”Tävlingsdebut” för Squid

Nu är man trött efter fyra dagar med lydnadkurs! Det har verkligen varit kanonbra för inspiration och motivation. Inte nog med att jag har fått aha-upplevelser i lydnaden, en del ljus har som sagt faktiskt gått upp om agilityträning också. Squid har skött sig alldeles utmärkt under kursen. Jag kunde inte vara mer nöjd. Hon ligger snällt i sin öppna bur medan andra hundar jobbar och hennes matte engagerar sig i annat. Flera av våra medkursare har varit snälla och kommit förbi med sina hundar och slängt godbitar in i buren. Inte en enda gång har hon visat humör mot en annan hund, bara glada svansviftningar. I träning är hon väldigt fokuserad och lätt att ha att göra med. Jag inser att hon kan en massa, trots att det känns som att vi tränar alldeles för lite.

I uppgift till idag hade vi att bestämma oss för en kedja att köra tävlingsmässigt. Här insåg jag vikten av att faktiskt bli färdig med en del moment, så att man kan börja köra kedjor och tävlingsträning. Med lilla Squid fick det bli något enkelt – sitt kvar medan jag gick fem meter bort och tillbaka och sedan ett stå under baklänges marsch där jag bröt och belönade för bra kvarstannande. Det här blev ”debuten” i tävlingsträningssammanhang. Squid var duktig och höll rätt bra fokus och gjorde det jag bad henne om.

Sedan delade vi upp oss i två grupper och körde inmarscher på planen. Det var jättefin träning för Squid! Vi körde också lite baklängesfot med kommendering – jätteenkelt med vanlig kommendering, men väldigt svårt när Erika böjade kommendera oss på bäbisspråk 😀 Att köra kedjor och tävlingsträning gör att man upptäcker brister och luckor i hundens utveckling. En sak som blev väldigt tydlig när vi körde inmarscherna, är att jag inte har tränat någon stadga i utgångsställning. Utan sittkommando eller belöningar blev hon osäker och började erbjuda annat. En annan sak är som sagt att få ihop lite hela moment så att vi kan köra mer kedjor. Man är ju sugen på att börja med rutan, fjärren m.m, men det kan vara smart att inte bara ha små bitar utan helhet.

På eftermiddagen bestämde jag mig för att ta tag i fria följet. Det har inte blivit så mycket tränat på det. Jag började ju i julas när jag la ut video på inlärningen, men sedan dess har vi haft rätt dåligt med möjligheter till träning utomhus och det har mest blivit pill på utgångsställningar och vändningar. På ett kort träningspass fick vi fria följet att se riktigt fint ut! Jämför gärna fria följet under träningen på inmarscher med det träningspass där vi tränar fritt följ. En stor skillnad!


Film på Squid från dagen och lite bonusfilm på Shejpas balansbommar

Imorgon ska planen plogas, så jag hoppas att vi slipper mer snö på ett tag och att underlaget är bra nog till en massa lydnadsträning med både Missy och Squid! Shejpa och Missy fick var sitt agilitypass idag på lunchen. Shejpa körde balansbommar (se slutet av filmen) och Missy fick träna på att sitta stilla och ta det lugnt runt agilityhinder. Och så fick hon också träna lite kontaktfält när hon var lugn och fin. Vi har långt kvar innan hon har bra attityd i agilityn, men kanske tar det inte så lång tid att få till det i lydnaden, där handlar det nog mest om finjusteringar. Om två veckor ska vi träffa Maria igen, eftersom vi ska gå hennes ”elitsatsning”. Då hoppas jag på att kunna visa upp en Missy med lugn attityd och riktigt bra fritt följ!

2 svar på ””Tävlingsdebut” för Squid

  1. Så utrolig flink hun er!! Er du sikker på at hun bare er 4 måneder?? Jaja, nå kan man se hvor langt man kan komme om bare hundefører er dyktig nok. Vi får noe å strekke oss etter ser jeg:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.