Agilityträning med valp

Squid har haft fullt upp med vallning idag, både hemma och på bortaplan. Det är husse som ska tävla med henne vidare i höst, för jag är upptagen alla helger då det är tävling. Squid känns bra, men hon kräver en del, så jag hoppas att husse klarar av att hålla tungan rätt i mun. Vi ska gå ganska mycket vallhundskurs under den kommande månaden. Först tre dagar för Bobby Dalziel i nästa vecka, sedan ska Thomas gå en dag för Derek Scrimgeour och till slut ska vi gå för Jo Agnar Hansen (finns fortfarande platser kvar, hör av er till oss om ni vill vara med). Shejpas svans ser bättre ut, kanske kan hon få träna något pass innan helgen.

Epic har varit på valpkurs igen idag. Han var riktigt duktig, men kunde ha lekt lite bättre vissa stunder. Jag tror att han var väldigt sugen på köttbullarna. Idag började vi utomhus och körde burlekar, följsamhet, inkallning och halsbandsgrepp. Sedan gick vi in och satte oss på golvet med valparna. Några tränade avslappning medan några tränade. Sedan bytte vi. När kursen var slut fick valparna gå en liten promenad och leka med varandra.

Jag och Epic försöker träna lite varje dag. Det blir inte så många minuter, men vi hinner ganska mycket. Idag tänkte jag berätta om några saker som vi tränar på i agilityväg:

Torrhandling: Redan innan valparna var 8 veckor började jag träna lite torrhandling med Epic. Träningen syftar till att lära honom att förstå mina handlingssignaler på marken, innan vi börjar med hinder. Det är också viktigt att han tycker att det är jätteroligt – handlingen ska ju vara viktigare för honom än alla lockande tunnelingångar, balansbommar och hopphinder på agilitybanan. Mest springer jag cirklar med honom i yttervarv där han ska hålla sig nära mitt ben. Han förstår det bra och tycker att det är roligt. Jag belönar mycket med lek. Jag har också fört in framförbyten och de köper han bra. I förra veckan gjorde vi lite cirkelarbete med honom på insidan, det är en förkunskap för bakombyten. Det tyckte han var lite svårare, så det får vi fortsätta med. All koppelträning blir på sätt och vis också handlingsträning. Han lär sig att vara följsam, inte byta sida bakom ryggen och att stanna vid min sida när jag stannar. Jag går lika mycket med honom på båda sidorna. Jag har också kombinerat inkallningar med cirkelarbete och det fungerar bra.

Hoppteknik: Epic får ett kort hoppteknikpass en gång i veckan. Han hoppar naturligtvis inte över några bommar, istället använder vi de små bumpsen (avsågade hängrännor i plast). Den här veckan fick han först göra en basic grid med 3 fot mellan de fem bumpsen, sedan en progressive grid, där avståndet mellan bumpsen ökar med en halv fot för varje mellanrum, från 3 fot till 4,5 fot.  Han är duktig! En riktig naturbegåvning än så länge.

Nosduttar: Vi har tränat en del nosduttar som vi ska använda till kontaktfälten senare. Hittils har vi bara jobbat på att han ska trycka nosen hårt in i min hand utan att titta på belöningen. Det var lite svårt att få honom att verkligen trycka hårt och inte bara nudda handen, men nu är vi på rätt väg och jag har börjat bli ganska kräsen med vad jag belönar.

Lek på kontaktfältet: Till gungbrädan vill jag att han ska kunna springa i fart över den och gripa en leksak i änden. När han griper den ska han lägga vikten bakåt och kampa med framtassarna på marken och baktassarna på hindret. Vi har kört ett pass där jag shejpade upp honom på kontaktfältet och sedan kampade med honom i position. Han var förvånansvärt duktig på att gripa, hålla fast och viktförskjuta, men gled lätt av i sidled. När han glider av tar leken slut och han får klättra upp igen för att vi ska börja om på nytt.

2 svar på ”Agilityträning med valp

  1. Måste bara säga att jag verkligen gillar att läsa (och se) hur ni tränar med valparna! Känns som om man får många bra tips, då jag hoppas på en egen liten valp nästa år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.