Agilitytävlingar i Rättvik

I helgen var jag i Rättvik och tävlade för första gången med fyra hundar (Shejpa i klass 3, Squid i klass 2+3, Pogue i klass 1+2 och Epic i klass 1). Roligt, men lite stressigt ibland. Jag hade inte klarat mig utan snälla vänner som ställde upp med hundhållande och liknande. Det känns lite jobbigt. Resultatmässigt kändes det illa under lördagen, men blev bättre på söndag.

Lördagen började med klass 2. Squid har två pinnar kvar i agilityklass 2, men jag har bestämt mig för att inte ta dem förrän kontaktfälten känns klockrena. Hennes kontaktfält på balansbommen har förstört tre lopp tidigare i år och nu måste jag se till att de fungerar perfekt så att jag slipper störas av det. Vi fick till några bra träningspass ihop med Karine och Catrine i veckan, och planen var att belöna kontaktfältet på tävling. Eftersom balansbommen var näst sista hinder gjorde jag en egen bana istället och körde balansen som nummer tre. Squid kändes lugn och fin inför starten och klarade av att samla sig hyfsat vid hinder två. Jag fick belönat kontaktfältet, även om jag tror att hon tjuvstartade och lämnade innan klicket första gången. Det får bli ett par tävlingar till med träning i ringen 🙂

Pogue startade hoppklass 2 gånger två. I första loppet fick han en vägran på slalom och hoppade sedan mellan däcket och ramen på upploppet. I andra loppet var vi felfria fram tills upploppet där jag sprang för att hinna visa honom däcket efter platta tunneln. Pogue kom in framför mina fötter efter tunneln, jag ramlade handlöst och slog huvudet i ramen till däcket:

Jag fick ett sår i huvudet och fick hjälp att ta mig till akuten i Mora, där de limmade ihop såret. Jag har också ett stort blåmärke på ena kinden och en liten skada på ett pekfinger. Resten av lördagen mådde jag sådär, men hade inga problem med att köra mina tre resterande lopp (även om inget av dem gick strålande). Jag la mig tidigt och sov gott. På söndagen mådde jag alldeles utmärkt och kände mig pigg och fräsch. Det blev en lång dag och när jag körde hem kände jag mig trött och illamående på slutet. Tänkte att det inte var så konstigt med tanke på att jag förmodligen var väldigt trött efter helgen. Igår, måndag, vaknade jag också pigg och glad och satte mig i bilen för att gå kurs för Veronica Bache i Kungsör. Kursen gick bra och både hundarna och jag kände oss på topp. När jag var klar med kursandet kom dock illamåendet över mig igen och jag mådde inte alls bra. Lyckade köra hem och tillbringade resten av kvällen i soffan utan att ens orka sitta vid datorn. Har nu sovit i nästan 12 timmar och mår bättre, men ska ta det lugnt en längre stund och hoppas att jag snart är återställd.

Tillbaka till tävlandet: Shejpa och jag fick inte till det i något lopp på lördagen. Hon var över allt i agilityloppet och i hopploppet fick hon flera vägran av någon anledning. Squid rev andra hindret i hopp 3 och hoppade sedan mellan däcket och ramen på upploppet så att hon blev diskad. Squid kändes inte riktigt i balans inför loppet, jag råkade tappa koncentrationen på henne en kort stund och då hann hon se hunden innan gå i mål och blev galen.

På söndagen gick det bättre. Jag bestämde mig för att hålla stenkoll på Squid inför vårt lopp, att inte tappa fokus på henne för att vara artig mot inroparen eller någon annan. Det fungerade. Hon kändes riktigt avslappnad när vi gick in och satt fint i starten och samlade sig bra i de första svängarna. Sedan tappade vi massor av tid på att hon var supervid ut ur två raka tunnlar (tur att vi började träna på snäva svängar ur tunnlar på kurs för Veronica igår) och att hon nästan stannade i ett framförbyte där hon skulle till andra sidan av ett hinder. Inte alls snyggt. Felfria var vi i alla fall fram till däcket, där hon återigen valde att hoppa vid sidan av och blev diskad när hon tog sista hindret.

Shejpa gjorde en bra, men lite yvig insats i agilityklass 3. Tyvärr fick vi en rivning (som var mitt fel), men jag var nöjd med både slalom och balansbom. Det var inte så många nollor i klassen, så Shejpa fick en SM-pinne (som vi inte behöver) med 5 fel. I hoppklass 3 lyckades vi faktiskt nolla. Jag hade dock ingen större förhoppning om SM-pinne, eftersom det var en bana som inte riktigt passade Shejpa (många snäva svängar i starten) och eftersom det kändes som att många nollade. Döm om min förvåning när jag insåg att vi hade blivit 3:a med SM-pinne. Då var det bara två SM-pinnar kvar att ta i hoppklass…

När klass 3 var slut byggdes det om till klass 1 och det var dags för Epics debut. Vi började med agilityklass och där drog vi på oss en del fel. Först handlade jag lite klantigt till slalom och det verkar som att Epic halkar lite och går in fel. Sedan kom vi till gungbrädan där han plötsligt flyger av åt sidan och börjar nosdutta på nummerskylten när jag säger ”tryck”. Väldigt gulligt! Han gör om hindret och nosduttar fint på marken. Sedan får vi en vägran på ett hopp (och här borde vi väl tekniskt sett ha varit diskade, men resultatlistan säger 15 fel). Banan avslutas på bästa möjliga sätt med balansbom och ett hopp nästan rakt fram. Epic gör ett fint kontaktfält!

När det är dags för Epics hoppklass krockar den nästan med Pogues agilityklass 1. Jag får hjälp att hålla Pogue medan jag kör med Epic. Hoppklassen är väldigt enkel och det handlar mest om att springa och undvika rivningar. Det klarar vi och går i mål nollade, ett lopp som räcker till 4:e plats och pinne. Jag sätter undan Epic och tar Pogue som verkar ha taggat en massa på att se mig köra med Epic. Pogue gör ett riktigt snyggt lopp och vinner agilityklass 1 med flera sekunder. Det var riktigt häftigt att köra honom och jag får nog se till att vi tränar lite mer ihop, så att vi kan bli ett bra team även i de högre klasserna.

Epic:

Pogue:

5 svar på ”Agilitytävlingar i Rättvik

  1. Shit vilken vurpa! Aj säger jag bara… Kul med lite filmer att se på 🙂 såg du kvällsöppet igår med debatten om hundträning??

  2. Vilken helg! Något maxad verkar det som :O). Ta det lugnt ett tag låter som en bra idé, hjärnskakningar ska man inte förakta! Du är fantastiskt duktigt, hur som helst.

  3. Gratulerer så masse med fine løp! En ekstra grattis til Epic’s fine debut:)
    Og himmel og hav, jeg fikk vondt i magen å se din krasj med Pouge, det kunne gått riktig ille…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.