Shejpa fyller fem år idag. Vilka otroliga fem år det har varit! En sådan hund får jag aldrig igen, på gott och ont. Shejpa firade genom att springa runt med dummies och vägra komma in (det brukar hon faktiskt aldrig göra, men är det födelsedag så är det…).
månadsarkiv: mars 2011
Vårens och sommarens kurser
Är du sugen på kurs i vår och sommar? Här kommer ett urval av de kurser som vi har lite platser kvar på:
19 april börjar vårens grundkurs för tävlingshunden här hemma. Kursen går på tisdagskvällar i april, maj och början av juni. På kursen jobbar vi med att skapa ett bra träningssamarbete mellan hund och tränare. Vi jobbar med belöningsutveckling, självkontroll, shaping och inlärning av färdigheter som ger en bra start på en framtida tävlingskarriär.
Om du inte kan gå en gång i veckan finns chansen att gå kursen under en helg, den 7-8 maj.
Den 1 maj håller Thomas en specialkurs i apportering. Under kursen delar vi upp momentet i olika delar och jobbar med ett fast grepp, snygga upptag, att springa snabbt med apporten, kvalitetssäkring av momentet och apportering av olika typer av föremål. Du får hjälp med de delar som du behöver jobba på, oavsett om du precis ska påbörja inlärningen eller om du har stött på problem under träning eller tävling.
Den 13-16 juni är det dags för årets lydnadsläger. Vi går igenom inlärning av olika moment och hjälper dig på den nivå du är. Vi fokuserar också mycket på tävlings- och uthållighetsträning. På kvällarna grillar vi och umgås tills solen har gått ner.
21-22 juni finns det chansen att gå grundkurs i agility – Agility Foundations. Den här kursen passar för dig som är intresserad av att tävla i agility och vill nå långt. Valpar och hundar i alla åldrar är välkomna. Vi fokuserar på de viktigaste grundfärdigheterna för agilityhunden och lägger stor vikt vid att få rätt tempo och engagemang från början. En del av kursen ägnas också åt att lära förarna handling (att föra hunden runt banan). Kursen lägger främst vikt på det som din hund bör kunna innan du börjar träna på hinder. Den passar också för dig som tävlar, men som vill fräscha upp grundträningen.
5-6 juli är det dags för hoppteknikkurs. Hoppteknikträning gör att din hund river färre hinder, men fördelarna med att jobba med hoppteknik är mycket mer än så. Genom hoppteknikövningarna lär sig hunden bland annat att hoppa på ett effektivt och skonsamt sätt, att svänga tight, att bedöma avstånd och lägga in korrekt antal steg mellan hinder. Hoppteknikträningen ger hunden självförtroende och kraft i steget. Vi pratar också om fysisk träning för agilityhunden. Kursen passar både för nybörjare och för hundar som redan tävlar i agility.
Vårt valpläger är väldigt populärt och lägret i maj är fullt (säg till om du vill stå på reservplats). Nästa chans blir den 16-18 augusti. Det här tredagarslägret är till för dig som har en ny stjärna och vill få bästa möjliga start. På lägret fokuserar vi på både vardagslydnad och förberedelse inför tävlande i till exempel lydnad eller agility. Speciell vikt lägger vi vid att utvärdera valparnas styrkor och svagheter och kommer med förslag på hur du kan träna och hantera din valp för att utveckla den åt rätt håll.
Du kan läsa mer om kurserna och anmäla dig genom att klicka här.
Min underbare Epic, 7 månader
Thomas fina Win
Och glada, fina Squid, 2 år.
Vårkänslor
Nu börjar våren komma till oss också. Visserligen ligger det fortfarande snö i fårhage och trädgård, men på fälten i närheten är det nästan snöfritt. Idag premiärvallade vi i kohagen och hundarna fick äntligen göra lite längre hämt och drivningar. Shejpa passade på att premiärbada i ån ikväll och fårklipparen har varit här och hjälpt fåren av med vinterkostymen. Trots att våren är på väg så är det inte riktigt läge att träna lydnad och agility ute än, planen är alldeles för lerig och våt. Igår var vi flera timmar i hallen i Kungsör och tränade lydnad och agility. Här är en liten film som visar vad Epic sysslade med.
Rättvik
Helgen har Shejpa, Squid och jag tillbringat i Rättvik på agilitytävlingar i den fina körhallen. Shejpa körde hopp- och agilityklass 3 båda dagarna. Squid körde hoppklass 2 gånger två på lördagen och agilityklass 1 på söndagen. Shejpa var inte alls i form under helgen, det blev tre disk och en nolla i sista hoppklassen, som ledde till en blygsam sjätteplacering (visserligen var det 24 hindernollor i klassen, men det brukar gå snabbare än vad det gjorde). Egentligen gjorde det ingenting att vi inte fick till det i helgen, jag känner att det var rätt bra att få en påminnelse om att bra form och flyt inte är en självklarhet och att det finns saker vi måste jobba på. Jag har inte känt mig så här peppad att planera, träna och tänka kring Shejpas träning på länge. Det känns också som att det kommer i precis rätt tid – knappt två månader innan landslagsuttagningarna och tre månader innan SM.
Med Squid gick det lite bättre. På lördagen debuterade hon i hoppklass 2 och vann faktiskt båda loppen. Nu är vi bara en pinne ifrån klass 3 och det känns faktiskt lite läskigt, men samtidigt roligt. Läskigt för att det känns som att hon kan alldeles för lite och för att vi precis har börjat lära känna varandra på tävlingsbanan. Roligt för att det kräver att jag måste sluta fega och börja träna och köra henne mer offensivt. Hittills har de lopp jag har kört mest gått ut på att komma runt felfritt, men jag har sällan verkligen utmanat henne. Jag tror att jag kanske underskattar hennes kunskaper och att jag hade kunnat lämna över mycket mer ansvar till henne. Från och med nu lovar jag att köra alla hoppklasser utan att hålla henne i handen. Eventuella misslyckanden blir den bästa pekpinnen om vad vi behöver träna på.
Sist på söndagen körde vi agilityklass 1. Den banan tyckte jag var lite knivigare än hoppklasserna vi körde på lördagen, speciellt sekvensen som vi misslyckades med – a-hinder, slalom, hopp. Squid var nog lite överladdad och tänkte inte ordentligt vid slalom (hon svängde ju till och med åt fel håll när hon gick ut ur slalomen). Här ångrar jag att jag försökte köra säkert och forma linjen till slalom. För det första hade det säkert gått bättre om jag inte hade gjort det. För det andra så hade jag i alla fall vetat om det gick eller inte om jag hade försökt…
Film på Squid från helgen:
Luktdiskriminering för vittringsapporteringen
Nu börjar det kännas mer nära att jobba med lydnadsmomenten i klass III. Visserligen har vi inte tävlat tvåan än, men det ska vi göra under våren och de flesta moment där är ganska klara. I klass III är det två tunga moment som vi måste jobba mycket med – fjärrdirigering och vittringsapportering. När det gäller vittringsapporteringen så har vi tränat lite då och då, men inte fått någon kontinuitet i det. Det ska det bli ändring på nu! Idag testade jag först att låta Squid leta efter en liten bit maskeringstejp med min lukt på. Hon markerar genom att frysa nosen mot lappen. Jag ”gömmer” den mot den vita väggen och det viktigaste är att jag ser och hör att hon använder näsan istället för synen. I nästa steg la vi på post-it-lappar som störning. Eftersom vi är lite lata så fick husse ta på dem, men det verkade inte störa Squid. Många får problem på det här stadiet, när man lägger till ”luktfria” eller olikdoftande lappar. Om hunden går mer på syn än på nos så kommer han att markera hej vilt och det blir frustrerande för både hund och tränare. Med den här filmen vill jag illustrera hur Squid söker med nosen över hela väggen och i princip ignorerar post-it lapparna. På slutet testade jag att inte sätta ut någon maskeringstejp utan istället ta på en post-it-lapp. Då var hon ganska trött, men gjorde en liten markering som jag belönade (något sent).
Squids lydnadsdebut
Squid ligger inte på latsidan. Idag tog hon med sig matte till Fagersta för debut i lydnadsklass 1. Platsliggningen gick bra och var helt lugn. Det var skönt, för det är alltid lite nervöst i klass 1. Vi hade nummer åtta, så vi hann sitta i cafeterian och titta på lite andra hundar innan det var vår tur. Tandvisningen gick bra, hon brukar sitta helt stilla men det klarade hon inte den här gången. Det blev ändå en tia. Linförigheten kändes helt okej och vi fick 9,5 (tränger i en vänstersväng). Läggandet funkade bra och vi fick 10. I inkallningen fick vi 9,5 på grund av att hon slog i mitt ben lite. Ställandet blev ett väldigt stort hopp, men vi fick 10. Apporteringen brukar vara ett säkert kort, så jag har ingen aning om vad som flög i henne. Hon spottade ut den så fort hon hade gripit den. Vi fick en 6:a. Jag var säker på att vi skulle nolla den, men i reglerna står det att man kan få 7 om hunden spottar ut innan kommando, så jag antar att domaren var lite snäll. Hoppet och helheten blev tior. Vi vann klassen med 192,5 poäng. Nu är planen att starta klass II ganska snart. De flest moment där är färdiga och med lite finslip är vi nog klara för tävling inom kort. Jag har dock inte lust att starta utomhus i början av april (känns som att det kan bli en blöt och lerig affär), men har hittat en tävling i Linköping i maj som vi nog ska satsa på. Helgerna är ju upptagna, så det gäller att hitta tävlingar på vardagskvällar. Under tiden ska vi jobba mer på momenten i klass III också.
Här kommer en film:
Agilityklass 1 i Linköping
Nästan fyra timmar i bilen för 33,11 sekunder på agilitybanan, men det var det värt! Squid var duktig ännu en gång och vann agilityklass 1 med över fyra sekunder till tvåan. Uppförandet var det inget problem med den här gången heller, hon skötte sig strålande både innan och efter sin start. Det blev lite stressigt innan vår start när massor med hundar plötsligt var strukna, men jag hade ganska bra koll på vad jag skulle göra trots att vi fick slänga oss in på banan fem-sex hundar tidigare än vad jag hade räknat med. Andra pinnen i agilityklass är fixad, en kvar att jaga. Jag är jättenöjd med den orangea!
Vinn en plats på hoppteknikkurs
Efter rivningen på tävlingen i lördags insåg jag att det var dags att träna mer hoppteknik med Squid mellan tävlingarna. Det var tredje tävlingshelgen på rad för henne och förutom tävlingarna har vi också tränat en hel del handling på kombinationer och banor. Bra hoppande är en färskvara, precis som kontaktfältsbeteende och starter. Om man bara kör på utan att fokusera på detaljerna så blir de naturligtvis sämre med tiden. Karine och Lux är på besök här just nu och ihop med dem har vi kört hoppteknik i ridhuset både söndag och måndag. De mer avancerade hoppteknikövningarna innehåller ofta handling, så det blir ett utmärkt tillfälle att också träna till exempel bakombyten.
Jag tycker att hoppteknikträningen är fantastiskt rolig, det är så givande att se hundarna lösa problem på egen hand och att se hur de anstränger sig för att göra rätt – trots att de får belöning varje gång, oavsett vad de gör. Det sker i princip aldrig att de gör samma misstag två gånger på rad, och det gäller även i vanlig agilityträning. Rivningar är alltid en effekt av någonting, aldrig ett problem i sig. Genom hopptekninkträningen har jag lärt mig att se detaljerna och när de någon gång river så vet jag nästan alltid var problemet ligger och kan därför lägga upp övningar som hjälper dem att ta ett bättre beslut nästa gång. Squid är väldigt självgående i hoppteknikträningen, jag behöver sällan göra något annat än att ge henne övningarna och se hur hon själv kommer fram till rätt svar. Shejpa är lite mer krävande. Hon är ett slackergeni som inte anstränger sig om hon inte måste. Svårigheten med henne är att utmana henne så mycket att hon måste börja anstränga sig. Epic har också fått vara med och han kör ungefär samma övningar som de vuxna hundarna, fast med bumps och/eller bommar på lägsta höjden. Han klarar det mesta med glans, men tycker att det är lite svårt att samla sig maximalt.
Eftersom jag tycker att hoppteknik är så roligt har jag satt upp en tvådagars-kurs i sommar, den 5-6 juli. Du kan läsa mer om kursen här.
Dessutom tänkte jag vara lite modern och utlysa en tävling på Facebook där du kan vinna en plats på hoppteknikkursen i sommar. Känner du att hoppteknikkurs är någonting du behöver? Gilla Klickerklok på Facebook och gå sedan in och skriv en motivering till varför just du och din hund ska få gå en gratis kurs i juli! Vi väljer ut de bästa motiveringarna och lottar mellan dem.
Lite nya kurser
Jag har lagt ut lite nya kurser på hemsidan. I vår blir det en grundkurs för tävlingshunden på kvällstid (tisdagar) med start den 19 april. För er som bor längre bort blir det en grundkurs helgen den 7-8 maj. Valplägret i maj är ganska fullt, så ett nytt valpläger är nu planerat till den 16-18 augusti. Se kursplanen här.
Glömde det viktigaste…
Jag glömde ju att blogga om det viktigaste! Squids uppförande på tävling blir bara bättre och bättre. Hittils har jag haft gentle leader (nosgrimma) på henne för att lätt kunna avbryta om hon börjar hetsa, jag har stannat så långt bort från banan som möjligt så länge som möjligt och jag har värmt upp med godbitar istället för med leksak för att hålla henne lugn. Inför sista loppet idag vågade jag ta av gentle leadern, stå inne i ridhuset under 6-7 hundar före min start, träna lydnad några meter från agilityplanen och leka vilt med henne innan vår start. Det går spikrakt framåt! Hon har inte sagt ett knyst under hela dagen, hon fokuserar helt och hållet på mig, hon sitter helt stilla i starten och hon känns mer och mer avslappnad när hon går i mål. Värt mer än alla pinnar i världen, med tanke på utgångsläget!