Långa träningslistan…

Thomas har åkt till Norge för jaktträning och jaktprov. Jag är hemma med alla border collies (hela sju stycken, om man räknar valparna :D), Shejpa och praktikanten Frida. En ledig helg väntar och jag hoppas på att kunna ägna den åt mycket hundträning. Jen utvecklas väldigt fint i vallningen, det ska bli så roligt att se vad det blir av henne. Fly har också fått valla idag, för första gången sedan valpningen. Det var en lycklig, om än något döv, hund som fick flytta lite får. Hon börjar bli lite rastlös, valparna sover ju mest, och vi har ökat på promenader och ska låta henne valla lite i fortsättningen.

Med Squid blir det ganska mycket agilityträning. Hon är jätterolig att träna och det finns mycket att träna på. Jag har en bok där jag utvärderar alla träningspass, för att det ska bli bättre nästa gång. Efter varje summering av träningspasset skriver jag några punker som jag ska tänka på eller träna på i fortsättningen. Idag gick jag igenom de senaste två veckornas träning för att se vad vi behöver träna på. En del saker har jag följt upp direkt, andra saker får vi ta i veckan som kommer. Eftersom det har blivit lite lite hundträning i bloggen under sommaren, tänkte jag presentera listan som står i min bok över saker vi ska jobba på under den kommande tiden:

  • Inkallning till cirkelarbete. När vi tränade cirkelarbete sist hände det att hon svävade ut lite när jag kallade in och sprang direkt in i en cirkel. Det ska vi träna på!
  • Sittande bakombyten. När vi tränade sist hade hon en tendens att vända på huvudet innan jag klev över linjen. Måste tränas!
  • Slalom från svåra vinkeln med öppen port. Squid är jätteduktig på slalom, men har svårt för ingångar från ”klockan 1” på långt håll, speciellt om jag bara skickar utan att ha hopphinder innan. Jag har tagit en sektion med 6 slalompinnar och sedan lagt på en öppen port i början (så att det blir 8 pinnar). Det har fungerat bra, men vi behöver ett par pass till för att stänga igen porten.
  • Snurra medan hon går slalom. Hon kan störas av att jag gör framförbyten/snurrar medan hon gör slalom. Det ska vi träna på.
  • Springa förbi hinder. Jag jobbar ganska mycket med one jump-övningar, fast jag kallar dem ”no-jump” eftersom det svåra inte är att ta hindret i alla lägen, utan att veta när man inte ska ta hindret. Det finns lägen när hindret blir så lockande att Squid viker av från linjen för att ta det. Det ska vi öva mer på.
  • Hoppteknik: Power Grid (nummer 2), progressive grid med ökat avstånd och basic grid med slice.
  • Gunga med MAX belöning. Behöver få upp ännu mer motivation för att hon ska skynda sig till slutbeteendet.
  • Snurr åt höger. Squid kan snurra åt vänster på kommando, nu har jag börjat på snurr åt höger, men inte blivit klar. Hon använder bakbenen lite väl mycket istället för att böja ryggen, så jag har också shejpat lite ”sätta nosen mot höften” åt det hållet.
  • Balansbom – flytta hindret efter. Jag jobbar med balansbommen med ett hopphinder efter som jag flyttar runt hela ”klockan”
  • Threadlar och bakombyten. Squid behöver mer träning på threadlar och bakombyten, speciellt i kombination. Idag började jag jobba på det på låg höjd på mina nya Rusta-hinder. Är det inte roligt att man åker till Rusta och köper hopphinder när man har en hel bana hemma? Fördelen med Rusta-hindren är att de bara har pinnar till hinderstöd, så man kan jobba med riktigt tighta svängar. Jag har lagt på kommando på tighta svängar åt höger och vänster och började lägga ihop dem med bakombyten idag. Blev riktigt bra, men vi behöver träna mer!

Igår satte Frida och Thomas upp en hopp III-bana här hemma. Jättenyttigt att träna på hela banor, det gör jag alldeles för sällan! Vi får göra det till en vana – en bana i veckan! Nu fungerar stora planen tillräckligt bra för att man ska kunna köra agility på den, även om det fortfarande är lite ojämn. Shejpa har också en lista på saker hon behöver träna på, det är egentligen tre huvudteman: Våra två A3-projekt – säkerhet i slalom och tighta svängar. Det kämpar vi på med och tränar mest varje dag. Squid har fått göra samma saker, speciellt de tighta svängarna på kommando. Hon lärde sig väldigt mycket snabbare än Shejpa och har kommit längre. Det är lättare att lära rätt från början än att lära om… Dessutom är Squid mycket duktigare på att lära sig nya signaler, stackars Shejpa har inte fått jobba på det under sin unghundstid. Det tredje temat med Shejpa är lite allmän uppfräschning av uppförandet – burlekar, inkallning och fokus…

4 svar på ”Långa träningslistan…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.