Lydnadskurs och vallning

Wow! Vilka intensiva dagar vi har haft. Åtta timmar lydnad på dagarna och två timmar vallning på kvällen, två dagar i rad. Vi har alltså gått kurs för Maria Hagström ihop med ett supertrevligt gäng. Trots att vi har gått kurs för Maria så många gånger att jag har tappat räkningen på antalet, så finns det alltid nya saker att lära sig. Det är kanonbra att få nya tänk-på-det-där och problemlösningidéer. Squid och jag har kört igenom klass 1-programmet både igår och idag. Igår körde vi det vanligt och idag med en massa störningar (typ folk som ligger på golvet, störande tävlingsledare, hundar bredvid hoppet etc.). Båda gångerna gjorde hon allt rätt och hade tagit förstapris med god marginal, men det finns detaljer att jobba på! Vi har också jobbat med fjärrdirigering, ställande på väg bort från mig, fotgående och fokus i utgångsställning.

”DEN pinnen är det!” (Sivs Kry tvärbromsar vid rätt vittringsapport)

Epic har också fått träna lite. Sändande till target, fotgående, stadga och varsågod-övningar. Han är så superhärlig! De flesta problem vi får beror på att han är lite för fokuserad på belöningarna. Jag ser mer och mer att det är det som har gjort att vissa saker som verkar enkla har tagit lång tid att lära in. Vi ska därför träna en del på att han ska kunna låsa blicken framåt oavsett vad jag gör. Förutom den lilla utmaningen så älskar jag hans attityd i träningen. Han är så snabb, intensiv och fokuserad samtidigt som han kan vara lugn, koncentrerad och helt stilla.

Cecilias Cartman var på sin första lydnadskurs och imponerade på alla!

På kvällarna har vi vallat. Igår var det inte riktigt planerat, men när jag hade glömt nyckeln i Thomas bil efter kursen och inte kom in i huset på två timmar så var det inte så mycket annat att göra här hemma. Squid och Jen fick ordentliga genomkörare och Epic fick gå lite efter fåren i lina. Idag tog vi med fåren till ridhuset och tränade i två timmar. Det var helt otroligt roligt och vi har nog aldrig haft så många genombrott på en träning. Lilla Win tände på fåren för första gången. Epic började att flanka (i alla fall åt höger) och gjorde en massa fina saker. Squid jobbade lugnt och tänkande med att balansera mot mig utan kommando. Thomas tränade på att styra Jen genom knixiga banor. Jag lyckades dela flera gånger. Cecilias Ninja började äntligen valla på riktigt och betedde sig som en mönsterelev efter att ha varit ganska galen innan vinteruppehållet. Det är verkligen perfekt att jobba med unghundar i ridhuset. Fåren kan inte smita över några staket och det finns inget drag. Idag är dessutom planen bara is, så det är perfekt att kunna vara i ett ridhus. Planen är både vallning och agility i ridhuset imorgon. Sedan agility i hallen i Kungsör hela torsdagen. Och tävling i Knivsta på fredag. Intensiv vecka!

4 svar på ”Lydnadskurs och vallning

  1. Hej!

    Har du något bra tips på en bra bok om klickerträning? Jag har läst till mig ganska mycket på internet och min 6mån collie är inklickad, men jag skulle vilja veta mer om hur man kan använda klickern i allt, inte bara enstaka träningsmoment, samt bra tips på hur man alltid håller träningen rolig!
    Vore jättetacksam får råd!

  2. Åh vilken härlig och rolig vecka ni måste ha haft! Vad kul att det går så bra med vallningen. Lycka till på fredag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.