Vittringsapportering Dag 2

Idag har vi fortsatt Squids träning på vittringsapportering. Jag har bestämt mig för att gå fort framåt, men hela tiden hålla koll på utvecklingen så att jag kan justera träningen om det behövs. I dag tränade vi på gräs, vilket krävde ännu mer nosarbete än plattorna vi var på igår. Jag började lägga till vittringsapporter utan min doft på. Målsättningen på kort sikt är att hon ska ignorera dem och bara leta efter det som luktar som jag. Här är större delen av dagens pass:

Träningen blev lite oflytig eftersom det blev så svårt för henne att hitta den lilla stickan i gräset när hon inte riktigt hade sökområdet definierat. Jag flyttade oss ganska snabbt till raden av pinnar, med tanken att den skulle definiera sökområdet, men det blev ganska mycket utsvävningar ändå (har klippt bort några sådana på filmen). Det gjorde också att Squid blev ganska trött och jag tror att plockandet av vittringspinnen på slutet hel enkelt hade med trötthet att göra. Hon ser inte så skärpt ut i det klippet. Jag måste också bestämma mig för vad jag ska göra om hon griper en pinne. Jag lutar åt att på det här stadiet inte göra någonting, utan vänta tills hon släpper den och markerar rätt. Samma sak om hon felaktigt fryser på en vittringspinne. Jag tror att jag börjar där och sedan får jag se hur det fungerar. Blir det mycket felmarkeringar måste jag naturligtvis ändra något i träningen för att undvika det.

Inför nästa pass ska jag prioritera att få ner söktiderna. Jag gillar idén om att låta raden med pinnar definiera sökområdet, men jag måste hitta ett sätt att förklara det för Squid utan att hon spiller en massa tid på att leta på andra ställen. Jag funderar på att testa på plattorna igen och se hur det fungerar. Om det leder till att hon hittar snabbare utan att använda ögonen så är det absolut en bra idé. Om jag dessutom lägger pinnarna mot en vägg och håller mig själv på andra sidan så borde det avgränsa sökområdet lite bättre.

8 svar på ”Vittringsapportering Dag 2

 1. Å va supert att du lägger ut era träningar precis nu när jag tänkt att börja träna vittringen med Julle 🙂
  En fundering bara apropå hur du ska ”fela” om hon griper – att apportera är ju ändå slutmålet. Är du inte rädd att det ska bli svårt att få henne att bjuda ett gripande längre fram?

  Ser fram emot fler filmer 🙂

  • Så kom det en tanke till 😉 När du använder ett så litet föremål och flyttar runt i samma område. Är det inte risk att doften av dig hamnar lite här o där i gräset där stickan legat..?

  • Det handlade ju mest om att hon grep fel föremål. Jag skulle inte fela om hon grep rätt. Då hade jag gått tillbaka i träningen för att få fram nosfrys. Är egentligen inte alls rädd för att gripandet ska försvinna, det kommer fram så väldigt lätt.

 2. Hej! Tack för att ni delar med er av alla era träningstips! Det är guld värt att plocka russin lite här och där ur ”kakan”, även efter att kursen hos er är slut! Kramar från oss!

 3. Veldig spennende Fanny 🙂 Jeg og fievel hiver oss med på denne. Må bare lære inn frys på annet enn hånden først og unna meg. Tror hundene raskt skjønner de må slå på nesen når de leter etter gjenstand?

  • Jag tror att hundar är ganska olika i hur snabbt de sätter på näsan, men generellt gör de inte det om de kan lösa uppgiften med ögonen istället. Därför måste vi lägga upp den tidiga träningen på ett sätt som tvingar dem att använda näsan. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.