Hoppteknikhelgen

I helgen har vi haft hoppteknikkurs med Vappu Alatalo här hemma. Trots lite blött väder igår, har det varit en underbar helg! Jag gillar verkligen att jobba med hoppteknik. Det är så förstärkande att se hundarna använda sina kroppar bättre och bättre, bli snabba och effektiva och klara svåra utmaningar. Samtidigt är hoppteknikträningen lite annorlunda mot annat vi gör, eftersom hunden på sätt och vis lär sig själv. Vi belönar alla försök, men hunden blir bättre ändå eftersom hon får chansen att upptäcka ett bättre sätt att göra det på. Det blir så uppenbart att rivningar och andra missar inte är någonting som hundarna gör för att de är slarviga eller orädda – får de chansen att prova sig fram kommer de att välja att göra det bättre i framtiden. Det blir också tydligt att rivningar inte är ett problem i sig (snarare information till både oss och hunden), utan en konsekvens av att någon del i hoppet (eller ansatsen) inte fungerar.


Squids bror Leon över ett hopp

Med på kursen var det flera unga hundar som fick en snabb utveckling, där var också ett par äldre hundar med uttalade problem och så en avancerad grupp på tre hundar (Mimmis Gizmo, Shejpa och Squid). Det blev verkligen ett lyft för kursen att ha med hundar på olika nivåer. På tidigare hoppteknikkurser har det mest varit nybörjarhundar och då blir det svårt för deltagarna att se vart det hela ska ta vägen efter den grundläggande träningen. Mina hundar har varit duktiga i helgen. Shejpa har jobbat på bra trots löpet som gör att hon blir mer ostadig i bäckenet (och lite mer lättdistraherad). Squid har verkligen utvecklats under våren och fixar nu nästan vad vi än ger henne för utmaningar. Hennes problem med att hitta rätt avstampspunkt och att läsa höjd på rätt sätt (hon hoppade gärna av lite tidigt och med ett jättehopp tidigare i våras) var borta och hon har orkat mycket mer än vad jag trodde att hon skulle göra. I de mer avancerade övningarna blir träningen mer och mer ”banlik” och innehåller också en del handling. Det är häftigt att se hur hoppteknikträningen möter torrhandlingen och helt plötsligt ger en hund som ser ut som om den aldrig har gjort något annat än att köra kombinationer, trots att man knappt har tränat handling på hinder.


Leon upptäcker fotografen när han hoppar…


Lite mer Leon


Litchi

5 svar på ”Hoppteknikhelgen

  1. Pingback: » Hoppteknikk-kurs og fysisk trening av agilityhunder

  2. Hej!
    Hittade just din blogg. Har precis fått hem en liten valp som förhoppningsvis ska bli en duktig lydnads- och jakthund i framtiden. Tyckte dina valpartiklar var jättebra! Undrar bara en sak: hur gör man när man leker med valpen och den istället för att bita och dra i leksaken ständigt hoppar efter händer/ben/armar?
    Hälsningar Hanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.