Nya agilityregler

Till nästa år blir det nya agilityregler. Här är exempel på nya regler:

• Agilitydomare får nu döma samma dag som de tävlar (dock ej inte samma klass som de tävlar i och aldrig på egenritad bana)

• Det är inte längre tillåtet att peta in hunden där det blev fel i slalomet, utan för varje gång det blir fel inne i slalomet (5 fel) ska man börja om från början. I dagsläget kan man bara få 5 fel en gång per lopp i slalomet, från årsskiftet kan du få hur många femfelare som helst.

• Förare som har hundar som är mellan 43 och 44,99 cm får välja om de på svenska nationella tävlingar ska tävla hunden i large eller medium.

• Löptikar tillåts tävla i alla klasser. De ska behålla sina startnummer, alltså inte starta sist i startfältet som brukligt varit på t.ex SM fram tills nu.

• Det blir tillåtet att använda elektroniska kontaktfält

• Det blir tillåtet att använda sig av assisterande domare som enbart kontrollerar kontaktfält

• Du får själv välja om du vill att din hund ska flytta upp sig eller stanna i nuvarande klass. Precis som lydnaden alltså. Hundar som är ”fullpinnade” kommer att fortsätta plocka pinnar trots att de inte behöver dem.

• Det blir tuffare att klassa upp sig från klass 2 till 3: 10% av startfältet får pinnar förutsatt att loppen är nollade. I nuläget är det 15%.

• Långhoppet i small blir lite längre: 40-60 cm mot dagens 40-50 cm.

• Förare måste få fri passage på båda sidor av alla hinder på minst 60 cm utom när tunnel ligger under balanshindren, då räcker det med fri passage på en sida.

• Maxade hinderhöjder tillåts inte längre i klass 1.

• Delbara däck kommer att tillåtas.

Tack Anna för informationen!

Nya kurser

Vi har några nya kurser på planen inför nästa år. Du hittar alla kurser här.

Hoppteknik den 28-29 januari. Ge din unga hund en god grund, eller bygg upp din tävlingshund inför säsongen. Under den här kursen går vi igenom grundläggande hoppteknikövningar och utvärderar varje hunds individuella behov. Vi ger tips om hur du ska fortsätta träningen hemma, så att du kan utveckla din hund ytterligare.

Grundkurs för tävlingshunden den 25-26 februari. Den här kursen ger dig massor med verktyg inför en framtida tävlingskarriär. Vi jobbar på lekutveckling, shaping, självkontroll, grundläggande lydnadsfärdigheter, engagemang etc. En utmärkt kurs för dig som vill få en inblick i vårt träningssätt och utveckla din hund till en fantastisk träningskompis.

Missa inte heller chansen att gå kurs i Running Contacts. Det blir perfekt att sätta igång med de grundläggande övningarna under vintern, för att sedan gå vidare till en riktig balansbom när våren kommer.

Så här liten och söt var Epic strax innan jul förra året. 

Shejpa kastrerad

I måndags kastrerades Shejpa. Det är någonting som jag har tänkt på i många år, men som aldrig har blivit av. Det har alltid kommit någon tävling eller något löp i vägen, eller så har det inte funnits pengar. Det är verkligen inte billigt att kastrera en tik och det visade sig dessutom att vår veterinär var dyrare än de flesta. Det blev ändå där vi gjorde operationen, jag vill inte lämna bort min hund till främlingar som jag inte vet något om för en så stor operation.


Shejpa precis hemkommen från veterinären i måndags

Den främsta anledningen till kastreringen är att Shejpa löper så ofta, var fjärde till femte månad ungefär. Om någon annan tik löper här hemma så kan man ge sig tusan på att Shejpa hänger på. Nu ändras ju förmodligen agilityreglerna till årsskiftet, så att man får tävla med löptik i Sverige också. På så sätt kan man ju säga att jag har lite dålig timing, men missade tävlingar är inte huvudargumentet för kastrering. Snarare så tror jag inte att det är nyttigt med ständigt hormonpåslag. En tik som löper så ofta får aldrig återhämta sig och risken för till exempel livmoderinflammation ökar betraktligt.


Piggare Shejpa igår

Jag hoppas också att kastreringen ska göra att Shejpa blir lite jämnare i humöret, lite mer lekfull och lite mindre vass mot de andra tikarna hemma. Det är bieffekter jag har hört bekanta tala om när de har kastrerat sina tikar, men det är mest bara en liten förhoppning.

Rasspecialen i Vårgårda

I lördags var Shejpa och jag med på Rasspecialen i Vårgårda. Rasspecialen är en tävling dit de tre bästa hundarna i varje ras (enligt Årets Agiltyhundlista 2010) är kvalade. Förra året kallades tävlingen ANAM och Shejpa och jag vann mediumklassen. Under tävlingen startar alla hundar i två kvallopp. De tio bästa hundarna efter två kvalrundor går till final, men det får bara vara en hund av varje ras i finalen (förutsatt att det finns tio raser som gått runt två rundor). Alltså gäller det dels att vara bland de 10 bästa och dels att vara bäst i rasen. Själv hade jag nog föredragit att tävla i lag ihop med mina raskamrater, istället för att behöva hoppas på att de ska få fel. Tävlingen är rolig i alla fall och konstgräshallen i Vårgårda är fantstiskt fin!

Shejpa var riktigt fin och första banan passade oss. Det var en enkel och flytig agilityklass där man vann mycket på running contacts. Shejpa tyckte att det var roligt och flög fram. Tyvärr fick vi en rivning. Vår tid var bäst av alla mediumhundars och det var inte många hundar som slog den, oavsett storleksklass. Tyvärr fick vi också en rivning (på första hindret) i hoppklassen och därmed blev det en rivning för mycket för att nå finalen (vi blev bästa cocker spaniel efter att Håkan och Max oturligt diskat sig i hopploppet, de låg på tredje plats efter agilityklassen). Grattis till Christina och Pippi (staff) som vann medium i år!

Från Vårgårda åkte jag vidare till Trelleborg där Jen och jag tävlade IK1 (vallning). Det slutade med ett förstapris! Läs mer om det på forthewin.se. Idag har jag lämnat Shejpa hos veterinären för kastrering. Det är något jag har tänkt på i flera år, men det har alltid kommit något i vägen. Det ska bli skönt både för henne och resten av flocken att slippa löp var fjärde till femte månad.

Kurs i Running Contacts

I början av året presenterar jag en kurs i running contacts, eftersom det är många som frågar efter det. Det blir två söndagar med en månad mellan träffarna. På så sätt hinner deltagarna komma igång med träning på egen hand och får sedan uppföljning när de har kommit en bit på vägen. Om man vill kan man också välja att lägga till internetcoachning. Då följer jag utvecklingen via video och kommer med feedback varje vecka.

Läs mer här.

Dagens kombinationer

På onsdagskvällar har jag handlingskurs för ett härligt gäng. Ikväll har vi kört de här kombinationerna, lite inspirerat av söndagens agilityklass 3 i Rättvik. När jag får tid ska jag köra dem med mina hundar också.

Rättvik och Epics slalom

Shejpa och jag var i Rättvik och tävlade agility i helgen. Det var länge sedan vi tävlade och det var riktigt skoj med stå stora startfält och en så välorganiserad tävling. Det var tidiga morgnar (banvandring lördag 6.10) och sena eftermiddagar (åkte hemåt vid 18 på söndagen), men det var det absolut värt.

Vår insats i helgen har varit okej. Vi har tävlat både individuellt och i lag och har väl gjort vår starkaste insats i lagloppen. Vi gjorde tre av fyra nollor i lagloppen (men tyvärr blev det bara pinne till laget i det loppet där vi hade fem fel). Individuellt lyckades vi bara med en nolla, som tur var i ett hopplopp – nu har vi äntligen vår första SM-pinne i hoppklass! Annars var det lite småsaker som hände. I lördagens agilitylopp rev Shejpa de två första hindren, i söndagens agilityklass diskade vi oss på hinder två när hon hoppade över hörnet på långhoppet innan hon kom till mig och i hoppklassen som vi verkligen behövde nolla gick hon finfint tills hon bestämde sig för att det var dags att springa till belöningen i förtid…

Väl hemma igen sent på söndag kväll kunde jag inte låta bli att gå ut och träna lite med Epic som hade haft en tråkig helg. Jag är så glad och tacksam över det milda, torra vädret vi har. Att kunna gå ut vid midnatt i november och svettas på agilityplanen är underbart. Epic fick vila större delen av förra veckan, så nu var vi båda väldigt sugna igen. Jag testade 12 pinnar slalom, någonting han provade lite grann innan han fick en längre paus. Det gick kanonbra och jag blir alltid lika fascinerad över vad de lär sig när de vilar. Epic har väldigt mycket kvar att lära i slalomväg, men jag tycker att det här är ett ganska bra resultat för att vara hans första månad (där jag dessutom har varit bortrest ungefär halva månaden och dessutom satsat mer på kontaktfälten än slalom):