Inlärning av vittringsapportering

Det är snart ett år sedan Squid tävlade lydnadsklass II och tog ett förstapris. Sedan dess har det i ärlighetens namn inte blivit så mycket lydnadsträning för vår del. Men det vore ju väldigt tråkigt att inte ta tillvara alla fina saker hon kan och det långsiktiga målet är att hon ska bli lydnadschampion. Squid har egentligen alla förutsättningar att bli en bra lydnadshund. Jag är nöjd med de grunder hon har, med undantag för att fria följet nog alltid kommer att få vara lite för entusiastiskt, och hon har både tryck och koncentration.

Det moment vi ligger mest efter med är vittringsapporteringen. Jag har börjat träna luktdiskriminering med henne i omgångar, men det har sällan blivit mer än ett eller ett par pass innan jag har glömt bort det och börjat träna på annat. Så här såg det till exempel ut för ett drygt år sedan. Jag är faktiskt inte säker på om vi över huvud taget har tränat momentet sedan dess.

För att komma igång lite så har jag för det första bestämt mig för att testa en ny variant av metoden, för det andra har jag bestämt mig för att filma träningen och blogga om det för ökad motivation. Den nya varianten är egentligen ganska mycket samma sak som med post it-lapparna, men förmodligen enklare för folk att förstå och genomföra. Den går ut på att Squid med nosen söker upp en bit tändsticka med min lukt på och markerar den genom att frysa nosen mot den. Det viktiga på det här steget är att hon använder nosen och inte ögonen för att hitta träbiten. Det här är andra passet, jag körde ett igår medan jag väntade på att grillen skulle bli varm. Eftersom Squid är duktig på nosfrys sedan tidigare och förstår att sätta på näsan så kan vi nog gå vidare i nästa pass och lägga till lite störningar.

10 svar på ”Inlärning av vittringsapportering

 1. Hon är verkligen superduktig!! Ska bli jättekul att läsa om lite lydnad som uppvägning mot all agility:) Kommer följa er utveckling! 🙂

 2. Det där ska jag testa med Perrin! Vi måste nämligen börja om från början med vittringen eftersom han har blivit helt förvirrad…. Om han försöker plocka upp tändstickan, vad gör jag då? Han kan frysa nosen mot post-it lappar, kanske ska repetera det lite först och sen byta till tändsticka…? Vad tror du?

  • Om hunden är väldigt fokuserad på att plocka upp tändsticksbiten så hade jag nog valt att leta efter något mindre apporteringsvänligt till att börja med – som en bit maskeringstejp mot väggen till exempel. Men testa att föra över post it-lapp-kunskapen till tändsticka och se vad som händer.

  • Första passet var ungefär som det på filmen. Frysa näsan mot något fattar hon på nolltid. Men om man har en hund där det inte är så starkt så får man ju börja med markeringen och sedan gömma stickan bättre och bättre.

 3. Spännande! Jag körde nosfrys på tändstickor med Doris typ i början av förra året men sen glömde jag bort att jag höll på med det där 😉 Kanske dags att damma av kunskaperna och gå vidare 🙂

 4. Herlig 🙂 Jeg digger det uttrykket de får når de føler seg sikre på å ha gjort rett, og mener det bør komme en belønning 😉

  Vi henger oss på vi og 🙂

 5. varför har jag inte hittat klickerklok tidigare??? jättebra blogg o sida! 🙂

  åh tack för dessa inlägg dag för dag om vittringsapportering! testat med postitlapp men vart rörigt för mig

  Hur har du fått han stanna så j*drans snabbt på inkallning med ställande?? tar gärna emot tips om det momenten då min BC stannar på 5m 😉 (inte haft bra inlärning)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.