla fall. Hoppapporten, med norsk metallapport (första gången på länge) och ett väldigt smalt hinder, gick bra. Vittringen var säker och fin, men hon tappade den i ingången. Tror att det var ren otur. Jag är väldigt nöjd med henne!

Squid fick köra lite fritt följ, sitt/ligg kvar och tricks. Lite svårt med koncentrationen ibland (det var mycket störningar – fåglar, hundar, människor, cyklar, bilar), men väldigt fint fotgående och bra engagemang. Hemma har Shejpa fått ett pass med slalom. Det blir bättre och bättre 🙂

Lite bilder på den lilla orangea:


”Korsa”


”Tre”


Försöker hämta svansen

Och lillebror Pogue:

Skydda hunden mot solen!

Nu är våren verkligen här, inte en snöfläck kvar på planen (jag som trodde att snövallarna skulle vara kvar till juli…). I fredags undervisade jag i t-shirt och Thomas har lyckats bränna ansiktet i solen. Det innebär också att det börjar bli varmt för hundarna om man lämnar dem i bur eller bil. Jag vill tipsa om Silver Shade Mesh, som vi använder för att hålla våra hundar svala om de sitter i bilen eller väntar på sin tur på träning eller tävling. Materialet reflekterar solens strålar, samtidigt som det släpper igenom vinden. Resultatet blir svalare än i skuggan. I bilen blir det svalt och skönt om man öppnar sidodörrarna och bakluckan och täcker över med dukarna. Dessutom räddar dukarna oss under sommaren, då vårt sovrum har fönster mot öster och blir kokhett när man vaknar på morgonen. Öppna fönster och dukar på utsidan gör att vi inte blir kokta. Dukarna är ca. 1,8 x 2,1 meter och täcker det mesta.

Vi har också täcken i samma material som gör att hundarna blir lite svalare under uppvärmning inför träning och tävling, eller om de måste vistas i solen när det är varmt. Om man doppar täcket i vatten blir det ännu svalare.

Vill du köpa dukar eller täcken inför sommarsäsongen kan du titta in här

Da var prøvesesongen over

for denne gang. Jeg stilte Pi på hennes siste UK start på Geiloprøven i helgen. Til høsten går hun i AK (hunder over 2 år). Det var nesten 170 påmeldte hunder på venteliste selv om det var ute 10 partier hver dag, og vi kom bare med på søndagen.

Det har vært en snørik vinter i fjellet med tungt føre, så Pi har ikke fått vist hvordan søket hennes har utviklet seg. Når man har unghund så veksler gjerne tankene mellom at man har lagt på for mye kontroll og lydighet og gitt hundene for lite frihet i fjellet med det resultat at man har en lydig hund som ikke jakter intensivt og bevisst nok, til at man skulle ønske man hadde trent mer lydighet og kontroll. Modning og utvikling av jaktlysten er jo individuell, så det gjelder at man tilpasser opplegget til individet. Jeg liker å få hundene lydige i fugl i kontrollerte former før jeg slipper de i fjellet. Tidlig i fjor høst hadde Pi et relativt trangt søk med tett reviering og (nesten for) bra kontakt. Men det var bra flyt i søket. Utover høsten har vi bare gått i fjellet og i skogen og trent fysisk uten å bruke så mye tid på støkktrening og lydighet etc.

Jeg var derfor godt fornøyd med Pis utvikling og hennes prestasjoner i helgen. Første slipp var det på turboføre. Hun gikk i meget god fart, stil og aksjon et velanlagt søk i god kontakt. Revierte anvist terreng i store fine slag. Når solen varmet opp skaren og føret ble løsere, senket hun farten noe, men gikk seg opp igjen og sto på hele dagen. Dessverre tok vi ikke vare på den ene sjansen vi hadde. I sterk motvind støkker makker ryper i et område der også Pi befant seg. Gledelig var dog at Pi var rolig på signal mens makker tok seg en tur etter rypene. Litt synd selvfølgelig at hun ikke festet stand på rypene, men det er ikke lett i sterk vind når luktstrålen sannsynligvis er svært tynn og hunden må treffe helt rett for å få ferten. Selv om resultatene uteble, er jeg fornøyd med prestasjonene og balansen mellom jaktlyst og lydighet. Karakterer 5-4-6-4-4-4. (Mer om det karaktersystemet og hva det betyr her.)

pifinn.jpg

Et gammelt bilde av Pi som får meg til å lengte til høsten!

Gratulerer så mye til Astrid med KML Blink som fikk en meget velfortjent 2.AK i helgen. Med noen små minus valgte dommerne å holde inne den øverste premien, men den vet jeg kommer ved en senere anledning! Blink fikk en strålende, men noe kreativ kritikk som jeg ikke fikk legge ut her, men kanksje den dukker opp på NMLKs sider etter hvert.

Våren är på väg

Nu är den mesta snön faktiskt borta och gräset börjar titta fram. På planen dyker det upp saker som har varit försvunna i flera månader. På promenad idag fick vi riktig vårkänsla, här kommer några bilder:


På vissa ställen ligger fortfarande snö – till Pogues stora förtjusning


Och på vissa ställen har snön försvunnit helt…


En racercocker till (fast han springer nog inte ifrån Shejpa…)!


Två svartprickiga hundar


Blir mest bilder på lillkillen 🙂

Idag har jag gett mig på EFIT igen, nu i en egen blogg

 

Uppdateringar i webshoppen

Igår kom ett paket från Kanada, fullt med roliga leksaker som vi har haft slut på ett tag. Speciellt är det leksakerna i fårskinn och de små kampleksakerna med äkta päls eller fuskpäls som säljer bra. Vi bestämde oss för att kombinera succéerna och har tagit in 10 stycken små kampleksaker med fårskinn. Skynda dig att beställa om du vill ha en av dem (våra tränarelever som kommer i helgen är säkert sugna annars…). Alla leksaker i shoppen har också fått bilder, så om du är nyfiken kan du gå in och titta på dem här.


Nya leksaker till shoppen 🙂

 


Fårskinnsleksaker med boll åter i lager


Små fårskinnsleksaker i begränsad upplaga

 

 
Elastiska handtag i två tjocklekar att sätta på hundens favoritleksak