Signalkontroll-träning med Epic

Eftersom jag fick en fråga om signalkontroll gjorde jag en liten film idag när jag tränade med Epic. Vi har bloggat mycket om signalkontroll tidigare, men det kan ju vara intressant att se en film. Jag känner att jag ligger lite efter när det gäller signalkontroll med Epic, Squid hade kommit mycket längre i den åldern. ”Sitt” är det enda kommando han kan förutom lite mer speciella kommandon som hans namn, ”fri”, ”varsågod” och ”gå och kissa”. ”Sitt” reagerar han ganska bra på, så det är absolut dags att få färdigt ställandet och börja lägga signal på det.

Idag fick jag fram frivilligt sättande och började lägga kommando på det, för att visa lite av processen i filmen. Sedan tränar vi på att vänta på kommando. I början handlar det helt enkelt om att shejpa fram ett passivt beteende, i det här fallet ett stå. Det bör man ha tränat lite på separat innan man för in det i samband med signaler. Jag hjälper hunden ganska mycket i början med täta belöningar och omvänt lockande, men jag vill snabbt se att han själv börjar välja att ställa sig istället för att sätta sig när han får ”fri” från ett sitt. Senare i träningen ökas kriterierna och till slut handlar det mer om att försöka lura hunden att göra fel än att hjälpa honom att göra rätt. Men signalkontroll är svårt att förstå för valpar som är vana vid att få belöning för att göra frivilligt, så jag gör det gärna så enkelt som möjligt i början. Eftersom han inte kan några andra kommandon har vi inte kunnat föra in det så mycket. Det jag har gjort är att kasta en godbit på marken och variera mellan ”sitt” och ”varsågod”.

Frågor på det?

3 svar på ”Signalkontroll-träning med Epic

  1. Vilken bra och pedagogisk film. En fundering bara, vad använder du för ”markör”, jag hör inget klick och oftast ser det ut som att du bara ger godis utan att markerat rätt beteende, är det någon tanke bakom det?

  2. Jeg er også veldig spent på det med markøren. Det hadde vært veldig fint å få en kommentar eller et nytt blogginnlegg på det. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.