Träningstips #10 – Bättre utgångsställningar

Det beteende vi ser mest slarv i på kurs är nog utgångsställningar och halter. Inte nog med att hundarna inte riktigt utför dem frivilligt (de är beroende av att föraren rör sig), de är ofta sneda eller grunda. Utgångsställningen är kanske det allra viktigaste beteendet i hela lydnadsprogrammet, eftersom den återkommer i alla moment. Träning på klossen skapar bra bakdelskontroll och i bästa fall en bra förståelse för var hunden ska stanna, men min erfarenhet är att man måste kombinera klossträningen med träning på andra delar, annars får man lätt en hund som börjar bromsa och vända för tidigt och som har svårt för raka halter. Här kommer några förslag på vad du kan jobba med som delmoment i utgångsställningen:

– Söka djupt in mot vänstersidan. Träna hunden på att gå rakt mot vänstersidan tills huvudet har passerat ditt knä. Du vill inte att hunden börjar svänga runt innan den är där. Med unga hundar kan man behöva belöna den här delen oftare än själva svängen.

– Bakdelskontroll på kloss. Lär hunden att jobba bra med bakdelen, men lär också hunden att stanna när han är i rätt position, utan hjälp från dig.

– Låt hunden komma bakifrån och sätta sig i rätt position vid sidan. Börja rakt och kör sedan med lite svårare vinklar (både åt höger och vänster) när hunden är duktig på det. Lär hunden att sätta sig direkt när han kommer rakt bakifrån (eller gör en rak halt under fotgående). Många klosstränade hundar tror att de måste svänga ut baken för att sedan svänga in den igen i varje halt.

4 svar på ”Träningstips #10 – Bättre utgångsställningar

  1. Kan du inte i något träningstips beskriva hur du lär hunden ställande under gång med ett skutt? Det blir ett väldigt distinkt och snyggt ställande tycker jag.

    Vänliga hälsningar

    Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.