Tighta Svängar: Värde

Det räcker inte med fysisk förmåga och en tidig, tydlig signal. Hunden måste också tycka att det lönar sig att svänga riktigt snävt. Det kräver helt klart mer energi från hunden att svänga snävt än att hoppa flackt. När hunden hoppar långt kan han utnyttja farten han redan har och behöver inte anstränga sig så mycket. En del hundar tycks ha lätt att samla sig och svänga tight, och hittar snabbt värde i de snäva svängarna. Andra hundar måste alltid påminnas om nyttan och värdet med samling och sväng.

Några saker att fundera på:

  • Vad tycker hunden är mest värdefullt? Dina belöningar eller att springa fort mot agilityhinder? Hunden som upplever full fart in i en tunnel som mer förstärkande än en belöning från dig kommer att ha svårt att se värdet i en tight sväng.
  • Hur ofta belönar du hunden för bra svängar? Lika ofta som du belönar kontaktfält?
  • Hur placerar du belöningen? Kan olika belöningstyper och belöningsplaceringar ge olika resultat?
  • Vill din hund helst springa nära dig, eller på en stor cirkel runt dig? Många hundar (speciellt border collies) reagerar på vår rörelse med att springa på en båge iväg från oss (likt en vallhund runt fåren). Den här medfödda viljan kan vi behöva motverka genom att belöna hunden för att springa nära oss – till exempel genom cirkelarbete med hög kvalitet på belöningarna.
  • Vad händer när hunden blir upphetsad? Är värdet för svängarna så högt att hunden fortfarande klarar av att samla sig och svänga snävt? Det här är Squids stora problem på tävling…
Tidigare inlägg på samma tema:

1 svar på ”Tighta Svängar: Värde

  1. Pingback: Hallens Hund & Träning´s blogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.