Oslo Hundeshow 2009

Helgen har varit jättevarm och ganska jobbig för både hundar och människor. Trots solskyddsfaktor 40 hela helgen så kliar det i huden så här på kvällen. Shejpa var definitivt påverkad av värmen, hennes tider var inte alls i närheten av vad hon kan göra inomhus på vintern. Samtidigt är jag nöjd med hur mina förberedelser fungerade, jag tyckte att jag fick henne att prestera betydligt bättre än vad jag hade fruktat. I bilen hade hon det ganska svalt och skönt med öppna dörrar och reflekterande dukar. Inför lopp satte jag på henne ett blött reflekterande täcke och sprayade henne med vatten under hela uppvärmningen. Det var tidvis svårt att hitta skugga, men det gick att lösa genom att be Shejpa lägga sig under lastbilarna medan vi väntade på vår tur. När det sedan var ett par hundar kvar fick hon komma fram och göra tricks och kampa med kopplet.

 Fredagen började med öppen hoppklass. Shejpa var riktigt okoncentrerad under de 5 första hindren och fick 15 fel (rivning första hoppet, vägran tunnel, vägran slalom). Sedan kom hon igång och till min förvåning räckte det till en 7:e plats (av 22) och kvalificering till söndagens final. 15 ekipage blev diskade… Nästa klass var en öppen agilityklass och Shejpa gick mycket snabbare och bättre. Tyvärr diskad genom att hon tog fel hinder.

 På lördagen började vi med öppen agilityklass. Det här var nog helgens bästa lopp. Shejpa var snabb, gjorde inga missar och hade jättefina kontaktfält. Tyvärr glömde jag bort banan och visade fel hinder. Passade på att avsluta med gungbrädan och sedan rakt ut till belöning. Nästa klass var hoppklass II. Fick slalomfel. Karine påstår att jag överhandlar slalom och ser helt livrädd ut. Det kan nog stämma. Agilityklassen sist på dagen gick inte jättesnabbt, men stabilt och bra kontaktfält. Tyvärr rev hon tredje hindret och det blev ingen pinne där heller. Jag stod över öppen hoppklass eftersom vi redan var kvalificerade till finalen. Lagklasserna slapp vi också vara med på i helgen.

Idag började vi med hoppklass II och fortsatte på 5 fel-trenden. Shejpa var lite okoncentrerad i börja av loppet och gick vid sidan av en tunnel (faktiskt för att hälsa på någon man som satt utanför ringbandet, helkonstigt). Resten gick bra, men vad hjälper det. Nästa klass var hoppfinalen och det var jättekul att vara med där. Alla andra tävlingar har uppehåll och alla tittar på finalerna. Här är det också speaker som håller stämningen uppe (något som tyvärr inte finns till vanliga tävlingar i Norge). Det var 14 mediumhundar i final och vi gick ut först. Jag försökte tagga upp Shejpa så gott det gick och försökte köra offensivt. Farten var inte på topp och jag klantade till mig i en sväng som blev stor dessutom. Men felfria var vi! Nästa ekipage var träningskompisen Karine och Lassie. De slog också till med ett felfritt lopp och slog oss på tid. Nu var det spännande att titta på de resterande 12 ekipagen. Bara en hund (Caesar med Beate Harms) lyckades slå sig in framför oss och vi blev trea. Sista klassen var agilityklass II och här blev det äntligen ett felfritt lopp och en pinne! Härligt att få avsluta helgen (som i övrigt ofta bar känslan av stolpe ut) med en uppflyttning till agilityklass III! 

Grattis också till Bodil med Ted som kom tvåa i hoppklass III idag. Och till Kim med Bambi som vann agilityklass I och tog pinne. 

 
Shejpas kompis Mattias gjorde en kanoninsats som handler till Ted under ”barn med hund”


Stilstudie av Ted

Hoppteknikdagen

Det blir inte jättemycket skrivet här om vad vi tränar på om dagarna. Kanske framför allt för att det är allt möjligt. Med Squid blir det en salig blandning av bruks (vindövningar med föremål framför allt), lydnad och agility. Hon börjar bli riktigt duktig på det mesta. När det är agility på gång tycks hon konstigt nog lägga in en extra växel. Cirkelarbete tar verkligen fram den galna blicken hos henne och nosduttarna är ganska maniska. Shejpa har tränat en del på slalom och kontaktfält och med Missy jobbar jag speciellt med störningssäkerhet i fria följet, hoppapporten och fjärren. Vi har också tränat lite ruta. Jag har också kommit igång med att jogga igen, flera gånger i veckan har det blivit under de senaste tre veckorna och det märks redan stor skillnad. Idag körde vi ett hoppteknikpass med Pogue, Shejpa och Squid. Inför tävlingen imorgon (för Shejpa) satte jag upp en distance grid med en stor oxer på snedden som sista hinder. Det löste hon skitsnyggt! Pogue jobbade på basic grid och Squid fick hoppa över ett hopphinder med ”spindel”. Det är jättekul att se valparna jobba med sina kroppar och komma på hur de ska göra. Squid har fortfarande inte provat på bend work, så det blir nog nästa gång.Nu ser vi fram emot tävling i helgen. Vi börjar redan imorgon med två öppenklasser. Förhoppningarna inför helgen är att ta oss till hoppfinalen på söndag och att ta ett par pinnar under helgen. Så får vi se hur vi lyckas hantera värmen. 

Att tävla i värmen

I helgen ska Shejpa och jag tävla agility på Oslo Hundeshow. Det blir många lopp under helgen, eftersom det är både vanliga klasser och öppenklasser. På fredag är det två öppenklasser, lördagen är det hoppklass, agilityklass och två öppenklasser. Söndag är det hoppklass, agilityklass och eventuell öppenklass-final. Dessutom är det lagklass lördag och söndag. Jag vet inte om vi är tänkta i laget, så vi får väl se. Det känns som att det blir lite mycket med lag också, men vi måste kanske. Enligt prognosen ska det bli 25 grader på lördag. Och 28 grader på söndag. Med sol naturligtvis. Det blir spännande. Shejpa är ju inte världens mest lättmotiverade agilityhund i utgångspunkten och med många lopp i stekande sol kan det bli svårt att få henne att hålla ihop. Egentligen ser jag positivt på saken. Med tanke på viktigare tävlingar i sommar (European Open till exempel) så har jag hoppats på att det skulle bli riktigt varmt i maj och juni. Det verkar som att vi får en bra chans att träna på det redan i helgen. När det gäller värmekänsliga hundar så är min erfarenhet i alla fall att det bästa sättet att lösa det på är att träna mycket i värmen. Jag glömmer aldrig den veckan jag var på lydnadsläger med Twiggy i stekande sol. Hon blev faktiskt solbränd på tungan! Innan dess hade hon kunnat bli påverkad om det var väldigt varmt under en tävlingsdag. Efter den veckan märkte jag aldrig något sådant. Det verkar också som att unga hundar blir mer påverkade av värmen generellt. Jag försöker i alla fall att utsätta hundarna för träning i värmen, naturligtvis under korta och fartfyllda pass där de har den attityd jag vill ha.På tävling får man naturligtvis göra så gott man kan för att hålla hunden fräsch inför loppen. Utmaningen, tycker jag, ligger i att få musklerna uppvärmda utan att hunden tappar stinget. Min plan för helgen ser ut så här:

  • Stor stålbur istället för tygbur. Tungt, men förmodligen värt det. Det blir mycket luftigare.
  • Silver Shade Mesh-duk över buren. Svalare än i skuggan. 
  • Helst skulle jag haft något kallt att lägga i botten på buren också, men det har jag inte. Dessutom är jag lite orolig för att det hade blivit för kallt.
  • K9-cooler på Shejpa under uppvärmning och fram till start.
  • Sprayflaska med vatten för att hålla täcke och hund kalla innan start

Så får vi utvärdera den planen efter helgen och se om vi kan ändra på något. Tips och idéer om det här med värme mottages tacksamt!

Tävlingsträning

Bra förberedelser inför tävling är enormt viktigt för långsiktiga resultat på tävlingsbanan. Idag känns det som en självklarhet, men det har inte alltid varit det. Med Twiggy, den första hunden jag tävlade upp i elitklass, missade jag totalt allt som hade med tävlingsträning att göra. Det märktes inte i början, men efter ett antal tävlingar började problemen dyka upp. Fria följet gick till exempel från ett snitt på 9 under våra första tävlingar, till att jag var nöjd om vi fick en sjua. Det kändes som att hon gick hälften så bra på tävling som på träning och det är ingen rolig känsla. När jag väl insåg vad som hade hänt var det väldigt svårt att vända trenden. Vad var det som hade hänt då? Jo, på grund av bristande tävlingsträning hade min hund ganska snart listat ut skillnaden mellan tävling och träning. På tävling fick man svårare uppgifter och framför allt, mindre belöning. Varför jobba hårt på tävling då? Det var flera saker i Twiggys träning som gjorde att skillnaden mellan tävling och träning blev stor, bland annat:

  • Hon fick belöning för det mesta, i alla fall en gång per moment. Ingen uthållighetsträning med andra ord.
  • Vi tränade aldrig övergångar mellan moment eller inmarscher på plan.
  • Jag utmanade sällan eller aldrig Twiggys förståelse för momenten på träning
  • Vi tränade sällan i en tävlingsmässig setting och om vi gjorde det så var det svårare än annan träning.

 Med senare hundar har tävlingsträning blivit en stor del av lydnadsträningen. Det är egentligen flera bitar som kan tränas separat och man kan börja tidigt med det, långt innan valpen kan några färdiga moment. Om man inte lägger tid på tävlingsträningen så riskerar man ett stort bakslag efter ett antal tävlingar. Det märks förmodligen inte under de första tävlingarna, men kanske lagom till att ni börjar tävla elitklass. Här kommer några tävlingsträningstips:

  •  Träna uthållighet. Den största skillnaden mellan tävling och träning är nog för de flesta hundar att vi inte belönar alls lika ofta på tävling som vi gör på träning. Se till att du ibland tränar längre sekvenser på träning. Min målsättning är att hunden ska ha gått minst ett och ett halvt program på träning innan vi tävlar. Uthållighet kan man träna redan med små valpar i liten skala genom att be valpen om flera enkla beteenden innan belöningen kommer. I början är det kanske en utgångsställning och så ett läggande. Senare lägger du på fler och fler bitar. Det här är kanske den viktigaste punkten. Om hunden är van vid att jobba länge utan belöning, kommer inte tävlingssituationen att bli avvikande för hunden på samma sätt. 
  • Träna i tävlingssituationen. Arrangera tävlingsträning som är så lik en riktig tävling som möjligt. Gärna på en ny plats, med nya människor och nya hundar. Sätt upp en ring, låt någon kommendera och ha gärna domare och skrivare med i bilden också. Det här är det optimala, men jag tycker att man får bra effekt även om man till exempel gör det hemma, eller med kända människor. Ett vanligt misstag är att man gör tävlingsträningen tråkig för hunden. När det tävlingstränas ska man helt plötsligt testa vad hunden klarar, man belönar mer sällan än under vanlig träning och lägger på för många svårigheter på en gång. Helt plötsligt blir tävlingsträningen lika dålig för utvecklingen som om du hade tävlat med en otränad hund. Hunden riskerar att bli ring-wise redan innan du har tävlat med den. Se alltså till att tävlingsträningen ger hunden trevliga minnen av tävlingssituationen. Gör lätta uppgifter som du vet att hunden klarar av. Belöna extra bra. Det viktigaste här är att hunden lär sig att tävling är extra trevligt. De riktigt svåra uppgifterna kan hunden få göra i en mer träningslik setting.
  • Träna på inmarscher och transporter. Det är lätt att man bara tränar på moment inför en lydnadstävling, men då är hunden inte helt förberedd inför tävlingssituationen. På tävling ingår också att ni ska komma in på planen och förflytta er mellan momenten. I elitklass ställs dessutom krav om att hunden ska hålla sig vid förarens sida vid alla transporter på planen. Inmarschen är viktig av flera anledningar. Själv blir jag i alla fall väldigt nervös om jag inte känner att hunden är med mig när vi går in på planen. Inmarschen är också viktig för domarens första intryck av ekipaget. Träna på både inmarscher på plan och på transporter mellan moment. Lägg inte bara belöningar i slutet av moment, gör ofta en liten transport innan belöningen kommer.
  • Störningsträna. Träna på alla de störningar som kan uppstå på tävling. Klantiga tävlingsledare, apporter precis bredvid hoppet, koner mitt i fria följet, högtalare, folk som kommenderar sina hundar argt och högljutt, mat på marken, löptikdoft, tävlingsledare med konstig röst, domare som följer efter under fria följet etc.
  • Överträna. Få lyckas prestera lika bra på tävling som på träning. Därför kan det vara en bra idé att överträna momenten. Se till att hunden klarar av lite svårare uppgifter än vad regelverket kräver. Skicka till rutan på 40 meters avstånd, gör en fjärr 25 meter bort, kasta apporten så snett som du klarar över hindret, lägg på extrema störningar i fria följet. Överträningen gör att du kan prestera lite sämre än på träning, men fortfarande klara uppgiften med god marginal. Överträningen gör också att hunden upplever att tävling faktiskt är ganska enkelt och roligt. 

Lycka till!  

Inspirerande blog och kurser för Justine

I väntan på att jag ska blogga, kan ni besöka Justines blog och läsa kloka ord om hur man effektiviserar sin träning. Det handlar kanske främst om agility, men jag tror att alla kan få bra idéer därifrån. Justine kommer till oss den 18-21 augusti för att hålla ett 4-dagars handlingsläger. Det har länge varit fulltecknat för deltagare med hund, men nu när vi flyttar kursen till vår nya gård, utanför Örebro, har det blivit några lediga platser. Lägret riktar sig till dig som följer Greg Derretts handlingssystem och har en hund på tävlingsnivå. På lördagen den 22 augusti kommer Justine och jag hålla en clinic om running contacts (endast deltagare utan hundar + några utvalda ekipage för att man ska kunna se deltagare på alla nivåer).

Mer grattis

Jag lovar att bli bättre på att blogga, har haft lite dåligt med både tid och motivation den senaste tiden. Försöker i alla fall träna en del och i helgen blir det agilitytävlingar med Shejpa. Idag tänkte jag gratulera Squids duktiga morbröder + deras husse och matte.Förra helgen tävlade Anna med Fonzie agility och tog två pinnar i hoppklass I på samma dag! Grattis. Vi ser med spänning fram emot debuten i agilityklass med de springande kontaktfälten.


Fonzie 

 Den här helgen var det Fonzies kullbror Fog med husse Krille som var i farten och tävlade vallning. I torsdags slog han till med en tredjeplacering i IK2 med 88 poäng. Nu håller vi tummarna för att vi får se dem på SM! Här finns en film på Fogs superrunda 🙂 


Fog 

Huset

Thomas var i Fjugesta en sväng i fredags och tog lite bilder på huset vi har köpt. Vi flyttar i början av augusti. Tyvärr inga interiörbilder, men så här ser huset ut utifrån:


Vinterträdgården


Lilla appellplanen bakom gästhus och garage.


Det här blir stora appellplanen. Vita delen av uthuset blir kanske teorilokal.


Lite trädgård. Robotgräsklippare på laddning (förhandlingar om dem just nu…)


Uppfarten

Gratulasjonsblogg

Grattis til våre dyktige elever:

Siv & Kry og Trine & Imre med opprykk til lydighet klasse 3 (begynner å bli en stund siden, men bedre sent enn aldri).

Bodil & Ted på seiere i agility kl 3 begge dager på NKK Kristiansand.

Håkon & Tam med opprykk til B-spor.

Anja & Hedda med seier (189 poeng) og opprykk til lydighet kl 2 på Ed BK.

Tina & Lucy med seier og opprykk til kl 2 på NBFK på Ekeberg.

Vi er veldig glade og stolte. Har vi glemt noen så er det fordi dere ikke har sendt oss skrytemail 😉

Dagar i Göteborg

Jag har haft shapingkurs för Kungliga Hundar här i Göteborg under två dagar. Det har varit väldigt roligt och intressant. Squid har varit med och hjälpt till och uppfört sig rätt bra. Hon har känts väldigt trött, kanske är det löp på gång? Igår hann vi bara med ett kort träningspass innan kursen, eftersom Missy fick sitt öra ihopsytt hos Smådjursakuten i Kungälv. Missy fick sövas och stanna hos veterinären i några timmar. Tydligen ska det göra rätt ont att bli sydd i brosket i örat, men Missy verkar inte märka det. Så fort hon kom ut i väntrummet försökte hon visa tricks och tigga godis. Hon får ha tratt på sig inne, men hon verkar inte det minsta irriterad eller störd av stygnen i örat.

Idag blev det lite mer tränat, vi åkte till GMBK i några timmar. Missy fick träna lite ruta. Har kört med target i rutan lite nu, för att få mer rätt och mer flyt. Det verkar som att Missys beteende i rutan förändrar sig hela tiden, det blir liksom aldrig klart. Så fort det känns rätt bra hittar hon en ny variation, speciellt efter en paus. Jag tror att vi måste träna mycket ruta, ofta. Squid fick träna sändande till target och ställanden i fart. Jag får bra ställanden på kommando när jag springer baklänges och hon springer med hög intensitet med mig, men har svårare att få det på avstånd när hon har hög fart. Den senaste veckan har hon börjat blanda ihop ligg och stå under marsch, så jag har bestämt mig för att inte träna det tävlingsmässigt, utan snarare jobba med ligg och stå separat i olika situationer (på avstånd, under fart etc.). På kvällen, under en paus i kursen, började vi också träna på växlingar mellan ligg och stå till fjärren.

Lite bilder från träning på GMBK idag:


Pogue springer till target


Mr Mask med leksaken


Squid springer till target (kolla, hon har fart!)


Squids päls ser väldigt rolig ut när det blåser… Det döljer sig ljus päls under den svarta.

Elitlydnad i Kungälv m.m.

Är egentligen för trött för att blogga, så här kommer snabbversionen:

  • I fredags skrev vi kontrakt på huset (åkte klockan 5 på morgonen hemifrån och sedan dess har det gått i ett, därav tröttheten). I början av augusti flyttar vi till Fjugesta utanför Örebro.
  • Senare på fredagen åkte vi till Nyköping för uppletandekurs med Maria Hagström. Squid deltog och vi kom igång med lite uppletandeträning. Hon fick mest göra vindövningar och behöver bli bättre på dem innan vi går vidare.
  • Igår var vi på elitsatsningen hos Maria. Körde mest med Missy som skulla tävla idag, försökte fixa till våra problem med rutan och dirigeringsapporteringen (rutan har alltid varit strulig, apportering med dirigering har alltid varit bra och väldigt stabil – fram tills i onsdags då hon fick för sig att hon bara måste ta mittenapporten). Squid körde ett pass och var fokuserad och duktig. Kan nu springa snabbt och rätt långt till target!
  • Idag var det dags för tävling med Missy, elitlydnad i Kungälv. Missy började dagen med att bli lite sur på Pi, varpå Pi fick tag på Missys öra när Thomas lyfte bort Missy. Missys öra fick ett långt jack och blödde som tusan. Hon såg inte ut att ha ont och blödandet slutade, så vi åkte till Kungälv. Missy tog ett förstapris och vann klassen, men nollade apportering med dirigering (hur jobbigt känns det inte att få ett sådant problem fyra dagar innan tävlingen, på ett moment som har varit supersäkert länge?).

    Sitt i grupp 10
    Platsliggning 10
    Fritt följ 9 (slarv i stegförflyttningarna, de måste vi jobba på!)
    Dumruta 9 (dk sättandet – jag tittade nog lite tillbaka på henne)
    Inkallning 8 (det blåste massor och hon hörde inte mina första inkallningskommandon, resten var kanonbra!)
    Rutan 7,5 (fick kämpa för att få in henne i rutan, flera kommandon)
    Apportering med dirigering 0 (tog mitten)
    Hoppapport 10
    Vittring 8,5 (går förbi rätt pinne två gånger innan hon tar den)
    Fjärr 9 (satte sig på sista läggandet från stå, så det blev dk, resten kanon!)
    257,5 poäng

    Efteråt åkte vi till Smådjursakuten i Kungälv ihop med Jenny och tittade på Missys sår. Tvättade rent det och bokade en tid med veterinären imorgon. Får se om vi ska försöka sy ihop det eller om det bara får vara ett stort jack i det. Efter lite fika hemma hos föräldrarna åkte vi till GMBK och tränade. Körde två pass med Squid. Hon är väldigt fin att jobba med nu! Tyvärr blev passen lite långa, svårt att få till kvalitetsträning med riktigt bra planering när man bara ”åker till klubben”. Shejpa har vilat från agility i en vecka och fick lite träning idag.