Kontaktfältsträning

Vi försöker träna en del kontaktfält här hemma så att vi kan börja baklängeskedja, leka gungbrädelekar och kanske sätta Shejpa på a-hinder och balansbom för första gången i nästa vecka. Nosduttarna börjar faktiskt se riktigt bra ut och jag vet att det kommer vara så mycket enklare i en torr inomhushall än på lerigt gräs i regn. Har kört en del med target just för att underlaget är lite dåligt, men jag börjar märka att det är nästan lika bra utan target nu. Jag är liksom aldrig helt nöjd, men jag tror att vi kan gå vidare en del under Tweener camp hos Susan. Här kommer en liten film från dagens kontaktfältsträning:

Vi tränar också running contacts ibland, väldigt sporadiskt tyvärr. Det blir liksom en månad mellan gångerna och det märks ju genom att framstegen kommer väldigt långsamt. Tog upp träningen idag eftersom jag tänkte att det hade varit fint att få lite feedback från Susan på det också, men jag inser att jag borde ha börjat träna det för länge sedan, formen är inte stabil… Å andra sidan spelar det inte så stor roll om det tar tid att bli klara med running contacts. Det finns ju ingen anledning att köra det innan vi är i klass III och tiderna börjar bli viktiga. Kanske blir vi aldrig klara, kanske blir det gradvis mer running när Shejpa blir äldre. Jag tror nog att running contacts är framtiden och att vi kommer att hitta snabbare och mer effektiva sätt att lära in det om några år. Jag tror också att det kommer att bli svårare att vinna med stopp på kontaktfälten ganska snart, för även de som lär in dåliga running contacts kommer ju ha tur ibland och då få till bra tider. Den som lever får se, vi jobbar med båda delarna så har vi både hängslen och livrem 🙂 Så här såg träningspasset ut idag. ”Bra” betyder att hon får godbit hos husse, ”oj” betyder att hon får komma tillbaka och göra om. Timingen är inte helt enkel, för skillnaderna är ibland hårfina:

8 svar på ”Kontaktfältsträning

 1. hej! vad kul att se utvecklingen. Jag såg ju dom första ”prövande” stegen inne på halvtrappan när vi var uppe hos er under Bob/Kathy helgen.Verkligen fint att hon släppt dig och inte är så beroende av din position längre. jag blir så sugen på att träna in detta på nästa hund som förhoppningsvis blir en MÛnster om jag får min vilja igenom. Håll tummarna.. Kram från Maria och Beaglarna

 2. Vilket super-duper inlägg! 🙂

  NOSDUTTARNA – Som sagt, du är verkligen en inspirationskälla i detta, tack för det! Ser super ut. Ett litet tips har jag dock – vet inte hur du tänker kring det men jag tycker det ser ut som att du lägger betydligt mer vikt vid att springa förbi än att ”hänga i bakgrunden” om du förstår vad jag menar? Så tränade jag Råttan från början och det har gjort att jag har mycket sämre kontaktfält när jag hamnar på efterkälken (inte helt sällan…) eller då jag medvetet dröjjer långt bak för att kunna svänga tight sedan eller så.

  RUNNING CONTACTS – tror helt klart också att det är framtiden. Tack för att du delar med dig av din träning – det är inte många som gör. Hängslen och livrem är bra i detta tror jag. Har du kommando på båda sedan alltså, eller vad?

  Jag förstår inte kriteriet faktiskt (vad är bra respektive oj) – vill du hjälpa mig förstå?

 3. Holder med Mija – virkelig et supert innlegg! 🙂 Jeg har litt vanskelig for å bestemme meg for hva jeg skal kjøre med Tess – 2+2, 2+2 m/ nose touches, 2+2 med nose ”freeze” eller running contacts. Ser helt klart fordelen tidsmessig med running (i tillegg trues det jo med at det skal bli forbudt at står i ro i mer enn 1 sekund på nedfeltene), men er veldig usikker på hvordan man skal gå fram, hvilke kriterier en skal ha, etc…..blir vel til at man må fundere enda litt mer, og i mellomtiden setter jeg stor pris på at du deler av deg med din kunnskap! 🙂

 4. Hvor langt dere har kommet og hvor fint det ser ut! Imponerende at hun fortsatt har så fantastiske nose-touchene; rette, intense dytter med skikkelig trykk, samtidig som er hun er blitt så uavhengig av deg og dytter i den verste søla! Har vært morsomt å følge med på hele innlæringen, fra de første dyttene i hånda og alle stegene framover gjennom blogging og film! Takket være målbevisst og bra trening har du snart felt som få andre, kanskje verdens beste nose-touches!

  Gleder meg til i ettermiddag! 🙂

 5. Jag håller med, det svåraste jag gjort är nog att tima rätt när jag tränar running contacts.

  Jag kanske kan beskriva kriteriet:
  ”Bra” får hon när hon springer över plankan utan att ändra på språnget i slutet, alltså utan att hoppa med sista avtrampet långt ut på plankan. Som att hon hade sprungit på backen helt enkelt.

  ”Oj” får hon om hon hoppar av plankan eller om hon kommer fel så att hon inte tar sista avtrampet långt ut på plankan.

  Fanny kanske förklarar på ett annat sätt, men så tänker jag när jag tränar i alla fall och jag tror vi bedömer lika.

  Jag tror också att running är framtiden, anledningen till att jag inte har någon livlina är väl att jag på så vis är så illa tvungen att lyckas med mina Running Contacts, det är bara att kämpa tills jag lyckas helt enkelt!

  Men jag kommer ha stopp på gungan, tycker inte att det funkar på nåt annat vis på den.

 6. Plankan ser lång ut, tycker jag..är tanken att hon ska sikta på att få jämna steg så att hon alltid placerar framtassarna långt ut? Eller är plankan lika lång som en nedfart så att hon får in antalet steg i kroppen och alltid springer nerfarten på samma sätt?
  Tränar du uppfarterna och i så fall hur?

 7. Åh vad duktig hon är Shejpa! Verkligen roligt att du delar emd dig med era filmer, o skoj att se att det går så bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.