Agilitytävling och vallning

Nu är jag hemma igen efter en intensiv helg. I fredags morse åkte jag till Stockholm för att bli fotograferad och intervjuad i Härliga Hund. Efter det åkte vi till snälla Pernilla med Hedda i Åkersberga och vallade. Sedan gällde det att tråckla sig igenom fredagstrafiken i Stockholm, ner till Hölö och Squids uppfödare Mikaela, som gav oss middag och husrum under helgen. I lördags fick vi gå upp tidigt och åka till Oxelösund, där Shejpa tävlade agility. Kul med ny kvalperiod och nya SM-pinnar att jaga, men vädret var inte det bästa. På slutet igår var det så lerigt att det knappt gick att stå på benen under banvandringen. Det var sex lopp under helgen, men det blev inga fullträffar. Bäst gick det i första loppet (när jag var alldeles seg i både kropp och huvud), där vi tog en tredjeplats trots en rivning (33 hundar av 39 blev diskade) och tog kvalperiodens första pinne. I andra loppet hade vi överlägset snabbast tid, men fick fel på balansbommens nedfart. Jag såg att hon var på kontaktfältet och det gjorde många andra också, men det var inget bra kontaktfält, så det var nog rätt åt mig. Hon missade kontaktfältet i dagens agilitylopp också, så där har vi absolut någonting att ta tag i. Balansbommarna har inte varit speciellt bra på träning heller. Hon har alltid varit väldigt säker, men efter vinterns långa uppehåll har något hänt. Bra att det kommer nu, så att vi kan fixa det inför SM. Jag tror inte att det blir så svårt, hon verkar bara inte tänka rätt just nu, hon tänker varken framåt eller på sväng och accelererar inte som hon ska. Gungbrädan i agilityklassen igår var kanonbra!

I den andra hoppklassen igår var det så lerigt att jag inte kom någonstans och var alldeles för sen in i ett framförbyte. Det blev disk. I andra agilityklassen gick hon ur slalom för tidigt och jag gjorde om och belönade när hon fixade det. I dagens hopplopp var hon tvungen att kolla in nummerskylten vid slalom när hon kom ut ur en tunnel och fick en vägran. Jag är nöjd med helgens lopp i stort, hon hade bra fokus (med undantag för nummerskyldincidenten) och fart i alla lopp. Det här var vår sista tävling innan SM, så nu är det bara träning som gäller. Dels behöver vi jobba på en del detaljer (slalom och kontaktfält…), men jag tror också att jag behöver en del banträning, något som jag är dålig på att göra. När man tränar själv är det tungt att släpa fram en hel bana för 3 minuters träning, och det är lättare att bara träna detaljer.

På lördagskvällen åkte vi till Anna C med Froy och vallade ihop med Mikaela och hennes hundar. Fåren var snabba och utmanande. Squid ska starta på vallhundsprov på torsdag och den senaste tiden har det varit som om någon bytt ut min hund. Hon var så fin för ett par veckor sedan och sedan blev det bara kris. Hon hetsade och jag kunde inte få henne att göra fina saker. I fredags var hon likadan, men igår började hon tänka igen. Idag har jag bara kört några pass hemma, men skillnaden är stor! Det är som om ett par hjärnceller helt plötsligt har börjar kommunicera igen och hon lyssnar och tänker utan att stressa så väldigt. Jag var nära att skita i vallhundsprovet på torsdag, men nu känns det som att vi kan ge det en chans. Här hemma hade hon klarat det lätt som en plätt, men det är ju helt annorlunda att komma ut på nya marker och nya får, och vi har inte så mycket erfarenhet av det, så det blir lite av en chansning. Det är skönt att känna att samarbetet fungerar i träning nu i alla fall!

Vi är ju anmälda till lydnadstävling om knappt två veckor också. Lydnaden har tyvärr verkligen kommit i skymundan. Jag tycker helt enkelt inte att det är kul att träna. Det är så mycket roligare med agilityn och vallningen just nu. Jag vet inte riktigt hur jag ska göra med tävlingen, det hade ju varit skönt att bli klar med det, men samtidigt känns det inte rätt att starta när vi inte är väl förberedda.

1 svar på ”Agilitytävling och vallning

  1. Hallå !
    Ska bara tala om att fåren i bråfors är snälla & lugna lätt vallade får =)
    /Jessica

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.