Tävlingsträning

Bra förberedelser inför tävling är enormt viktigt för långsiktiga resultat på tävlingsbanan. Idag känns det som en självklarhet, men det har inte alltid varit det. Med Twiggy, den första hunden jag tävlade upp i elitklass, missade jag totalt allt som hade med tävlingsträning att göra. Det märktes inte i början, men efter ett antal tävlingar började problemen dyka upp. Fria följet gick till exempel från ett snitt på 9 under våra första tävlingar, till att jag var nöjd om vi fick en sjua. Det kändes som att hon gick hälften så bra på tävling som på träning och det är ingen rolig känsla. När jag väl insåg vad som hade hänt var det väldigt svårt att vända trenden. Vad var det som hade hänt då? Jo, på grund av bristande tävlingsträning hade min hund ganska snart listat ut skillnaden mellan tävling och träning. På tävling fick man svårare uppgifter och framför allt, mindre belöning. Varför jobba hårt på tävling då? Det var flera saker i Twiggys träning som gjorde att skillnaden mellan tävling och träning blev stor, bland annat:

 • Hon fick belöning för det mesta, i alla fall en gång per moment. Ingen uthållighetsträning med andra ord.
 • Vi tränade aldrig övergångar mellan moment eller inmarscher på plan.
 • Jag utmanade sällan eller aldrig Twiggys förståelse för momenten på träning
 • Vi tränade sällan i en tävlingsmässig setting och om vi gjorde det så var det svårare än annan träning.

 Med senare hundar har tävlingsträning blivit en stor del av lydnadsträningen. Det är egentligen flera bitar som kan tränas separat och man kan börja tidigt med det, långt innan valpen kan några färdiga moment. Om man inte lägger tid på tävlingsträningen så riskerar man ett stort bakslag efter ett antal tävlingar. Det märks förmodligen inte under de första tävlingarna, men kanske lagom till att ni börjar tävla elitklass. Här kommer några tävlingsträningstips:

 •  Träna uthållighet. Den största skillnaden mellan tävling och träning är nog för de flesta hundar att vi inte belönar alls lika ofta på tävling som vi gör på träning. Se till att du ibland tränar längre sekvenser på träning. Min målsättning är att hunden ska ha gått minst ett och ett halvt program på träning innan vi tävlar. Uthållighet kan man träna redan med små valpar i liten skala genom att be valpen om flera enkla beteenden innan belöningen kommer. I början är det kanske en utgångsställning och så ett läggande. Senare lägger du på fler och fler bitar. Det här är kanske den viktigaste punkten. Om hunden är van vid att jobba länge utan belöning, kommer inte tävlingssituationen att bli avvikande för hunden på samma sätt. 
 • Träna i tävlingssituationen. Arrangera tävlingsträning som är så lik en riktig tävling som möjligt. Gärna på en ny plats, med nya människor och nya hundar. Sätt upp en ring, låt någon kommendera och ha gärna domare och skrivare med i bilden också. Det här är det optimala, men jag tycker att man får bra effekt även om man till exempel gör det hemma, eller med kända människor. Ett vanligt misstag är att man gör tävlingsträningen tråkig för hunden. När det tävlingstränas ska man helt plötsligt testa vad hunden klarar, man belönar mer sällan än under vanlig träning och lägger på för många svårigheter på en gång. Helt plötsligt blir tävlingsträningen lika dålig för utvecklingen som om du hade tävlat med en otränad hund. Hunden riskerar att bli ring-wise redan innan du har tävlat med den. Se alltså till att tävlingsträningen ger hunden trevliga minnen av tävlingssituationen. Gör lätta uppgifter som du vet att hunden klarar av. Belöna extra bra. Det viktigaste här är att hunden lär sig att tävling är extra trevligt. De riktigt svåra uppgifterna kan hunden få göra i en mer träningslik setting.
 • Träna på inmarscher och transporter. Det är lätt att man bara tränar på moment inför en lydnadstävling, men då är hunden inte helt förberedd inför tävlingssituationen. På tävling ingår också att ni ska komma in på planen och förflytta er mellan momenten. I elitklass ställs dessutom krav om att hunden ska hålla sig vid förarens sida vid alla transporter på planen. Inmarschen är viktig av flera anledningar. Själv blir jag i alla fall väldigt nervös om jag inte känner att hunden är med mig när vi går in på planen. Inmarschen är också viktig för domarens första intryck av ekipaget. Träna på både inmarscher på plan och på transporter mellan moment. Lägg inte bara belöningar i slutet av moment, gör ofta en liten transport innan belöningen kommer.
 • Störningsträna. Träna på alla de störningar som kan uppstå på tävling. Klantiga tävlingsledare, apporter precis bredvid hoppet, koner mitt i fria följet, högtalare, folk som kommenderar sina hundar argt och högljutt, mat på marken, löptikdoft, tävlingsledare med konstig röst, domare som följer efter under fria följet etc.
 • Överträna. Få lyckas prestera lika bra på tävling som på träning. Därför kan det vara en bra idé att överträna momenten. Se till att hunden klarar av lite svårare uppgifter än vad regelverket kräver. Skicka till rutan på 40 meters avstånd, gör en fjärr 25 meter bort, kasta apporten så snett som du klarar över hindret, lägg på extrema störningar i fria följet. Överträningen gör att du kan prestera lite sämre än på träning, men fortfarande klara uppgiften med god marginal. Överträningen gör också att hunden upplever att tävling faktiskt är ganska enkelt och roligt. 

Lycka till!  

9 svar på ”Tävlingsträning

 1. Kjempebra innlegg!
  Spesielt det at konkurransetrening skal være gøy og ikke noe for å teste hva hunden kan, det er så lett å gjøre motsatt. Skal bare se…
  Jeg tror mitt viktigste motto må være; en ting av gangen. Ikke forstyrrelser, utholdenhet og overganger på en gang. Det er skikkelig vanskelig å finne en balansegang mellom helhet og presisjon. Man vil jo gjerne at alt skal være perfekt, men da kommer man jo aldri videre!

 2. Precis vad jag behöver träna på!!! Tack för att du satte ord på det! Man veet ju det här men ändå är det så ”svårt” att få till!Tack för en bra blogg!

 3. Hei Fanny, ville bare takke for et spennende og lærerikt kurs! Vanskelig som det har vært, men veldig motiverende 🙂 Ønsker deg en god tur til Canada og lykke til i helgen i Oslo 🙂

  Klem Lise og Hera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.