Lydnadsklass II med Squid

Ikväll har Squid och jag tävlat lydnad på Linköpings BK. En trevlig liten kvällstävling med klass I och II. Vi drog startnummer två och så var det dags för platsliggning. Vi har inte tränat väldigt mycket platsliggning, men Squid brukar ligga där jag lägger henne och jag har kollat av momentet några gånger. När jag kom tillbaka till henne skruvade hon lite på sig och viftade på svansen. Det visade sig dock sedan att vi bara hade fått betyg 5 på platsliggningen. Det blåste väldigt mycket och troligtvis har hon blivit lite misstänksam mot någonting i buskarna och lyft på armbågarna och skällt en gång. Det är verkligen inte likt henne, men när vi körde vårt program var hon fortfarande störd av vinden och såg lite misstänksam ut mellan momenten.

Vårt program började med ett bra fritt följ. Jag tyckte att Squid presterade riktigt bra, utan några missar. Domaren (som de jag pratade med kallade ”hård men rättvis”) drog en enhet med motiveringen ”tränger”. Thomas säger också att det kan se ut som att hon tränger när hon går fot. Jag tycker inte att det känns så, men det får jag tänka på i fortsatt träning. Läggandet gick bra och vi fick en 10:a. När det var dags för inkallning blåste det så mycket att kepsen jag hade på mig höll på att flyga av huvudet. Jag fick verkligen ta i för att Squid skulle höra mig. Första sträckan sprang hon i full fart och ställandet blev riktigt bra. På sista sträckan sprang hon inte riktigt lika fort. Jag har helt enkelt inte tränat så mycket på sista delen av momentet. Vi fick en 9:a med motiveringen ”växlar tempo”.

Rutan blev en klockren 10:a. Squid sprang ut i full fart och avståndet kändes så kort att jag nog bad henne stanna med lite panik i rösten. Det kändes som att hon skulle fortsätta 20 meter till, men hon stannade snabbt på kommando. På apporteringen fick vi en 9:a med motiveringen ”snett sättande”. Hon hade helt okej tempo och ett jättefint gripande. De senaste dagarna har jag varit orolig för att hon skulle släppa apporten vid mina fötter eftersom hon helt oväntat släppte apporten direkt i klass I. Därför har jag bara kört hela apporteringar och inte belönat på vägen in under de senaste träningspassen. Det gjorde att hon slarvade med ingången,vände för tidigt och hamnade snett.

Under hopp över hinder klantade jag mig. Squid hoppade ut jättefint, satte sig blixtsnabbt och sedan gav jag fel kommando för tillbakahoppet (jag brukar kalla in henne med ”komhit”, men sa ”hoppa” istället). Hon hoppade tillbaka, men sedan tog hon en vända mot buskarna där hon hade fått för sig att det bodde något skumt. Jag fick ge dubbelkommando för att få in henne till sidan och vi fick 8,5 med motiveringen ”nosar, dk”. Fjärren kändes klockren, men vi fick en 9:a med kommentaren ”dk ligg”. Jag vet inte vilket ligg det var, måste kanske vara nedläggandet? Jag fick inte filmat tävlingen eftersom Thomas var hemma och höll kurs, så det är svårt att veta i efterhand vad som blev fel. I helhet fick vi en 10:a.

Squid hade väldigt dålig attityd mellan momenten. Hon var helt klart störd av vinden och fick för sig att något bodde i buskarna. Det är jag naturligtvis inte nöjd med. Däremot är jag jättenöjd med att hon trots det gjorde alla moment precis så bra som man kan förvänta sig! Alla fel var mina fel, antingen träningsfel (som inkallningen där jag inte har tränat sista sträckan så bra, eller apporteringen där jag har offrat detalj för helhet) eller förarmissar (som felkommandot vid hoppet och dubbelkommandot i fjärren). Squid var helt enkelt jätteduktig och fick mycket beröm av publiken. Speciellt roligt är det att många kommenterade hur kvick hon såg ut.

Vi fick ett förstapris på 168 poäng. Ingen kanonsumma, men vi vann faktiskt klassen (6 startande). En annan rolig sak med kvällen var att vinnaren i klass I kom fram och berättade att hon har tränat sin hund enligt valpartiklarna som jag skrev när Pi var liten och vi tränade mot lydnadsklass 1 (du hittar dem på hemsidan under rubriken ”Artiklar”).

12 svar på ”Lydnadsklass II med Squid

 1. Gratulerer så mye! Hvilken kanon-hund du har som klarte å gjøre alle momentene så bra til tross for at hun var litt satt ut vinden i buskene! 😀 Og ikke minst imponerende at hun har blitt så kvikk og rask med tiden! 😀

 2. Oh vad kul, hade velat sätt er om man visste att det var i Linköping ni skulle tävlat. Stort grattis, bäst jag satsar på en kurs till inför klass 2 med =)

 3. Grattis till Squids prestation…
  Har själv använt mig av mycket i din artikelserien Valpträning, 1-3 när jag tränat valpar. En jättebra, tydlig och användbar artikelserie!

 4. Hej och grattis till en fin tävling.
  Ert rutskick fick jag ståpäls av 🙂
  Nog störde vinden alltid, min Tollare var inte sig riktigt lik.

  //Kicki som kom 2:a

 5. Grattis Grattis! Det låter som om ni kämpade bra trots en massa störningar.

  Jag har också läst in mig och lärt mig en hel del genom det du skrivit och lagt upp på hemsidan.
  Har också tränat vidare med kampandet och annat som vi pratade om på ”svårmotiverade hundarseminariet”.

  Och min ”svårmotiverade” Gina och jag blev uppflyttade i freestyle när vi tävlade förra helgen!

 6. Men OJ vad du har bloggat! Har inte varit inne på ett tag. Grattis till en massa fina prestationer. Och tack för en bra helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.