Running Contacts – Nybörjarträning

Härligt att våren äntligen är här! Thomas har renoverat mina kontaktfältshinder, och i samband med det har vi också gjort en bred, platt och lång bräda att använda till starten av träning på running contacts.

Running contacts innebär att hunden tar sig över balansbommen i full fart, samtidigt som han är medveten om att träffa kontaktfältet på nedfarten utan att hoppa av i förtid. En hund i border collie-storlek tar sig över balansbommen på 1,2-1,6 sekunder och med 2-5 steg. Att hinna se och reagera på hur hunden rör sig och träffar är en egenskap som man får utveckla över tid. Jag började träna running contacts med Shejpa 2007, och har sedan dess stött på både med- och motgångar, och lärt mig mycket om timing, kriterier och träningsupplägg. Mina första hundar var ”schysta”, och lärde sig väldigt fort (det tog ungefär en vecka att få Missy till full höjd med fantastisk fart och teknik), medan jag på senare tid har fått problemlösa mer och framför allt har lärt mig om fällor man kan gå i på vägen.

Nu tränar jag jaktcockern Kat, 14 månader, och border collien Win, snart 3 år, från grunden. Idag hade jag också border collien Mist (snart 2 år) och border terriern Vina (drygt 1 år) på besök. De har båda haft problem med de första stegen i träningen, men idag fick vi till riktigt fina repetitioner med alla hundarna! Här kommer en liten video från vår morgonsession:

Jag funderar på en onlinekurs i running contacts med start i sommar. Finns det intresse för det?

25 svar på ”Running Contacts – Nybörjarträning

  1. Jag är intresserad av en online kurs i RC! Har länge funderat på att försöka lära in RC på min nuvarande tävlingshund men har ingen direkt erfarenhet av det så en online kurs skulle vara en utmärkt start!
    Hälsningar Matilda

  2. Ja!! Typ. Fast vi är inte redo än… Hoppas att hundarna snart är friska sen blir det nya försök att gå alla kurser som vi fått ställa in. Håll tummarna!

  3. Attans! Nu har jag precis anmält mig till Silvias RC kurs. Hade jag vetat att du skulle köra en webbkurs hade jag absolut väntat! Hoppas på att ni kör hoppteknikkursen i höst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.