Skånepåsk

Då var jag äntligen hemma igen efter en påskvecka i Skåne. Squid, Epic och jag åkte ner på måndagskvällen medan Shejpa fick stanna hemma med Thomas. På tisdagen var vi utanför Trelleborg och tog privatlektioner i vallning för Paul Tomkins. Båda hundarna fick nyttig träning och speciellt Epic var en liten stjärna. Från Trelleborg tog jag vägen om Ystad och Österlen på väg till Bromölla. Kul att se något nytt, vissa vägar i Skåne börjar jag bli lite väl bekant med.

I Bromölla startade jag upp en tränarutbildning för sex väldigt engagerade och lättlärda deltagare. Vi jobbade framför allt med belöningsutveckling, burlekar och shaping. Nästa gång jag åker dit är det mitt i sommaren och temat blir signalkontroll. Vi har startat upp Facebook-grupper för alla tränarutbildningar och där är det full aktivitet. Deltagarna diskuterar träning, lägger ut filmer och stöttar varandra. Thomas och jag kommer naturligtvis med så mycket hjälp och idéer som möjligt. Ett utmärkt sätt att hålla kontakten mellan samlingarna och se till att ingen fastnar i träningen.

På torsdag eftermiddag åkte jag vidare till Skurup där jag träffade Cecilia och tog in på ett B&B ganska nära hallen där Gåsahoppet skulle gå. Det blev tidiga morgnar med en hund i klass 1 och 2 och sedan kunde jag naturligtvis inte lämna hallen förrän tävlingarna var slut (borde kanske göra något åt mitt agility-beroende), vilket ledde till att jag tillbringade 13 timmar i hallen på torsdagen och nästan lika många på fredagen. Hallen är jättefin, men det blir en ganska hög ljudnivå och man blir ganska mör av två dagar där inne.

För Squid och mig blev det stolpe-ut under tävlingarna, men det kändes inte som att det gjorde så mycket. Jag hade nog inte riktigt rätt fokus, jag saknade Shejpa och var redan ganska trött. Squid skötte sig i alla fall utmärkt! Tänk att det har gått från att jag var orolig för om vi någonsin skulle kunna tävla, till att jag faktiskt är stolt över hur hon uppför sig på tävling! Jag låter henne fortfarande inte sitta och titta på när andra kör, det hade nog blivit för mycket. Hon klarar alldeles utmärkt att höra att andra tävlar i närheten, att vara avslappnad trots att det är andra hundar över allt och nära inpå, att ligga ner med huvudet i marken och bara ta det lugnt i några minuter (några meter från banan), att göra tricks, gå fot och leka med mig. Hon har känts mer avslappnad än någonsin när det har varit hennes tur och hon har inte verkat ha en tanke på att röra en enda tass i starterna.

Resultaten då? I agilityklass 1 fick vi till ett jättefint lopp, men hon missade en port i slalom. Jag vet inte om det berodde på att hon var övertänd, eller om hon halkade lite på underlaget. Sedan var det en öppen hoppklass, och jag får nog erkänna att jag är så trött att jag har glömt hur det gick. Jag har för mig att det var något med slalom som strulade igen. Det känns som att vi måste träna mer slalom, det har vi nästan inte gjort på hela vintern. På söndagen började vi med hoppklass 2. Jag blev jättenöjd med starten, men i sista delen av banan placerade jag mig nog lite dåligt och hon rev långhoppet. Då tappade jag fokus lite och det slutade med en disk. Efter det loppet åkte vi till Trelleborg och tävlade vallning. Det blev inget jättebra race för mig och Squid. Det var svåra förhållanden och jag var nog inte helt skärpt. Jättenöjd med att vi fick fullt på delningen i alla fall, det har ju varit det moment jag har haft svårast för tidigare. Vi åkte tillbaka till Gåsahoppet för att titta på klass 3, men när jag kom fram såg jag att de precis hade kört igång den öppna hoppklassen och jag hade ett väldigt sent startnummer. Det blev ingen banvandring för mig, men det fick gå ändå. Det här loppet var nog det bästa under helgen. Tyvärr var jag lite desorienterad innan slalom, avstånden såg inte riktigt likadana ut inne på banan som de hade gjort utanför. Squid rev hindret innan slalom, men gjorde resten av banan riktigt bra.

Resten av dagen tittade jag på klass 3, framför allt large. Det blev riktigt spännande eftersom jag har så duktiga vänner! I agilityklass 3 vann min vän och elev Bodil från Bergen i Norge med sin fantastiska border collie Ted (Epics halvbror). Ted fick cert och blev därmed svensk agilitychampion. Tvåa var Mette med Tux som verkligen gjorde många fina saker under tävlingarna med tanke på att Mette inte kan springa ordentligt med sitt onda knä. Jag unnade henne verkligen en topp-placering. I hoppklass 3 var det också spännande. En annan favoritkelpie med matte vann den här gången. Grattis Mija och Rasken till vinst och hoppcert (som de på måndagen följde upp med vinst och championat i Vetlanda)! Öppenklasserna under dagen var en cup och vinnaren fick bensincheckar från Preem. Bäst i large under de två öppenklasserna var en tredje favoritkelpie med matte! Grattis Petra och Lira! Det är definitivt värt många timmar i en stökig hall för att få heja på sina vänner! Jag saknade verkligen att köra med Shejpa i klass 3, men det här gjorde att det kändes mycket bättre.

Epic har fått vara med in i hallen i flera omgångar. Han är bara överlycklig. Jag är övertygad om att han tror att agilitytävlingar är kalas i hans ära. Han vill kramas och pussas med alla! Han är fascinerad över små hundar, men mest intresserad av människor. Han kunde ligga bredvid largebanan medan jag tittade på agility. Ibland blev han lite upphetsad eller intresserad, speciellt när det var udda raser som körde (vorsteh var coolast sa han!). I början belönade jag när det hände upphetsande saker, men när hans lilla huvud började gå i raketfart fram och tillbaka mellan banan och mig så kunde jag konstatera att han var mer intresserad av godbitar än av agility och styrde om beteendet så att han låg längre och längre stunder med huvudet i marken istället.

Från Skurup åkte jag vidare till Lund och höll två dagars kurs för Lunds Hundungdom. Det var varmt, men väldigt roligt! På söndag kväll upptäckte jag att Squid hade börjat löpa. Snacka om timing! Jag har försökt berätta för henne i veckor att just nu hade varit en väldigt bra tid att börja löpa. Direkt efter Gåsahoppet och med 24 dagar till inplanerad lydnadstävling. Vilken lydig hund som lyssnar på sin matte! Dessutom verkar det som att hon kommer att höglöpa när jag ändå hade tänkt ta med henne till Norge. I Norge ska hon paras med Win och Epics pappa Hemp. Jen har löpt i 18 dagar och är mitt uppe i sin kärlekssemester i Partille utanför Göteborg. Jag tog vägen förbi Göteborg på väg hem och hälsade på Jen och hennes pojkvän Loki. Hade väl förhoppningar om att kunna ta med henne hem, men hon hade andra planer. Hon parade sig igår kväll (för fjärde gången) och var lika villig i morse (fast då fick hon inte para sig), så hon fick stanna kvar en stund till.

Jen och Loki

Idag har jag kört hem från Göteborg och tillbringat resten av dagen i ett halvsovande eller sovande tillstånd. Jag behöver nog några dagar nu för att samla ihop mig igen. På fredag åker jag till Stavanger och håller agilitykurs. I nästa vecka blir det parningstur till Tønsberg och helgkurs i Tromsø. Full fart! Shejpa tycks må väldigt bra och har fått klartecken från veterinären att simma imorgon. Då blir hon nog glad! I nästa vecka ska jag sätta igång med lite träning igen. Det är bara några veckor kvar till landslagsuttagningarna nu!

5 svar på ”Skånepåsk

  1. Jaa verkligen full fart. Vilket tempo!
    Gott att höra att leifhunden mår bra och får dra igång lite igen.
    Kram på er hela högen!

  2. Anna: Jag förstår inte riktigt frågan, vad menar du egentligen? VI har en Toyota Hi-Ace och en Nissan Kubistar. Men vad är du ute efter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.