Överträning av sitt och ligg

Squid har som sagt inga direkta tendenser till vallning i lydnaden, men det kan ändå hända att hon kommer i en liknande sinnesstämning, där det blir svårt att röra sig snabbt på kommando. Jag har upplevt det när hon blir trött och lite okoncentrerad på tävling (nedläggandet till fjärren) eller när hon har legat platsliggning länge och rullat över på ena skinkan. För att träna det har jag försökt återskapa en perfekt storm av faktorer som gör att hon inte lägger sig eller sätter sig snabbt på kommando (i början rörde hon sig inte alls). Dels har vi jobbat på snabba sättanden när jag har gett många, lugna belöningar för liggande. Dels har jag puttat henne över på sidan så att hon ligger riktigt olägligt till för att sätta sig upp snabbt. Jag har också ställt mig längre fram i förhållande till henne när hon ska sätta sig upp, eftersom det blir svårare då. Det sista jag la till var en utlagd pipboll som gjorde henne väldigt fokuserad och ”låst”.

I det här passet kombinerar jag alla svårigheterna. Det kan vara lite svårt att höra alla kommandon. I sista repetitionen säger jag ”fot”, annars är det mest ”ligg” och ”upp”. Jag använder klickern helt osystematiskt. Mest för att jag hade den i handen. Lite för att jag tänker att det gör henne lite friare.

1 svar på ”Överträning av sitt och ligg

  1. Pingback: Detaljpet i gruppmoment | WorkDog

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.