Veckans träningsplanering

Härligt att vara hemma igen, speciellt när solen skiner, planen är torr och träningsförhållandena perfekta! Igår var första praktiska samlingen på handlingskurs i agility och det kändes nästan som sommar, med agility i solen. Tänk att det var fullt med snö på planen för bara någon månad sedan! Deltagarna fick köra dubbelbox och jag passade på att köra samma övningar med Shejpa.

Jag har skrivit en lista över vad jag behöver träna med hundarna under den här veckan. Squids lista är lång och jag hade kunnat lägga till fler saker. Vi ska jobba med utgångsställningar, stå under marsch, springa till target, platsliggning, one jump (med bump), hoppteknik, signalkontroll på ”tre”, apportera svansen, sitta vackert och jaktinkallningar. Igår blev det stå under marsch, något skick till target och två pass med signalkontroll. Häftigast igår var att jag hittade Leksaken med stort L för Squid. Hon leker fint nu, men hade ingen leksak som liksom är superhet förrän jag testade Jolly-bollen som dök upp när snön smälte. Så fort jag såg den, tänkte jag att det nog var en leksak för Squid och det var det. Man får bara ha god tid på sig om man låter henne vinna den, för det är inte helt enkelt att få den tillbaka. Jag borde verkligen jobba på att hon ska komma tillbaka med leksaker, det fungerade rätt bra tills jag började jobba med att göra henne mer galen i lek. Då släppte jag en del på kontrollen och nu är det inte så mycket kvar av den… Å andra sidan är den nya leksaken så bra att hon hämtar alla andra leksaker (som i vanliga fall är svåra att komma tillbaka med) för att få den. Och den är så bra att hon kan jobba för den och gå fint fot trots att sädesärlorna hoppar runt på planen.

Det svåra när man hittar en sådan här superförstärkare, är att veta vad man ska göra för att behålla och till och med öka värdet på den. Man vill ju gärna använda den hela tiden; till inkallningar, fokus runt störningar, full fart till target, lekapportering etc. Men risken är väl att värdet snabbt mattas ut om man använder den en massa… Här måste jag försöka vara smart och använda den när jag verkligen behöver den och med god timing. Fördelen är väl att den är så stor att den är rätt klumpig att använda, så det är samtidigt lätt att låta bli.

Shejpas lista över saker att göra blev lite kortare. Hon ska tävla i helgen och ska komma tillbaka i form. På listan står slalom, balansbom, gungbräda, dubbelbox, hoppteknik och sitt i start. Hittils har hon fått två pass med slalom (med grym framgång!), ett pass med dubbelbox (på kursen, duktig Shejpa, lite okoncentrerad matte) och därmed också någon förstärkning för sitt i start.

Missys lista är ännu kortare: ruta, fjärrdirigering och sitt i grupp – Missys svagaste moment just nu. Igår körde vi ett träningspass på egen hand och jobbade på alla tre sakerna.  I rutan la jag till ramen igen för att få bättre stopp på rätt plats. Det funkade väldigt bra sist inför tävling, så vi kör på det. Placeringen i rutan tycks vara något av ett evighetsprojekt med henne. Skönt i alla fall att hon alltid hittar rutan. Fjärren går långsamt framåt (den som var så bra förr!) och jag kan inte köra för många repetitioner, då blir det kortslutning och för hög aktivitetsnivå. Kvarsittandet är bara trååååkigt att träna på, men nyttigt, för när jag körde det på slutet av passet igår så la hon sig flera gånger, trots att det bara var hon och jag där.

1 svar på ”Veckans träningsplanering

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.