7 tips för att undvika vallningsbeteende i lydnaden

En fråga jag ofta får när jag håller lydnadskurs, är hur man kan undvika att border collien börjar visa vallningsbeteenden på lydnadsplan (och i vissa fall i agilityn). Med vallningsbeteenden menar man att hunden får ett smygande, hukande och lite långsamt arbetssätt – precis som när border collien smyger på får. Det kan också innebära att hunden börjar stirra på saker (koner, hopphinder etc.) på lydnadsplanen och blir svår att få kontakt med. I agilityn kan det uttrycka sig genom att hunden har svårt att komma hela vägen in till föraren, springer runt hinder, smyger långsamt ner på kontaktfälten, får vida svängar etc..

AceFödd till vallhund

Här kommer mina bästa tips till dig som är orolig för att få in den typen av beteenden i lydnaden. Det är naturligtvis bara mina egna erfarenheter, och så klart färgat av hur jag själv tränar. Hoppas att fler tränare kan bidra med tips och erfarenheter (kanske med utgångspunkt i andra metoder).

Tänk på hur du leker och belönar. Den känsla du får fram i belöningen kommer att föras över till beteendena du tränar genom klassisk betingning. Om hunden vallar belöningarna kommer du lätt att få in samma känsla i momenten.Border collies tycker ofta att det är jätteroligt om du kastar pinnar och bollar. De vill gärna spotta bollen en bit ifrån dig, backa undan och huka sig i väntan på att du ska plocka upp den och kasta igen. Det här beteendet är faktiskt helt värdelöst till både lydnad och agility. Vi vill ju att hunden ska ta i och skynda sig in till oss, inte bromsa och valla oss på avstånd. Undvik den här typen av lek!

I början tycker jag att det är klokt att fokusera mer på kamplek och jaktlekar nära föraren (ex. kampleksak på snöre som dras längs marken), där hunden måste ta i och får närkontakt med belöningen istället för att kontrollera den på avstånd. Lägg tid på att hunden ska komma till dig med belöningar som du kastar eller som han får vinna. Kastade bollar har absolut en plats i lydnadsträning, men vänta gärna med mycket kastande tills hunden är duktig på att skynda sig in till dig med leksaker. Insistera alltid på att hunden lämnar bollen till dig för att leken/träningen ska komma igång igen.

Se också till att hunden kan jobba för godis. Även om lek är favoriten så kan man utveckla godbitbelöningar så att de fungerar i träning. Mat skapar ofta en mer avslappnad hund, och i många lägen är det en smart belöning – speciellt om hunden tänker för mycket på leksaken just då.Här kan det också vara klokt att se över hela umgänget med hunden. Om du märker att hunden har lätt för att ta till vallningsbeteenden i vardagen kan det vara där du ska börja. Om hunden till exempel står och vallar dig när du skottar snö, vallar bilar på promenaden eller liknande så kanske det är dags att lära in ett alternativt beteende och begränsa möjligheten till svartvallning.

Se till att hunden förstår att man måste göra för att få! En hund som börjar smyga på belöningarna upplevs ofta som ”låst” och tar inte mycket egna initiativ. Genom att redan från början vänja valpen vid att man måste bjuda beteenden för att få belöningen undviker man väldigt mycket problem. Börja med enkla beteenden, men ställ krav om att hunden själv tar initiativ för att få belöningen. Om hunden rör sig långsamt och verkar tänka för mycket på leksaken, väljer jag att belöna med godbitar tills hunden känns öppen och rörlig – då kommer leksaken!

Öka gradvis svårigheten så att hunden kan bjuda beteenden och ignorera synliga belöningar. Målsättningen är att hunden ska se lika fokuserad, avslappnad och öppen ut oavsett om du jobbar med gömd leksak, leksak viftandes i handen eller leksak utlagd på plan. Kriteriet är solklart – vill du ha måste du låtsas som att den inte finns.

Tjata inte hunden in till sidan för att starta ett moment. Låt hunden komma till dig och be om att få starta (genom att komma i utgångsställning, eller ta kontakt).

Få hunden att fokusera på uppgifter istället för att bara agera på förväntan om belöning. Det här hänger ihop med punkten ovan, men förtjänar att formuleras på det här sättet också. Ju tydligare uppgift du kan ge hunden, desto lättare är det för hunden att tänka rätt och desto lättare är det för dig att hålla på kriterierna. En uppgift är ett inlärt beteende med tydliga kriterier (ex: hopp-stå till ställande under inkallning). Du kan jobba med synliga eller gömda belöningar, men hunden utför beteendet likadant oavsett (se punkt ovan).

Många hundar lär sig egentligen inte vad som förväntas av dem, utan utför beteenden i förväntan om belöning (ex: kasta boll till hunden under inkallning precis efter att man säger ”stå”; skicka hunden till leksak i rutan). Även om hunden med tiden får förståelse för beteendet och du ökar kriterierna kan problemet med smygande/vallande redan ha uppstått på vägen. Det är en av anledningarna till att jag vill börja med ett tydligt beteende som hunden förstår innan jag lägger in det i momentet.

Undvik press och irritation. En vallhund som tränas på får plockar oftast fram mer koncentration och stil under press från föraren. Det handlar alltså om en sträng, varnande röst eller liknande korrigeringar. Användandet av obehag (även om det är lätt) i lydnadsträningen kan alltså plocka fram mer av det smygande, sega beteendet. Speciellt i kombination med fokus på belöningar.

Gå inte för fort fram. Se till att hunden förstår sina uppgifter innan du sätter ihop dem till kedjor. Börja gärna kedja och låta hunden jobba länge innan belöning tidigt, men använd beteenden som hunden har bra förståelse för i den träningen. Bryt och gör en ny plan om du märker att hunden börjar visa oönskade beteenden.

Tänk på att variera belöningspunkten. När du har satt ihop beteenden till moment, eller sträckt tiden på ett beteende så att hunden ska jobba under längre tid, så kan fasta belöningspunkter (att du alltid belönar på samma plats eller vid samma tidpunkt) öka hundens tendens till smygigt beteende. Framför allt är det viktigt att du tittar på hundens beteende och inte belönar på det sätt hunden förväntar sig om han börjar smyga.

Använd en akustisk markör innan du påbörjar en belöningsritual. Har du tänkt dra fram leksaken mitt under inkallningen så att hunden får belöning för fart? Markera först med ett ljud (”ja!” eller klick) innan du börjar röra på dig och presenterar belöningen. På så sätt blir risken mindre att hunden saktar in nästa gång för att se efter rörelse från dig.

Det finns en del teorier om att hundar som är avlade specifikt för vallning (i jämförelse med mer ”sport”-avlade border collies) skulle vara mer benägna att smyga och låsa sig i annan träning. Det finns också de som menar att hundar med mycket stil och eye i fårhagen också lättare visar det i lydnaden. Eller att det blir värre om hunden får tända på och valla får. Min erfarenhet är att det inte stämmer. Mina egna hundar tycker jag är bra exempel på det. Väldigt stilfulla, mycket eye och definitivt vallningsavlade. Men ingen vallning på lydnads- eller agilityplan!

4 svar på ”7 tips för att undvika vallningsbeteende i lydnaden

  1. Kan bara hålla med dig Fanny om väldigt mycket i det du skriver.Har själv fått ”varningar” om att inte använda bollar och lek som belöning när jag tränar lydnad med mina två BC:s.(Fick även varningens ord om att inte använda för mycket kamp som belöning för mina tidigare högtempererade mallar och schäfrar,inte med risk för ”BC smyg” ,men med risk för andra slags icke önskvärda beteenden).Men precis som du skriver så har jag aldrig sett nåt hinder till att använda dessa belöningar så länge man förstår vad man förstärker.
    Och vi vill ju bevara alla sidor våra BC:s har som egenskap av vallhundar-för det är ju det som gör dom så fantastiska att jobba med! =o)

  2. Intressant Fanny! Jag får ju ibland med mina vallningselever angripa problemet från den motsatta sidan; dvs hur man i vallningsträningen får bort beteenden som hänger ihop med lydnads- eller agilityträning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.