Sjätte januari

Idag har det varit lite mildare och det var riktigt skönt. Till exempel kunde jag ta ett lydnadspass här hemma sent på kvällen utan att frysa ihjäl. Det var riktigt behagligt. Missy var faktiskt också riktigt behaglig, vi tränade fritt följ, stå/sitt/ligg under marsch, hoppapport, vittring och fjärr. Det där med signalkontrollen är verkligen inte lätt. Idag försökte jag göra det ganska enkelt och jag får väl kanske göra så en stund för att få henne mer säker. Jag tror helt enkelt att det går lite för snabbt i huvudet på henne när hon hör ett kommando. Problemet kommer väl av att hon fick alldeles för lite träning på att skilja mellan kommandon som ung, i kombination med ett hett temperament. Och att vi har så mycket problem just nu beror väl dels på att jag utmanar henne och dels på att vi knappt tränat lydnad på hela hösten. Vittringen däremot, fungerar bra trots att vi inte har tränat den på jättelänge. Körde några korta vittringsapporteringar idag för att jag verkligen skulle kunna se vad hon gjorde. Hon plockade rätt, men jag gillade inte systematiken i söket. Hon går till pinnen längst till vänster (som i det här fallet var rätt pinne), men doppar inte ner näsan, utan springer förbi alla pinnarna tills hon kommer längst till höger. Sedan söker hon sig systematiskt tillbaka mot vänster. Jag provade att ställa mig så att pinnarna låg på en rak linje bort från mig, men hon gjorde samma sak då. Experimenterade med att lägga en godbit innan första pinnen för att få stopp på henne och det fungerade ganska bra.

Tidigare idag var vi i ridhuset och tränade agility. Shejpa har inte tränat på länge och jag hoppades på att hon skulle ha bra fart och engagemang. Det hade hon inte, det var sådär mellanbra. Jag borde ha planerat passet lite bättre och har en del saker som jag ska förbättra till nästa vecka. Vi körde en del balansbommar och de var i alla fall jättebra, trots att hon inte sett en balansbom sedan Greg-kursen för en månad sedan. Det verkar som att kontaktfältsbeteendet har blivit riktigt stabilt och det är kul. Eftersom attityden inte var på topp blev det en kort träning för Shejpa. Hon ska bli stabilt skitsnabb i vår och då måste jag jobba hårt med det som prio 1. Det finns egentligen inte så mycket annat att klaga på med Shejpa (kanske gungbrädan då…) för hon är vältränad, har skitsnygga kontaktfält, tighta svängar och läser min handling jättebra. Jag behöver inte pilla med sådant. Fullt ös hela tiden är det som gäller nu!

Missy fick ett pass med dubbelbox som kändes riktigt bra. Hon har börjat svänga riktigt tight och snyggt på decel. Jag blir lika förvånad varje gång hon gör det, det har liksom varit en lång process som ibland känts lite hopplös. Sedan tog vi ett pass med kontaktfält på balansbommen som också var riktigt bra, mycket högre procent lyckade repetitioner på svåra svängar och jag tror knappt hon missade ett enda kontaktfält. Det jag främst jobbar på är att skicka henne framåt medan jag står stilla och så få en tight sväng av kontaktfältet tillbaka till mig. Kriteriet är någon tass under sista stegpinnen. Det kommer sig! Sista passet körde vi 2×2-slalom och det gick också fint, så idag är jag riktigt nöjd med Musen.

Squid har haft en ganska lugn dag. Vi tog en promenad på egen hand i skogen och tränade lite inkallning och balansövningar. Lite koppelgående fick vi också tränat på väg tillbaka. Jag försökte lägga hennes leksak i vind så att hon skulle få göra en vindmarkering och så apportera, men hon är inte så väldigt intresserad av föremål än, så det gick inte. Hon leker väldigt gärna ihop med mig, men att springa till leksaker som ligger på marken är inte fullt lika intressant. Jag ska prova med en boll eller valpdummy senare i veckan, det tror jag blir enklare. Inne har vi tränat lite allt möjligt, men framför allt har jag börjat träna på att lägga sig och ligga stilla och jag har börjat lägga kommando på läggandet. Tränar vi allt för mycket kryp utan att träna på att ligga kvar kan jag nog få problem…

1 svar på ”Sjätte januari

  1. Några inlägg för sent men vad bra att någon säger något,någon gång!!! (ang inlägget ”stoppa mördandet!”)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.