Träningstips #11 – Tävlingsträna mycket

Vikten av tävlingsträning kan vi inte understryka nog. Att kunna gå in under tävlingsmässiga förhållanden och belöna mitt under lydnadsprogrammet, eller till exempel belöna kontaktfälten på agilitybanan, är ovärderligt. Nu har du chansen på riktigt bra tävlingsträning!

Den 3 augusti flyttar vi till vårt nya hus i Fjugesta, ca 30 minuter från Örebro (karta). Vi vill väldigt gärna lära känna aktivt hundfolk i närheten och bjuder därför in till två träningstävlingar, en i agility och en i lydnad. Vi hoppas att du vill komma och träffa nya människor, samtidigt som du får chans att träna både dig och hunden i en tävlingssituation.

Träningstävling agility onsdag den 12 augusti klockan 18. En hoppbana och en agilitybana på klass II-nivå. Belöna så mycket du vill under loppet och träna fritt inom maxtiden. Berätta för oss om du vill ha någon särskild störning eller hjälp. Glöm inte att ange vilken storleksklass du startar i. Kostnad: 50 kronor för båda loppen.

Träningstävling lydnad onsdag den 26 augusti klockan 18. Alla klasser. Belöna så mycket du vill i ringen och berätta för oss om du vill ha något särskild störning eller hjälp. Glöm inte att ange vilken klass du vill starta i när du anmäler dig. Kostnad: 50 kr per hund och klass.

Du anmäler dig här

Vi hoppas att någon vill hjälpa oss att sprida informationen till klubbar och privatpersoner i Örebro-trakten. Här finns en annons i pdf-format som du kan skriva ut och sätta upp på klubben (skriv gärna en kommentar om du hjälper till, så bjuder vi på startavgiften på träningstävlingen för dig).

Träningstips #10 – Bättre utgångsställningar

Det beteende vi ser mest slarv i på kurs är nog utgångsställningar och halter. Inte nog med att hundarna inte riktigt utför dem frivilligt (de är beroende av att föraren rör sig), de är ofta sneda eller grunda. Utgångsställningen är kanske det allra viktigaste beteendet i hela lydnadsprogrammet, eftersom den återkommer i alla moment. Träning på klossen skapar bra bakdelskontroll och i bästa fall en bra förståelse för var hunden ska stanna, men min erfarenhet är att man måste kombinera klossträningen med träning på andra delar, annars får man lätt en hund som börjar bromsa och vända för tidigt och som har svårt för raka halter. Här kommer några förslag på vad du kan jobba med som delmoment i utgångsställningen:

– Söka djupt in mot vänstersidan. Träna hunden på att gå rakt mot vänstersidan tills huvudet har passerat ditt knä. Du vill inte att hunden börjar svänga runt innan den är där. Med unga hundar kan man behöva belöna den här delen oftare än själva svängen.

– Bakdelskontroll på kloss. Lär hunden att jobba bra med bakdelen, men lär också hunden att stanna när han är i rätt position, utan hjälp från dig.

– Låt hunden komma bakifrån och sätta sig i rätt position vid sidan. Börja rakt och kör sedan med lite svårare vinklar (både åt höger och vänster) när hunden är duktig på det. Lär hunden att sätta sig direkt när han kommer rakt bakifrån (eller gör en rak halt under fotgående). Många klosstränade hundar tror att de måste svänga ut baken för att sedan svänga in den igen i varje halt.

Träningstips #9 – Fotarbete för föraren i fotgåendet

Ursäkta den något sporadiska uppdateringen av bloggen. När jag inte har fullt upp med kurs är jag så trött att jag bara vill sova. I veckan har vi haft tränarutbildning steg 2 i fyra dagar och i torsdags ägnade vi hela förmiddagen åt fotgående i olika former. Vissa brister var genomgående hos många av deltagarna, framför allt är det halter och utgångsställningar som behöver bli rakare, snyggare, säkrare och mer frivilliga (väldigt många hundar är beroende av att föraren flyttar sig och/eller vrider på axlarna). Många deltagare valde också att utvärdera sitt eget fotarbete i fotgåendet. Själv har jag ett system som passar mig väldigt bra och som hundarna verkar gilla också – vänsterfoten styr i alla svängar, medan högerfoten gör de stora rörelserna. (Ex: I vänster om marsch gör vänsterfoten 90 grader på linjen, högerfoten svänger runt på utsidan och landar en bit framför vänsterfoten och sedan går vänsterfoten ett normalt steg igen. En högersväng blir likadan, fast vänsterfoten gör 90 grader åt höger.) På så sätt tycker jag att man stör hunden minst i svängen, samtidigt som signalen blir tydlig. Naturligtvis är det viktigaste att både du och hunden trivs med rörelserna och att du gör samma sak varje gång. Det här är i alla fall mitt förslag och jag gjorde en liten film för att visa (Missy var galen och alldeles för het, så titta inte så mycket på henne…):