Dagens träning och kurs

Idag har vi haft riktigt härligt väder, till skillnad från helgens regn och rusk. Jag fick till lite träning med Shejpa och Squid innan vi åkte till veterinären för besiktning, vaccination och chippning av valparna. Med Shejpa jobbar jag mest på A3-projekten och glädjande nog känns det som att hennes svängar har blivit mycket bättre av träningen jag har gjort, även utan verbalt kommando. Idag fick hon börja med lite hoppteknik på samma tema, set point med bend. Även där tyckte jag att hon gjorde ett bättre jobb än förväntat. Slalomen är däremot lite samma visa hela tiden. Hon klarar alla handlingsutmaningar, men störs ut om jag till exempel slänger mig ner på marken eller skriker ”bra!” och stannar. Jag tror att jag dels får träna mer, dels att jag ska försöka sätta upp mer tävlingslika situationer och se om handlingsutmaningarna fungerar lika bra då, för det tror jag inte. Hon har ju alltid varit duktig på att jag till exempel springer rakt ut i sidled – förutom på tävling…

På kvällen höll jag andra praktiska samlingen på vår hoppteknikkurs. Så himla roligt att se vilken utveckling som har skett på bara en vecka! Det är verkligen hur kul som helst att få hålla en hoppteknikkurs där man får se hundarna regelbundet under flera veckor. Jag är övertygad om att det blir väldigt mycket bättre än om man har en helgkurs. Är så glad över att det fanns tillräckligt med intresse i närområdet för en sådan kurs. Väldigt intressanta hundar med olika utmaningar, och engagerade förare. Jag ser fram emot fortsättningen.


Epic och husse

Epic var duktig hos veterinären, fast typiskt nog var naturligtvis stora tuffa killen den som tyckte att det var äckligast att bli chippad (de andra var i princip helt tysta, Epic skrek som en stucken gris). Han väger ungefär 5,7 kilo nu, störst i kullen. Efter hoppteknik-kursen fick valparna umgås lite med snälla border terriern Dennis som är en riktig valpfarbror. Lugn, tålmodig och tycker om valpar. I kväll har vi tränat i några minuter. Epic är väldigt rolig att träna, väldigt showig. Vi har tränat på frivilligt sitt och fri-signal. På två minuter hinner vi inte med så många repetitioner eftersom det blir mycket lek också, men han var väldigt duktig och sitter fint tills han hör fri-signalen. Vi tränade också lite backande, men då showade han mest och provade en massa roliga beteenden istället för att backa. Några belöningar fick jag in i alla fall. Det är tråkigt att jag ska åka ifrån honom, men samtidigt ska det bli så roligt med VM. Det är verkligen en av årets höjdpunkter!

Födelsedagar och vallning

Mina föräldrar har varit på besök i helgen och vi har firat Thomas och min mamma som fyllde 90 år tillsammans i helgen. Grattis! Mamma och pappa tog med sig Pi hem till Göteborg. Hon ska få bo där en stund och hjälpa till att fylla tomrummet efter Twiggy. Twiggys aska begravdes här på gården idag, det känns fint. Det har inte blivit så mycket hundträning, men dagen idag har mest handlat om vallning. Vid lunch åkte vi en sväng till Lekeberga gård och tittade på Fårfor Cup en stund. Vi hann se två hundar, bland annat vinnaren (bra timing!). När vi kom hem igen tränade vi Squid och Jen en stund. På kvällen har jag tittat på livesändningar från Amerikanska mästerskapen i vallning. Tänk vad fantastiskt det är med internet! Fler och fler mästerskap visas live på internet och kvaliteten blir bara bättre och bättre. Tävlingarna jag tittade på i kväll var nog lättare att se på datorn än som publik på plats. Nästa helg kan man se agility-VM via datorn, fast jag är glad att jag ska vara där på riktigt i alla fall! Vi avslutade kvällen med ett litet träningspass med valparna. Epic fick leka, träna cirkelarbete och lite nosduttar. Han är så charmig!

Här är en liten film från Squids träning idag. Inget speciellt spännande, men en inblick i hur träningen ser ut just nu:

Vallning

Igår tog jag med mig Squid och Jen till Enköping för privatlektion i vallning. Squid var mer hetsig än vanligt, kanske på grund av allt jobb ihop med husse i tisdags. Jen var lättsam som vanligt. Nyttigt för hundarna att få jobba på nya platser och nya får. Squid blev riktigt fin på slutet! Fick mest råd om att fortsätta som jag gör och lite bra tankar med mig. På slutet pratade vi lite om delning och det gör mig verkligen så frustrerad. Det där med delningar och sorteringar och sådant är verkligen en helt ny värld. Jag är så ovan vid känslan av att inte fatta och se någonting att den spontana känslan är att jag bara vill ge upp. Nyttigt att förstå hur kursdeltagare säkert ofta känner sig. Men jag tänker inte ge upp, nästa privatlektion blir en lektion i delningar. Jag ser fram emot när det känns lite självklart som hundträningen. Idag tränade Squid och jag på våra vita får som har flyttat till en hage hos grannen. Det gick jättebra, så det verkar som att det trillade ner ett mynt igår i alla fall.

Härliga höst

Ni får ursäkta att bloggen uppdateras lite dåligt just nu. Med fyra valpar i värsta busåldern och vuxna hundar som har kommit igång med träningen igen så är det fullt upp här! Om en knapp vecka är valparna leveransklara. Hero åker hem till sin nya familj på tisdag, Vikki stannar en vecka till innan hon åker hem till Norge och Epic och Win stannar här permanent. Det ska bli väldigt roligt att sätta igång med en ny valp igen! Vi har börjat småträna lite saker med valparna.

Epic

Epic och jag har lekt mycket och jag försöker att uppmuntra honom att komma tillbaka med leksaker. Jag leker gärna med honom i tvättstugan, som är smal och avlång. Jag kastar leksaken in i ett hörn och uppmuntrar honom att komma tillbaka när han griper. Om han lämnar leksaken och kommer utan den, gör det ingenting, huvudsaken är att han har bråttom tillbaka till mig. Jag har inte belönat det med godis, utan mest med beröm, mys, klappar och sedan mer lek. Jag har också shejpat lite backande och hoppstå med valparna och de har provat på burlekar. Utomhus blir det en del följsamhetsträning, vilket för mig är precis samma sak som torrhandling – följ mig tätt och stanna på samma sida, jaga ikapp mig om jag springer, stanna om jag stannar. Under lek ute på planen har alla valparna sprungit igenom agilitytunneln och Epic har fått prova lite hoppteknik över tre bumps. Det låter kanske som att vi tränar massor, men det handlar alltså bara om några få minuter om dagen – i bästa fall. När syskonen har flyttat blir det mer strukturerat. Jag åker till VM i agility om en vecka, så Epic hinner bli 9 veckor innan vi kommer igång på allvar.

Epic över bumps

Shejpa och jag kämpar med våra A3-projekt som ska vara klara om en månad. Det går framåt! Det är mycket annat vi behöver träna på, men just nu får jag prioritera våra projekt, som är säker slalom (att slutföra oavsett vad som händer) och tighta svängar. Idag har hon också fått lite hoppteknikträning och det ska jag jobba en del med under den kommande månaden också. Speciellt sådant som hjälper på svängarna.

Squid har kommit igång med vallningen igen. I lördags gick hon riktigt bra ihop med mig, tidigare i höst har hon bara gått bra ihop med husse, så jag har mest tränat Jen. På lördagskvällen rymde tackorna med lamm och baggen ur sin hage hos grannen,s så Squid fick göra lite jobb och samla ihop dem och flytta hem dem. Det skötte hon alldeles utmärkt! Igår var Thomas iväg och vallade med Squid och Jen och båda hundarna fick nyttiga erfarenheter. Squid fick bland annat samla ihop och valla mängder med lamm och jobba i fårhuset. Jen fick ett pass med fösning och husse var alldeles lyrisk över henne när han kom hem. Idag har de fått vila från vallning, Squid har tränat lite signalkontroll, styrketräning och hoppteknik med handling idag. Jen har varit lektant åt valparna. Imorgon ska jag ta med Squid och Jen till Christer Sjögren i Enköping för privatlektioner, det ska bli väldigt spännande! Squid ska tävla IK1 om några veckor och med Jen siktar vi på VP i november.

Jen

Trots en seg start på hösten med många inställda tävlingar på grund av kennelhosta, finns det mycket att se fram emot i höst och vinter. VM i agility är en av årets absoluta höjdpunkter och nu är det bara en dryg vecka kvar! På torsdag morgon går flyget och tävlingarna börjar på fredagen. I oktober blir det också en tävling i vallning, en kurs i vallning för Bobby Dalziel och andra helgen på A3-utbildningen. I november blir det kurs i vallning för Jo-Agnar Hansen, agilitytävling för Shejpa och vallhundsprov för Jen/IK1 för Squid. I december får Squid äntligen debutera i agility, det blir också kurs för både Greg Derrett och Maria Hagström. Mycket att se fram emot och dessutom ska det bli så roligt att träna både valparna och de vuxna hundarna. Vi har fått upp el-ljus på den stora planen nu och det fungerar jättebra. Härligt att inte behöva begränsas av de mörka kvällarna, idag tränade jag agility på kvällen efter kursen.

Serpentinträning

Idag har Shejpa fått träna slalom och Squid har tränat på cirkelarbete och serpentiner. Serpentiner har jag inte tränat så mycket på med Squid och jag har märkt att det finns brister där. Dagens träning gick bättre än väntat!

Äntligen träning igen!

Alla hundar har varit hostfria ett tag nu och vi har börjat sätta igång med lite träning. Det är så roligt! Shejpa har fått fokusera på sina A3-projekt – slalom och svängar. Hon är lite ringrostig efter träningsuppehållet, men tycker att det är jätteroligt att vara igång igen. Squid har faktiskt fått träna lite lydnad, jag blev inspirerad av att titta på kursen med Maria Hagström och av att hålla lydnadskurs i Karlstad i helgen. Vi har tränat lite apportering och det gick kanonbra. Vi har också tränat lite fotgående och där har vi en del att jobba på. Hennes fotgående är väldigt präglat av cirkelarbete till agilityn, så hon överarbetar en del och är ganska het. Förmodligen handlar det en del om att hon inte har tränat på flera veckor heller.

I agilityväg har hon fått träna lite slalom och där kan jag konstatera att hon har svårt att fortsätta hela slalom om jag springer med till ingången och sedan bromsar in kraftigt. Det får vi jobba på! Jag har också börjat träna på stoppade kontaktfält på balansen. Jag tycker inte att hennes running contacts är tillräckligt stabila för att fungera till 100%. Förhoppningsvis kan de bli det senare, jag borde träna mer på det för de är på god väg. Men det känns ändå skönt att kunna välja ett stopp också och att lägga in det verkar inte kräva mycket jobb, eftersom hon har ett väldigt bra beteende på gungbrädan. Frågan är hur det kommer att påverka hennes running och hur svårt det blir att lära henne att göra olika beroende på vilket kommando jag ger. Det ska bli väldigt intressant att se! Här kommer en video på andra träningspasset med stopp på balansbommen.

Squid fyller för övrigt 2 år idag. Grattis!

Tränarutbildningar 2011

Nu har vi äntligen planerat nästa års tränarutbildningar. Under 2011 finns det möjlighet för nya elever att gå den vanliga tränarutbildningen och agilitytränarutbildningen. För er som har gått tidigare finns möjlighet till fortsättning i både tävlingslydnad och agility. På tränarutbildningarna får du möjlighet att under flera helger utveckla dig och din hund mot dina egna målsättningar. Du får också massor av stöd och hjälp mellan träffarna: på mail, telefon eller genom att vi träffas och löser problem.

Till 2012 (eller eventuellt andra halvåret 2011) har vi börjar skissa på en instruktörsutbildning där fokus ligger just på instruktörsrollen, snarare än på träning av egen hund. Till den kommer vi att rekrytera från tränarutbildningarna.

Gå in på kurssidan och klicka dig vidare till tränarutbildningarna om du vill läsa mer!

Träningsdagboksfunderingar

Det är väldigt tråkigt med sjuka hundar. Det var länge sedan jag inte hade någon hund att träna. Dessutom tycker jag så synd om dem som inte bara missar träning och promenader, utan också måste vara isolerade på grund av valparna. Hade velat ha dem i sängen och ge dem praliner när de är sjuka. Thomas är i Norge i nästan en vecka för att hålla kurser så jag är ensam hemma.

Igår åkte jag och köpte nya träningsdagböcker och pennor. Man kan ju planera framtida träning i alla fall. I den gamla träningsdagboken har jag egentligen bara skrivit all träning med båda hundarna i kronologisk ordning, förutom en flik med anteckningar från kurser. Mina träninganteckningar blir några rader med beskrivning av vad vi jobbade på och hur det gick, följt av några punkter med förslag på förbättringar, eller förslag till nästa steg i träningen. De punkterna är det viktigaste, för det är dem som för träningen framåt. Om jag har filmat passet brukar jag också passa på att utvärdera filmen och räkna hur många procent av repetitionerna som blev lyckade. Det använde jag mig mycket av när jag lärde in slalom och springande kontaktfält med Squid. Ibland skriver jag planer för den kommande veckan i boken också, det är något jag borde bli bättre på, och planerna bör naturligtvis utgå ifrån de punkter som jag har listat tidigare. Det händer nämligen att jag glömmer bort att ta tag i någon av punkterna på listan, eller att jag fortsätter som tidigare av ren bekvämlighet, trots att jag har bestämt mig för en annan taktik.

Nu är det snart dags för ny träningsdagbok eftersom den gamla har tagit slut och i och med det funderar jag på lite förändringar. Dels har jag köpt en bok till varje hund, det blir kanske mer ordning på det sättet. Jag köpte en extra så att Thomas kan komma igång med bättre utvärderande också… De nya böckerna har tolv flikar och frågan är hur man ska använda dem på bästa möjliga sätt. Anteckningar från kurser borde få en egen bok, förutom det som handlar om träning med mina hundar på kurs, det borde ju hamna bland de andra träningspassen. Ett förslag på indelning hade kanske kunnat se så här ut?

Shejpa

1. Register i form av datum och typ av träning. Ex: 2/9 Hoppteknik, kontaktfält, rulla runt
2. Träningsplaner vecka för vecka (punktlista med vad vi ska träna på under veckan som kommer)
3. Analys av lopp på tävlingar (+ övriga hela banor?)
4. Torrhandling/handling
5. Slalom
6. Kontaktfält
7. Hoppteknik
8. Övrigt agility
9. Tricks
10. Vardagslydnad och uppförande

Squid

1. Register i form av datum och typ av träning. Ex: 2/9 Hoppteknik, kontaktfält, rulla runt
2. Träningsplaner vecka för vecka (punktlista med vad vi ska träna på under veckan som kommer)
3. Analys av lopp på tävlingar (+ övriga hela banor?)
4. Torrhandling/handling
5. Slalom
6. Kontaktfält
7. Hoppteknik
8. Övrigt agility
9. Tricks
10.  Tävlingslydnad
11. Vallning (?)

Epic

1. Register i form av datum och typ av träning. Ex: 2/9 Hoppteknik, kontaktfält, rulla runt
2. Träningsplaner vecka för vecka (punktlista med vad vi ska träna på under veckan som kommer)
3. Inkallning
4. Torrhandling
5. Nosduttar
6. Hoppteknik
7. Övrigt agility
8. Tricks
9.  Lek och apporteringsgrunder
10. Stå/sitt/ligg
11.  Fotgående
12. Hanteringsträning

Ja, det här är bara en brainstorming. Svårast var det att skriva Epics lista. Det blir också svårt att försöka list ur hur många sidor varje flik ska ha, en del saker tränar man ju mer och en del saker kräver med plats i boken. En fördel med att dela upp i många olika flikar blir ju att man måste hålla träningspassen renare. Träna på en sak – utvärdera. Det blir sällan bra när man tränar på flera saker innan man utvärderar träningen. En annan fördel är att det blir lättare att följa träningen och se om det är något man missar. Nackdelen är ju uppenbar – det blir mer arbete och tar nog en stund innan man kommer in i det. Kanske slösar man lite papper i böckerna också på sidor som inte används.

Vad tycker du? Har du bra exempel på en välfungerande träningsdagbok? Vad funkar för dig?