Min egen tävlingsform

Den här våren blir det mycket agilitytävlingar för min del. Jag hade också hoppats att det skulle bli en del vallhundstävlingar, men det mesta jag har anmält till har tyvärr blivit inställt. Att tävla med fyra hundar kräver en hel del. Nu är det ju inte alla klasser på alla tävlingar, under helgens tävlingar i Tranås hade jag till exempel bara med mig tre hundar och körde fem lopp om dagen, eftersom det inte var klass 1. Jag upplever flera problem med tävlandet som har med mig själv att göra. Jag känner mig sömnig, trött, seg i kroppen, hungrig, stressad… Jag blir sliten av att ständigt vara i rörelse och har dåligt med ork kvar på eftermiddagen. Nästa gång jag tävlar ska jag försöka ha med en stegräknare för att se hur mycket man egentligen går på en sådan helg. Det är en ständig kedja av att värma upp och gå ner hundar. Ofta värmer jag upp den ena samtidigt som jag går av den andra. Och så ska man ju gå banan och springa lopp också.

Maten är mitt andra problem. När man ska prestera på topp behöver man så klart så bra mat som möjligt. Tyvärr är det dock så att det är just på tävlingshelger som man äter sämst. I vanliga fall äter jag bra mat med få kolhydrater som ger ett stabilt blodsockervärde. Jag blir varken supermätt eller superhungrig och står mig länge på maten. På tävling blir det plötsligt värre. Mackor till frukost, en hamburgare från grillen, en kexchoklad i kiosken… Utan rätt frukost faller allt. Och rätt frukost förutsätter ett boende där man har möjlighet att laga mat själv. När man åker ensam och tävlar med flera hundar blir effekten plötsligt mycket större, för man har inte tid att äta så fort hungern sätter in. I Tranås i helgen klarade jag mig bättre. Jag kunde sova hemma fredag-lördag och äta en ordentlig frukost innan jag körde iväg. Sedan hade jag med mig mackor gjorda på Thomas fantastiska LCHF-bröd som gjorde att jag stod mig hela dagen. Och jag har sällan kännt mig på pigg och fräsch på tävling!


Shejpa var också pigg och fräsch i Tranås. På lördagen vann vi agilityklass 3 och kom 7:a i hoppklass 3. Shejpa har nu lika många SM-pinnar i hoppklass inför SM 2013 som hon tog under hela förra kvalperioden. Livet är konstigt ibland.

Någon assistent som servar med mat, värmer upp hundar och har allmän koll på startnummer och banvandringar lär jag inte få, så det gäller att försöka planera så bra som möjligt. Maten är verkligen ett problem, speciellt på sommaren när man kanske bor spartanskt och har svårt både med tillagningsmöjligheter och kyla. För att orka med att gå i 8 timmar om dagen måste jag nog öka både kondition och styrka, så nu är det dags att sätta på sig joggingskorna igen. Förra sommaren kunde jag sova i bilen under tävlingarna. Jag ställde helt enkelt in en säng i vår stora bil och lät den stå där. Det var perfekt att vakna på tävlingsplatsen utan att behöva resa på morgonen. Ännu bättre var det att kunna gå och lägga sig en stund under tävlingsdagen, eller när tröttheten satte in under långa resor. Det blir nog svårt i år. För det första gick vår stora bil sönder i söndags kväll och det är mycket tveksamt om det är värt att reparera den. För det andra är det svårt att få plats med både säng och fyra hundar. Förra året hade jag max två cockrar med mig.

Hur gör du för att orka långa, intensiva tävlingsdagar?
Kan du tipsa om low-carb-mat som fungerar på tävling och verkligen mättar?

27 svar på ”Min egen tävlingsform

 1. Det där med kost och resande är trixigt. Kan man ha kylväska med sig blir det lättare. Min eviga kokospannkaka är ätbar även kall, öka mängden valnötter/andra nötter om du behöver mera fett. Kokta ägg. Keso/kesella med blandade nötter. Mandelsalsa och nåt kött. Grädde att hälla i kaffet om man dricker det. Ostbitar. omeletter att stoppa spenat och avokado i. Avokado ja, gott och bra! Jordnötssmör kanske.

   • Inte det minsta suspekt, pure bliss varenda morgon 🙂 Testa dem med keso, ett par äppelbitar, kanel och valnötter. Eller päron, keso, kardemumma och blandade nötter. Eller med blåbär el andra bär och vispgrädde för en mera efterrättsfeel. Tjoho och mums!

    Mitt stora bekymmer kommer när jag inte har kylmöjligheter, när jag är borta flera dagar på raken och inte har tillgång till kök, när jag reser länge och måste umgås med flygplansmat… Blärk.

    • Lurer på de der kokospannekakene jeg da… er det en hjemmelagd resept eller noe du vil dele?
     Har også som deg Fanny kommet til erkjennelsen at jeg føler meg mye bedre uten karbo. Men synes ikke det er lett. Men det vanskelige er det jeg bør unngå uansett, sjokolade sjokolade sjokolade…

 2. Blir intressant med stegräknaren där! Tror du är något viktigt på spåren med maten. Det är samma problem på våra hästtävlingar och vi har ofta långa meetings, 3-4 dagar. Det som finns att köpa plats är undermåligt, precis som du beskriver. Har dessutom en vegetarian med mig. Vi har skaffat en kylväska som kan drivas både med uttag i bilen och vanligt eluttag. (Kånka in den i hallen och leta upp ett uttag, så håller du kylkedjan något så när. Ta med förgreningsdosa om det är ont om uttag…) Det har gjort det lättare att få med bra mat hemifrån, och att fylla på från butik på ort. Kokta ägg, avocado, nötter är sådant som håller min veggotjej på fötter under tävlingsdagen.

 3. För min del matmässigt så är räddningen planering. Fryst lchf-paj eller frysta matmuffins som jag fixat veckan före funkar jättebra, de håller sig bra även om jag inte tar med kylväskan och är goda kalla. Kokta ägg är tråkigt, men funkar ju att ha med sig. Likaså så kan man ju äta kallt kött, som kycklingben eller kotlett eller vad som helst, funkar att äta kallt, men är väl inte hur gott som helst.

  Jag som dricker kaffe med grädde tar med mig grädde i kylväskan, det är perfekt för mig som ”mellanmål”, kaffe finns ju alltid att köpa.

  Om det säljs hamburgare så köper jag ibland hamburgare utan bröd, jag är inte så strikt för tillfället, så jag tar av alla andra tillbehöver och blundar för sockret i den oftast tyvärr fettfria dressingen.
  Om det är McDonalds i närheten så funkar några cheezeburgare utan bröd tycker jag, det köper jag ofta som lunch när jag är i skolan.

  Man kan ju fråga klubben man ska till om det finns tillgång till micro, då kan man ju ha med sig typ vilken mat som helst.

  Har man bara tillgång till kylskåp så tycker jag det inte är så farligt med tävlingsdagarna, men det är ju under förutstättning att jag tänker efter före och förbereder saker att äta.

 4. Jag brukar ha med mig en Lchf ungspannkaka
  3 pkt bacon som jag steker i massa smör
  Sen blandar man 8 ägg 1 1/2 dl grädde 250 gram keso och 150 gram tränad ost.
  Rör i hopp ägg keso och grädde häll det över den stekta baconen som ligger på en plåt med bakplåtspapper (så det inte fastnar) och lägg på den tärnade osten in i ugnen 20 min 175 grader. Är kanon att ha med sig på tävling gott och mättande det kräver dock en kylväska.

  • Ja, jag hade en sådan. Den smälte cigarettuttaget på den stora bilen. Lite läskigt… Och det uttaget har vi inte kunnat använda sedan dess, trots att vi till och med fick verkstaden att byta det.

   • Oj, det lät inte alls bra! Vad var det för märke? Jag har två stycken och aldrig varit med om något problem, tycker de är toppen!

    En kompis gjorde några LCHF-kakor som innehöll en massa blandade nötter. De var perfekta att ha som snabbt tugg när man inte hinner äta något ordentligt (som mellan loppen kan jag tänka mig) men behöver energi. Prova att googla, de var ganska enkla att göra har jag för mig.

 5. Mitt tips är Sluta ät LCHF- då klarar ni er 🙂 Träna istället för att haka upp sig på olika matdieter. Läskigt med alla dieter och folk som svimmar o dör 😉 och tänk att inte få äta vissa saker MAT är livet ! Lycka till på tävlingarna framöver 🙂

  • Jag vet inte om du läste inlägget. Jag mår ju dåligt, blir trött och okoncentrerad osv. när jag äter kolhydratrik mat. Hur skulle det kunna hjälpa mig? Och vem har svimmat eller dött?

   Jag hade tyckt att livet var grymt om jag kunde leva på potatis, rotfrukter och choklad och annat som jag älskar. Men om jag mår sämre och presterar sämre på det så är det kanske inte värt det?

   Vad träning har med saken att göra förstår jag inte. Om man tränar behöver man ju äta bra ännu mer.

   • Onödigt av mig att skriva det jag tycker, vill absolut inte trampa på några tår Förlåt mig 😉
    nej det är klart det inte är värt det om du mår sämre 🙂

    Är bara matgalen o älskar mat!
    Tycker man det är gott o mår bra så är det la bra 🙂 men det lät som du mådde dåligt fast ja tolkade det nog helt fel när jag trodde det berodde på LCHF-maten.

    Utan kolhydrater kan iallafall inte jag jogga och konditionsträna lika bra. Förlåt om jag startade någon diskussion det va inte meningen alls. Råka bara vara skriv-glad den dagen o skriva vad jag tänkte.

    //mat älskarn 🙂

 6. Massor av bra tips här ovan. Kan bara lägga till ölkorv. Bra mellis när man är on the go. De behöver inte förvaras kallt.

 7. Nu tävlar ju inte jag agility (men lydnad/bruks) och vet inte hur stora hål du har att tillverka mat på under en tävlingsdag. I vår familj är vi också friluftsmänniskor och för oss är ett riktigt bra stormkök ett måste när vi åker och tävlar. På det viset kan man lätt, vart som helst koka iordning en god grötfrukost, steka ägg eller koka ihop en god lunch. Vi brukar göra iordning egna påsar med torkad mat några dagar innan vi ska iväg. Äter vegetariskt så här är det mycket linser och torkade grönsaker. Lägg i blöt på morgonen så får du lunch på kort tid och du behöver dessutom inga kylmöjligheter på tävlingsplatsen.
  Vet inte vad en lchf:are äter men på välsorterade butiker eller i friluftsbutiker brukar det finnas mycket torkade färdigrätter att köpa.

  Sen har vi en opel movano också. Får plats med sex säten, två stora hundburar kan bygga uppåt om man vill ha fler. Kör in barnvagnen utan att vika ihop den. Golvplats för madrass. Helt exemplariskt om man vill få plats med allt. Rekommenderas!
  /Rebecka

 8. Följer inte nån diet och sysslar ju inte med agilityn utan drag. Jag försöker äta en bra frukost vilket för mig är gröt, joz, lite frukt. På tävling brukar jag ha med mig keso, bär, nötter/frön och proteindryck! Mättande och gott! En matigare sallad fungerar ju fint om man har lite kyl möjlighet. Jag tror att det finns typ måltidsersättning, träningsbars

 9. Följer inte nån diet och sysslar ju inte med agilityn utan drag. Jag försöker äta en bra frukost vilket för mig är gröt, joz, lite frukt. På tävling brukar jag ha med mig keso, bär, nötter/frön och proteindryck! Mättande och gott! En matigare sallad fungerar ju fint om man har lite kyl möjlighet. Jag tror att det finns typ måltidsersättning, träningsbars och andra ”kex” att köpa i gym/hälsokost som är LCHF!

 10. Havredryck mättar bra och är lätt att dricka under tiden man värmer upp/går av. Kidneybönor och haricot verts i en ”sallad”, funkar utmärkt i rumstemperatur och blir inte dåligt på ett tag.

 11. Ja går gör man mycket! Vi har stegräkningstävling på jobbet så jag har räknaren på och en agilitytävlingsdag med en hund brukar ligga på 20-30 000 steg för mej!
  Angående maten så äter vi inte riktigt lika men jag måste iaf tipsa om ett jättebra gaskök som inte tar någon plats alls: http://www.naturkompaniet.se/Product/Product.aspx?id=66625
  Särskilt vintertid händer det att jag tar med lite torrmat och värmer för att veta att jag får i mej något bra och varmt. En varma koppen är aldrig fel heller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.