Agilityträning i kylan

Idag tränade vi med Åsa i ridhuset mitt på dagen. Jag lät Shejpa och Epic stanna hemma eftersom det var så kallt, man hinner liksom inte hålla flera hundar varma i det här vädret känns det som. Squid och Pogue fick ligga i framsätet med värmen på i bilen under pauserna och själva blev vi riktigt varma av att springa i ridhuset med många lager kläder på kroppen. Idag fokuserade jag på saker som vi är dåliga på handlingsmässigt. Väldigt nyttigt, men inte så bra för självförtroendet. Förutom lite slalom- och kontaktfältsträning så blev det mest träning på bakombyten och serpentin med push through. Serpentinen behöver vi bara träna lite mer på och det blev bättre under dagen. Bakombytena är svåra. Jag började jobba med att hon ska vara säker på vilket hinder hon ska ta efter bakombytet här hemma innan snön kom. Den röda och den lila linjen är enkla, men den gröna får vi aldrig riktigt till. Dels känns det som att Squid inte riktigt reagerar på axelvridningen efter bytet om jag inte också bromsar. Dels känns det som att jag inte riktigt räcker till. Jag tycker att bakombyten är svåra, jag hinner aldrig riktigt om avstånden blir stora. Jag filmade lite hemma tidigare i höst och kunde konstatera att jag nästan aldrig hann över linjen med bra timing. Det var en bra upptäckt, eftersom jag tidigare har haft en känsla av att jag alltid är för tidig. Att sätta en kamera rakt framför bakombyteshindret och en kamera rakt på den diagonala linjen var en bra idé som jag måste göra om när jag har tillgång till en till kamera någon gång. Jag hoppas att vi får jobba en del på bakombyten på Greg-kursen i nästa vecka.

Dagens träningsupplägg. Färgade linjer – bakombytesövning (streckad linje – diagonala linjen på bakombytet). 1-5 serpentin + push through.

Efter träningen tog vi en fika här hemma och en stund senare tränade jag lite utomhus. Det var kallt, men så länge jag kunde ha på mig mina tjocka vantar gick det bra (fast man får låta bli att använda godbitar om det ska gå). Squid och jag tränade på torrhandling och på handlingsövningar med ett hopphinder (med en bump istället för bom på grund av underlaget och kylan). Man kan göra ganska mycket på den lilla plogade plätten vi har runt uthuset, så det gäller att fundera noga på vad man måste göra i ridhuset och vad man kan göra hemma, för att bli så effektiv som möjligt.

6 svar på ”Agilityträning i kylan

  1. Åh, nu fattar jag inte hur det kan bli en push… Jag skulle startat med hunden på vänster arm, gjort en serpentin 2-3-4 och sen en pull-through (threadle?) för att ta hunden in mellan 4 och det omärkta hindret och så bytt arm igen (tillbaka till vänster) och skickat mot slalom. Hur gjorde du?

  2. Cecilia: Ja, så kan man också göra, men eftersom jag ville träna pushen så gjorde jag framförbyte 2-3 och serpentin på landingssidan av 4.

  3. Vi har både videokamera och filmande vanlig kamera, så det ska inte vara så svårt att fixa. Dock inga stativ utan filmare behövs… Thomas?!

  4. Aha, då fattar jag! Men sprang du själv då till vänster om det omärkta hindret efter pushen, eller fick du plats att springa mellan hindren tillsammans med Squid?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.