Agilitytävlingar på Gotland

I helgen är Shejpa, Squid, Epic och jag på Gotland och tävlar agility. Jag har mått ganska dåligt i veckan efter kraschen i Rättvik, så jag var inställd på att det kanske inte skulle gå att köra alla lopp här – men jag ville så gärna åka. Det har gått över förväntan att köra både bil och agility. Lite huvudvärk och illamående ibland, men inte alls så mycket som jag trott. Helgen har verkligen bjudit på både glädje och frustration. Det blir så många lopp att hålla reda på att jag tror att jag redovisar dem hund för hund.

Shejpa behöver två SM-pinnar i hoppklass om det ska bli något SM individuellt i år. Det går verkligen troll i hoppklasser med henne, och det har fortsatt i helgen. Igår gjorde hon ett jättebra hopplopp, men fick en skitvägran på en tunnel. Idag missade hon slalomingången. I agilityklass har det gått lite bättre. Shejpa vann agilityklass 3 igår och gjorde ett riktigt fint lopp idag, men missade någon port i slalom som var näst sista hinder. Igår fick jag tyvärr inte filmat något, men agilityloppet från idag finns med på filmen från idag nedan. Shejpa har varit på gott humör i helgen och sprungit snabbt! Som vanligt förlorar vi mycket på slalomstrul. 🙁

Squid har faktiskt varit helgens stjärna. Igår vann hon både hoppklass 3 och agilityklass 2. Vinst i hoppklassen innebar också Squids första cert! Det var ett lopp utan några större missar, där vissa svängar blev jättebra och andra lite yvigare. I agilityklassen kändes hon väldigt lugn och sansad, gjorde perfekta kontaktfält och svängde fint. Vi tog andra pinnen i agilityklass 2. Full pott för Squid igår med andra ord!

Idag har hon också varit duktig, men inte riktigt lika bra. I agilityklass 2 slarvade hon med kontaktfälten igen (jag hade ju egentligen planerat att belöna kontaktfält tre tävlingsstarter på rad, men valde att köra hela banan igår och blev väl övermodig när det funkade perfekt) och jag tog om balansbommen och belönade den när det blev rätt. Jag vill verkligen inte hamna i situationen att behöva ta om dåliga kontaktfält igen, så nu är det träning som gäller och mer belöning på tävling när det blir rätt på första försöket.

I hoppklass 3 idag gick hon riktigt fint – hade snabbast tid av alla i mål. Tyvärr rev hon två hinder. Båda i samma typ av situation – där jag skickar på baksidan av ett hinder och sedan gör en serpentin. Något att träna mer på! I Rättvik förra helgen hade vi fruktansvärt stora svängar ut ur tunnlar. Det var någonting som vi tränade på i måndags när jag gick kurs för Veronica Bache. Egentligen gjorde vi inte så mycket mer än att faktiskt börja träna det. Jag valde att använda samma ord som jag använder för tighta svängar på hopphinder och belönade svängar några gånger. Idag fungerade det riktigt bra! Jag tycker att Squid fick bra svängar ur alla tunnlar.

Squid har varit väldigt lugn och duktig hela helgen! Jag tycker att jag hanterar henne bättre och bättre, och för varje gång jag lyckas hålla henne i bubblan ihop med mig innan och efter loppen så blir det lättare och mer avslappnat. Skönt att känna att det går åt rätt håll och blir bättre och bättre för varje lopp.

Epic har inte fått några resultat i helgen. Igår rev han en del i hoppklassen, vilket störde mig massor. Sedan diskade han sig efter ett hinder i agilityklassen, eftersom han tog tunneln som låg under balansen istället för att gå på balansen. Det är något som han har haft problem med på träning tidigare också, men jag trodde inte att vi skulle råka ut för det i klass 1… Vi körde vidare och jag belönade nosduttar på gungbrädan. Idag rev han igen i agilityklass, och jag belönade gungbrädan. Och i hoppklass blev slalomingången (klockan 3-4) för svår och han orkade inte ta andra porten när han kom i full fart. När jag väl fick tagit om slalom lämnade han tidigt mot en lockande tunnel. Vi gjorde om två gånger innan det blev rätt och jag belönade.

Jag tycker att det var ganska svåra klass 1-banor i helgen. En del saker som man inte hade förväntat sig att se (tunnel under balansbom och a-hinder, klockan 3-slalomingång) och en del handling med rätt svåra linjer. Bra att få inspiration till saker vi måste träna på. Det märks att Epic fortfarande är väldigt ung och orutinerad. Rivningarna förbryllar mig. Visserligen har han rivit en del tidigare, men det har känts mer stabilt än så här i det senaste. Jag får göra en ordentlig utvärdering av hans hoppande i veckan – sätta upp lite olika situationer och se hur det ser ut. Kanske är det så enkelt som att de enfärgade, vita pinnarna syntes dåligt mot ridhusbotten för en orutinerad hund? I Rättvik var pinnarna två-färgade och hemma syns också bommarna bra. Klart är i alla fall att vi har massor att träna på. Det är tur att vi har gott om tid på oss.

Squids två vinstlopp från igår:

Två fina lopp från idag som tyvärr inte räckte hela vägen fram:

Det var lite deppigt att köra sex lopp idag utan att lyckas i något. Men samtidigt får man se varje misslyckat lopp som en chans att dels lära sig något nytt man behöver träna på och dels att belöna någonting som behöver belönas mer. Epic har fått belöning inne på banan i tre lopp av fyra under helgen. Två gungbrädor och en slalom. Squid har fått belöning för kontaktfält på balansbommen. Shejpa har fått belöning för slalom. Ingenting att vara speciellt missnöjd med. Med mer träning blir det bra.

2 svar på ”Agilitytävlingar på Gotland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.