Idag har jag suttit inne och pillat med hemsida nästan hela dagen. Hundarna är inte så nöjda. Gick upp tidigt och tränade lite med Pi, Shejpa och ett gäng duvor innan Thomas åkte till skolan, men Missy har inte gjort någonting förrutom att kela i nya hundsängen och tigga makaroner av husse. Eftersom jag inte har något intressant att skriva om träning, så tänkte jag dela med mig av en favoritlänk:
månadsarkiv: oktober 2007
Frågor och svar
Jag har varit jättedålig på att svara på frågor som har kommit upp i meddelandena, men nu gör jag ett försök på att svara på flera på en gång. Vet inte om det är så bra svar. Många handlar om hoppteknik och där är jag verkligen ingen expert…
En fråga angående spindeln. Kan man inte bara ställa ett till hinder med korta pinnar i kryss framför hopphindret? Eller vad är tanken med att spindeln ser ut just som den gör?
Jag är verkligen ingen expert på hoppteknik. Det är helt nytt för mig och jag känner mig ofta frustrerad över att jag famlar i blindo och får förlita mig på det jag tror att jag ser och det som de som kan det här säger till mig. När det gäller hoppteknik bygger jag min träning på Susan Salos metoder. Jag har sett hundar som hoppar otroligt bra som är tränade med de metoderna och eftersom jag har en del kontakt med Susan Garrett (som har använt metoderna i flera år och ofta jobbar ihop med S. Salo) så kan jag också få feedback den vägen.
I julinumret av Clean Run finns en artikel som heter ”Using the V-bounce Apparatus for Set Point Work” av Susan Salo som handlar om ”spindeln”. Poängen med spindeln är att lära hunden att organisera kroppen i upphoppet. Att lägga vikten bakåt, sänka huvudet, hålla bakbenen parallella och hoppa i en fin båge. Det handlar alltså inte om att få hunden att hoppa på mitten av hindret (det kan jag inte se varför man skulle vilja lära hunden). Som jag har förstått det, är det visuella intrycket väldigt viktigt och jag tror inte att det fungerar med bara ett hopphinder med bommarna i kors. Susan Garrett sa till mig att jag med Shejpa kunde köra med ett lägre hinder (4 inches), 4′ från en låg oxer, men att jag inte skulle få samma effekt som med spindeln eftersom jag inte får med viktförskjutningen.
Vad är ”Jump grids”?
Den grundläggande griden är fem hopphinder på låg höjd, med ett avstånd mellan hindren som hunden kan studsa. Hunden jobbar självständigt mot en target (godbitskål, leksak eller target) medan jag antingen står parallellt med hunden och skickar framåt, eller parallellt med targeten och kallar in. Grundläggande jump grids beskrivs av Susan Salo i senaste numret (oktober) av Clean Run. Artikeln heter ”Foundation Work for Jumping”
Vad är fördelen med pickandet jämfört med ett frysbeteende (nose touches)?
Jag ser flera fördelar med ”pickandet”
- Jag tror att det är lättare att bygga upp full fart mot ett aktivt beteende jämfört med ett passivt. Istället för ”hur ska jag få hunden att stanna på kontaktfältet?” tänker jag ”hur ska jag få hunden att springa så fort som möjligt mot sitt kontaktfältsbeteende”
- Den viktigaste delen är att hunden sänker huvudet mot marken samtidigt som tassarna slår i marken (samtidigt som hon lägger vikten bakåt). Genom att ha ett aktivt beteende får jag tränat på själva sänkandet mot marken om och om igen… Nästan flera gånger i sekunden… Jämfört med en hund som är tränad med frys får min hund betydligt fler belöningar för att smälla nosen ner i marken.
- Det tar längre tid att träna och alltså tvingas man att jobba med det grundläggande mycket mer noggrant än när man jobbar med det lättare frysbeteendet innan man för över det på hinder – samtidigt som man hela tiden utmanar hunden och gör det svårare. Jag tror att det är viktigt att inte ha för bråttom att få över det på hinder. För att det ska hålla i längden måste det ligga massor med värde i själva beteendet.
Från vilken kennel kommer Pi?
Sørbølfjellets (u. Sørbølfjellets Orthia e. Giddes B Foppa)
Härligt träningspass
Nu är jag äntligen hemkommen efter en helg i Sverige. Jag har hållt tävlingslydnadskurs för Vinna hundcenter. Det har varit jättetrevligt och vädret var riktigt hyfsat. Speciellt kul var det att se fem aussie-tikar från samma kull (kennel Kreivi’s). De var jättetrevliga och verkar vara fina arbetshundar. Det är sällan jag träffar aussies som jag gillar. Mina tre tjejer fick naturligtvis hjälpa till en hel del med att demonstrera inlärning av olika färdigheter. Pi var jättekul att jobba med och var på härligt humör. Missy var mest galen och jag insåg att jag verkligen måste ta tag i hennes stadga. Hon trampar, kryper, tjuvstartar… Igår åkte jag inte direkt hem, det var för dåligt väder med hård vind och regn i mörkret. Jag åkte hem till föräldrarna istället och fick middag och god sömn. När jag kom hem idag insåg jag att jag inte hade hemnyckel och fick vänta på Thomas som var i skolan.
Vinna backar
Först blev jag riktigt sur när jag inte kom hem. Jag var trött och hade massor att göra. Men det var inte mycket att göra, så jag började med att köra hoppteknik i spindeln med både Shejpa och Missy. Sedan tog jag med mig Missy och gick en promenad i skogen och över åkrarna. Vi kom tillbaka till planen och körde ett lydnadspass där jag fokuserade på stadga i stå, sitt, ligg och utgångsställning. Det gick faktiskt kanonbra! Det var som att hon fattade att jag faktiskt hade bestämt mig för att ta tag i våra problem. Jag jobbade mycket med slumpmässiga kommandon när hon var löst runt mig. Det behöver hon också bli bättre på – att verkligen lyssna på kommandon. Kastade leksak in mellan tassarna på henne som hon inte fick ta förrän jag gav signal. Försökte verkligen göra kasten oförutsägbara och hårda, men hon höll positionen bra. Gjorde några längre sittanden, men avslutade alltid med att kasta in leksaken mellan framtassarna på henne (jag må vara dålig på att kasta hårt, men jag är rätt bra på att pricka rätt…). Jobbade med att gå ifrån henne i ligg också, för där har hon haft en tendens till kryp när vi har kört mycket inkallning och mycket kryp. Nu rörde hon bara en framtass en gång, annars låg hon bra.
Pi har blivit 5 månader!
Jag kunde inte låta bli att gå till agilitybanan och köra lite. Fokuserade mycket på kvarsittandet i starten. Satte henne, gick ifrån, kastade leksak in mellan framtassarna och varierade mellan att säga ”ta den!” och att starta henne över hinder. Ibland kastade jag också leksaken bakom henne. En gång startade hon på vanligt manér och rev första hindret (smallhöjd) och tog mitt byte (i en lead out pivot) alldeles för sent. Jag gjorde bara om. Sedan hände något! Hon började hoppa bra! Tänka sig för. Svänga tight. Trampa rätt. Det var så häftigt! Jag har inte sett henne göra så på nästan ett år. Det ver en helt annan känsla! Jag avslutade ganska snabbt (vi hade tränat länge), men kunde inte låta bli att gå upp till huset och köra lite mer spindel, nu till leksak istället för till godbit. Gick kanonbra över låg oxer. Eftertänksam och balanserad. Nu börjar jag få hopp om hennes agility!
Mirakelmaskinen?
Ikväll åker vi förmodligen på inomhusträning igen. Börjar två nya kurser innan dess. Det ska bli spännande!
1.AK Lavland
1AK lavland
Pax, 3 år, fikk en etterlengtet 1AK på Vestfold 2 idag. Pax gjorde stort sett som han pleier, men det er utrolig deilig når alle små detaljer klaffer på samme dag.
Vi gikk i terrenget på Vikerøya der det som vanlig var bra med fugl. I første slipp ble Pax borte i høyt siv og vi fant han omsider i stand. Han reiste villig fasan som hadde forflyttet seg og lettet noe til høyre for oss, og var rolig i oppflukt og skudd. Fuglene var til tider krevende å mestre for hundene. Fasanene kom seg unna de noe forsiktige hundene, mens de djerve hundene kunne gå noen få meter for langt i reisen. Derfor ble det etter hvert tynt i rekkene ettersom flere hunder ble slått ut underveis. Da vi reiste hjem var det 4 hunder med tellende fuglearbeid, alle vorstehere.
Dommerne likte hva de så, men sa at han ikke kunne tildeles høyeste premie uten en fuglesituasjon med presis reis. Pax gjorde det spennende for meg til siste minutt. I de to neste slippene gikk han meget godt uten å finne fugl. I siste minutt av fjerde slipp fant jeg han i stand, han reiste presist rugde og var komplett rolig i oppflukt og skudd. Dermed var det et faktum: Verdens fineste skjegghund (helt objektivt!) ble tildelt 1 premie AK.
I en sådan stund er det jo vanlig med en takketale, så her kommer noen som jeg får dele æren med:
Først selvfølgelig Pax (jeg gjorde jo ikke stort annet enn å peke, blåse i fløyter og skyte, mens han gjorde hele jobben;), Jan Henrik og Jorunn Aubert (som solgte meg denne flotte skjegghunden), Fanny (for inspirasjon og tro på at skjeggisen kan) og Pelle (for gode råd og treninger som har gitt oss erfaring med vanskelige fasaner). I tillegg til Pax fine prestasjon, sørget partiet, positive og trivelige dommere og Vestfold fuglehundklubbs fine arrangement for at det ble en topp dag for oss. Jeg regner med at komplette premielister vil finnes på klubbens side om kort tid.
Grattis till Thomas och Pax!
Jag sitter utanför Vårgårda, långt från händelsernas centrum, men via telefon har jag fått beskedet att Thomas och Pax tog förstapris i öppenklass på jaktprov idag! Fantastiskt roligt och väl förtjänt. Två fina fågelarbeten, bra sök och spänning in i det sista. Thomas har lovat att steka en biff till Pax ikväll.
Iväg igen
Nu åker jag till Göteborg. I helgen ska jag hålla kurs för Vinna hundcenter. Tar med mig Missy, Shejpa och Pi. Jag har inte mått så bra de senaste dagarna, blir helt utmattad av att bara sätta mig i bilen, så jag hoppas att jag känner mig lite bättre imorgon. Hundarna har inte fått göra så väldigt mycket, bara nose touches inomhus. Igår fixade vi äntligen spindeln, så nu ska här tränas hoppteknik!
Mouse Touches
Har tagit mig själv i kragen och tränat lite agility med Missy i veckan. Jump grids och nose touches (väldigt engelskt blev det, ni får ursäkta). Gridsen har känts riktigt bra, men jag måste ta det lugnt så att hon inte gasar på för mycket. Bäst blir det om jag sätter mit precis bakom ett sjätte hinder med leksaken på marken.
Nosduttarna går riktigt bra. Missy är mycket enklare med Shejpa, men det återstår att se om hon får samma energi… Någon undrade var Shejpa är. Hon ligger och sover bredvid mig efter en dag med agilityträning och sök i ris och snår. Här kommer en film på både Shejpa och Missy som gör sina nose touches:
Vi tränade lite lydnad idag också och det var samma problem rakt igenom. Hon kan inte hålla tassarna stilla. Kvarsittande gick skitdåligt, hon flyttade en tass efter bara några sekunder – eller när jag gick ifrån henne. Dumrutan gick kanonbra, förutom att hon flyttar tassar i både ståendet och sittandet när jag går runt henne. Tänkte avsluta med en enkel hopp-apport (”det kan vi ju så bra!”) men samma problem även där – hon flyttade tassar när jag kastade apporten. I övrigt måste jag fixa våra utgångsställningar, de är bara så helkassa! Suck och stön. Så tråkiga saker att ta tag i…
Inomhusträning
Ikväll var vi på inomhusträning igen. Missy var på strålande humör den här gången också. Hon verkar inte alls bry sig om de andra hundarna. Det känns kanonbra, men jag undrar hur stabilt det är. Funderar på om jag ska anmäla henne till lydnaden på My Dog, men då krävs det verkligen att hon kan hantera både miljö och andra hundar. Dessutom måste jag sätta igång med vittringsapporteringen igen (men det finns det ju egentligen inga direkta anledningar till att inte göra i vilket fall som helst). På inomhusträningen fokuserar jag mest på moment som fungerar bra. Det är så mycket hundar på så liten yta att jag inte direkt känner för att lägga energi på något annat än att just få saker att fungera i den miljön och ge henne positiva erfarenheter. Idag blev det en hel del fritt följ. Jag fokuserade på vänstersvängar i språngmarsch och fick fin framgång på det. Missy gjorde väldigt bra dumrutor (stå och sitt) och som vanligt bra fjärrdirigering. Sitt i grupp ihop med andra hundar fungerade inte idag. Hon ville bara lägga sig ner. Då struntade jag i platsliggningen och gick en bit bort och jobbade på sitten istället. Jag tror att hon tycker att det är mycket enklare att bara ligga ner när det sitter hundar så nära (blir liksom max två meter mellan hundarna när det är så många). Både sitten och platsen är så tråkigt att träna på att man lätt glömmer bort det… Missy tränade lite med Thomas idag också, för jag ville prova Pavlov.
Pi fick också vara med och träna lite. Hon hade fått en stor klump mat av husse innan vi gick in, så hon var nog både mätt och trött. Ändå jobbade hon riktigt fint och lekte bra. Vi gick lite fot, körde lite lägganden och lite backande. Hon bryr sig inte om de andra hundarna så mycket, men hon försökte springa iväg när jag tog fram leksaken. Som tur var fångade husse henne innan hon kom fram till en annan hund och hon sprang tillbaka till mig och lekte.
Årets klickertränarutbildningar avslutade
Nu har vi avslutat årets klickertränarutbildningar. Förra helgen var det sista helgen för gänget som gick i Akershus och den här helgen avslutade vi gruppen i Göteborg. Jag vill passa på att tacka alla som har gått våra klickertränarutbildningar i år. VI har haft elever från Tromsö, Umeå och Narvik i norr till Skåne i söder. Folk har haft väldigt olika bakgrund och förkunskaper. Hundarna har varit av varierande raser (papillon, jack russell, schäfer, riesen, dobermann, flat, jaktgolden, border collie, aussie, kelpie, tollare, grönis, jaktspringer, schapendoes, jaktlabbe, mudi mfl) med olika sysselsättningar (lydnad, agility, freestyle, jakt, bruks, specialsök m.m) Ni har varit fantastiskt duktiga, reflekterande, trevliga, omtänksamma och positiva! Vilket gäng! Sista helgen var jätterolig, när man ser vilken utveckling som har skett under året. Men det var också lite sorgligt att behöva avsluta och jag hoppas verkligen att vi träffas igen. Flera elever planerar att söka till instruktörskursen och jag hoppas att ni kommer in i den hårda konkurrensen. Att jobba med så engagerade elever under en längre period är något av det roligaste man kan göra som instruktör och man får inte bara duktiga elever, man får också goda vänner!
Tack!
En annan rolig sak i helgen, var att mina föräldrar hade grävt fram 10 år gamla filmer. För dygt 10 år sedan var Twiggy valp och sprang runt i gräset med en leksak. Det fanns en film på henne, 6 månader gammal, när hon spårade. Det fanns film på lydnads- och agilitytävlande med min gamla cairn terrier Bamse, som tyvärr dog förra året, nästan 15 år gammal. Fascinerande att titta på och det ger en lite perspektiv. Tänk vad mycket som har hänt på 10 år!
Lydnadsträning och planer
Jag har inte bloggat på länge. Jag har varit trött och haft fullt upp. I måndags var jag så trött att jag inte ens orkade vara med på inomhusträningen, jag satt bara och tittade på medan Thomas tränade. Det har blivit en del lydnadsträning för Missy. Hon är verkligen het nu för tiden. Massor med spring i benen. Det tycks komma i perioder, den där jätteheta attityden. Det gör mig inte så mycket, hon gör ju det hon ska, men jag får vara noga med att inte bara låta henne springa, att ta små pauser mellan repetitionerna (speciellt efter de som blir fel), så att allt inte bara blir spring.
Vi har jobbat en hel del med rutan. Lade till musmatta igen för att få henne att springa rakt igenom rutan istället för att gå in från sidan och andra konstigheter hon har gjort det senaste när jag skickar henne från konen (aldrig om jag skickar henne rakt framifrån mot rutan). Det har fungerat kanonbra och nu går hon som ett skott helt rakt. Har också kört en del apportering med dirigering, som fungerar ganska bra. Idag hittade jag inte den tredje apporten, så jag la leksaken som mittenapport. Fick hemskt dåligt skick till konen då, men bra dirigering. Inkallningen har vi också jobbat lite med, att hon ska springa över targeten om hon inte får ståkommando, och stanna på den om hon får ståkommando. Idag fungerade båda delarna, men stoppet var kanske inte så kanonbra som jag vill ha det. Alla moment i eliten känns väldigt bra just nu, förrutom vittringsapporten, som jag i princip inte har tränat sedan augusti. Det är verkligen dags att ta tag i det nu!
Pi och jag har tränat lite grann. Här om dagen började vi med frivilligt ligg under marsch baklänges (jag går baklänges, hon följer efter och lägger sig frivilligt under rörelse). Det gick fint, även när jag provade det med kommando, så idag tänkte jag köra det under marsch framlänges, men det gick inte alls. Funderade lite och kom sedan på att det kanske är smart att lära henne ligg från utgångsställning först. Det gjorde jag och då lossnade det vid sidan också. Ett träningspass till, så tror jag att hon kan göra det i vanligt marschtempo. Fick väldigt fina lägganden i utgångsställning och på ”fri” fick hon sprätta upp i sitt till belöningen, så jag fick en bra start på snygga uppsitt också. Annars börjar fria följet bli riktigt fint. Jobbade med fokus från första steget idag och det kändes bra. Har också gjort en del vändningar på stället (höger och vänster om marsch) och de ser fina ut!
Saker jag borde göra:
– Bygga en ”spindel” så att Missy kan få jobba med hopptekniken
– Träna nose touches med Missy
– Vittringsapportering
– Skotträning
– Träna sök
– Stå under marsch med Pi (och stå generellt!)
– Rutan med Pi
– Fjärrdirigering med Pi