Fjärrdirigering med Squid

Ett tips jag brukar ge på valpkursen är att grunda hunden brett. Man har alltid nytta av att träna många olika saker med valpen och att ha bra grunder i flera grenar är verkligen ett jätteplus. Man vet aldrig när hunden (eller kanske föraren) behöver en paus från en gren. Med Shejpa gjorde jag misstaget att inte köra någon lydnad alls när hon var valp, egentligen tränade vi nästan bara jaktrelaterade saker det första året. Det har gjort henne svårare att träna i agilityn, i alla fall känns det så. Hon kan ganska få saker och hon kan ännu färre kommandon. Det gör att hon har svårt för konceptet med signalkontroll och att det tar lång tid att lära in och lägga kommando på nya saker. Det innebär också att jag har haft väldigt svårt att sätta igång en lydnadskarriär med henne, även om jag har försökt några gånger. Det blir för jobbigt att lära in allt från grunden.

Med Squid var jag noga med att grunda i lydnad, bruks och agility. Nu har vi knappt tränat någon lydnad alls sedan tidigt i våras, men det är väldigt lätt att ta upp det igen. Jag blir hela tiden förvånad över hur mycket hon kan. Många saker verkar bara ha blivit bättre av att ha mognat under ett knappt år. En del saker kommer jag knappt ihåg att jag har tränat på. Idag började jag träna lite fjärrdirigering och insåg snabbt att jag faktiskt kunde lägga kommando på flera av rörelserna. Egentligen bör de nog generaliseras mycket bättre, men jag tror att jag kan växla mellan pass med signal och pass där jag jobbar med generalisering av frivilliga beteenden. Det kommer nog ta en stund att få ordentlig signalkontroll i alla fall, så det är lika bra att börja nu.

Jag filmade lite träning för er lydnadsnördar:

7 svar på ”Fjärrdirigering med Squid

  1. Kunne du ha skrevet litt om signalkontroll? Om når du legger på kommando, om du bruker ”tullekommandoer” (hvorfor/hvorfor ikke) og hvilket system du har på dette med kommandoer, egentlig. Tenker litt rundt dette for tiden og synes det hadde vært interessant med en bloggpost om det 🙂

  2. Skulle inte kalla mig lydnadsnörd, men ser gärna fler bloggar om det, så det är väl bäst att kommentera… ;o) Tack för idag förresten!

  3. Hej, jag är ute efter att få min hund att sätta sig så, ser nästan ut som du lärt den ”hoppa” upp från ligg till sitt på något vis. Hur har du lärt in det?

    Mvh Nadine

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.