5 tips för högre fart på agilitybanan

En diskussion på Facebook fick mig att vilja skriva lite om hur man kan tänka om man känner att hunden inte springer så fort som han kan på agilitybanan. Här kommer fem lite längre tips och ett gäng korta förslag.

1. Kampa!
Det är lätt att tro att hundens favoritbelöning också är den som skapar mest fart på agilitybanan. Motivation borde ju leda till fart. Eller? Min erfarenhet är att kampleken i sig skapar ett annat tempo än bara godisbelöning. Min cocker spaniel Shejpa är ett bra exempel på det. Hon är ingen naturlig kampare, när hon var ung stack hon iväg för att hitta på något annat när jag presenterade en kampleksak utomhus. Däremot är hon helt galen i mat. Den förvånande slutsatsen jag har dragit med henne är att hon springer snabbare på agilitybanan ju mer vi kampar och ju mindre mat hon får. Hon behöver fortfarande få matbelöning för att tycka att det är värt att träna ihop med mig, men ju mer matbelöningen kan kopplas bort från agilityn (till exempel genom att den enda mat hon får är i form av en externbelöning i bilen när vi avslutar träningspasset) desto snabbare springer hon.

Det är inte alla hundar som är naturligt galna i kamplek. Det verkar också som att hundar som är naturligt galna i kamplek sällan har problem med fart på agilitybanan. De som väljer bort kamplek för att istället favorisera godis är vanligare i gruppen som skulle behöva mer fart. Det går att lära hunden att kampa med en leksak även om den inte är intresserad av det från början. Även om hunden bara kampar för att få godis så får man i alla fall en stor del av effekten och fart-ökningen. Ju bättre man kan kan få hunden att kämpa och engagera sig i kampleken, desto större effekt får man.

En annan fördel med kampleken är att den kan användas som belöning på tävling. Det är inte tillåtet eller uppskattat att ta fram godbitar på tävlingsplanen om man vill belöna ett snyggt kontaktfält eller en snabb sväng, men en kampleksak är inga problem att dra fram om man ändå är diskad (så länge man gör det snabbt och diskret utan att ta onödigt lång tid på sig). När hunden inser att han kan få belöning på banan på agilitytävling ökar ofta farten på tävling.

Tänk också på att det i början är viktigt att det inte blir en massa väntetid mellan lek och agility. Utnyttja den aktiva känslan hunden får i leken och lek hela vägen fram till start på träning. En snabb startritual gör att tiden mellan lek och agility blir kortare. Det här kan du träna på separat (lek -> ”sitt” -> gå ifrån -> belöna sittandet i starten eller kalla in och belöna – variera). Försök att få tiden mellan lek och att du kan gå ifrån så kort som möjlig.

2. Placera belöningen på linjen
Om alla belöningar kommer från din hand, vilket ofta är fallet när man jobbar med godbitar, blir belöningen dels sen (kommer ofta långt efter att hunden har gjort det som var bra), dels felplacerad. Varför ska hunden springa jättefort bort från dig om alla belöningar ändå kommer ifrån din hand? Försök istället att placera belöningen på den linje du vill att hunden ska springa på. Det kan göras genom att du i förväg placerar ut en leksak eller godisburk på linjen (i början kan hunden få veta om att den är där, men senare är det en fördel om den dyker upp som en glad överraskning när hunden gör rätt) eller genom att du eller en medhjälpare kastar belöningen på linjen när hunden gör rätt. Självklart finns det tillfällen där det är smart att belöna från handen också (till exempel när du ligger före hunden och vill att hunden ska jaga dig), men se till att du inte bara belönar så.

3. Se till att hunden vet vart han är på väg
En av de vanligaste anledningarna till att hundar inte springer så fort som de hade kunnat göra är att de inte vet vart de är på väg. Om hunden inte vet vart han ska så behöver han sakta in för att vänta på informationen. Det är lätt att slarva lite och ”lura” en långsam hund för att man är rädd att hunden ska sakta ner ännu mer om man ger den signaler som att det kommer att komma en sväng. Därför är det lätt att springa i full fart mot ett hinder som hunden ska svänga tillbaka ifrån, för att sedan tvärvända och springa åt andra hållet när hunden väl landar. Jag är övertygad om att det här kanske fungerar på vädigt kort sikt, men på lite längre sikt kommer hunden att sakta ner på hela banan eftersom han aldrig kan lita på att din ”full-fart-framåt”-signal verkligen betyder att ni ska full fart framåt. Plöstligt kan det ju dyka upp en sväng och därför är det bäst att aldrig springa i full fart mot ett hopp.

Lösningen är att ha tydliga och tidiga signaler som ger hunden information om ifall ni ska behålla full fart framåt, eller om det är dags att förbereda sig för en sväng. Gör svängandet roligt och belönande för hunden (till exempel genom Silvia Trkmans cik and cap) så att dina svängsignaler inte fungerar som ett straff, utan som en motivation. Var inte rädd för att träna svängar med en lite långsammare hund, det är viktigt för motivationen att hunden förstår hur man svänger och tycker att det är häftigt. Annars finns risken att hunden bara har roligt på klass 1-banor, och det är inte dit du vill!

4. Tappa aldrig fokus på hunden
Var alltid helt engagerad i hunden när du är på agilitybanan. Ta alltid hand om din hund innan du pratar med instruktör eller träningskompisar. Se till att din hund får belöning om du råkar göra något fel på banan och vill bryta och göra om. Om din hund råkar göra ett misstag måste du ha en smart plan för hur du ska behålla hundens fokus och engagemang utan att belöna misstaget. Du kan till exempel be om ett nytt beteende som är lätt för hunden att lyckas med (nosdutt i handen, ”sitt” eller något enkelt trick). Det kan du belöna och sedan transportera hunden till starten med belöningen.

5. Träna i korta pass
Ett agilitylopp är över på ungefär 30 sekunder. Det finns alltså ingen anledning att träna uhållighet på agilitybanan. Agility handlar om explosivitet. Med en hund som behöver mer fart och engagemang i agilityträningen försöker jag hålla mina pass till 30 sekunder. Det innebär en repetition på en lite längre kombination, eller 3-5 försök på en kortare sekvens eller hinderträning. Därefter får hunden pausa en stund uppbunden eller i bur, medan träningskompisarna kör några korta pass innan han får en ny chans. Hur många korta pass man kan köra under ett träningstillfälle beror på hur mycket hunden orkar. Om den börjar tappa fart eller engagemang har du kört för många.

Shejpa SM -11Bild på Shejpa från SM 2011 – hunden som lärt mig mest om fart och motivation

 

Fler tips i korthet

 • Se till att din hund är helt frisk!
 • Se till att din hund är slank och vältränad
 • Ta tid på din hund i olika situationer så att du alltid kan välja det snabbaste vägvalet på tävling.
 • Experimentera med olika uppvärmningsrutiner så att du hittar det som tänder din hund mest.
 • Att heja på hunden för mycket med röst och kroppsspråk kan dels riskera att dämpa hunden, dels fungera förstärkande på långsamt beteende. Jobba lite tystare, men belöna hunden entusiastiskt när han ökar farten-
 • Träna hoppteknik – ökar självförtroendet, motivationen och tar bort onödiga steg på banan.
 • Var förutsägbar och konsekvent på banan. Lägg inte plötsligt in nya handlingsmanövrar som din hund inte förstår utan att först träna in dem i torrhandling /övningar med ett hopphinder. Se också till så att hunden inte kan blanda ihop eller missförstå dina signaler.
 • Starta ihop med hunden så att du kan springa från första steget
 • Lägg in fartcirklar i träningen så att hunden får sträcka ut.

Lycka till! Har du frågor? Ställ dem här!

35 svar på ”5 tips för högre fart på agilitybanan

 1. Bra skrivet!! Precis vad jag behövde läsa nu!! 🙂 Tack för fina tips, detta lägger jag i ”agilitylådan” och tar med mig till nästa pass.. 🙂

 2. En fråga på fartcirklar om man har en kampglad (=snabb, jag håller med) hund… Ska även en sådan hund springa fartcirklar? Kan man anpassa sig på nått sätt/tänka på nått speciellt för att inte riskera att ha en vallandes bc på en oval runt sig 😉 Lark har inte fått gjort mycket sånt alls nämligen… Asbra inlägg, kul 🙂

  • Ja, jag tycker att man ska göra fartcirklar även med snabba hundar. De behöver lära sig att hålla rytm och stabilitet på snabba linjer också. Men det kan vara läge att lägga in mer överraskningar för sådana hundar, till exempel variera så att man ibland svänger av från cirkeln, ibland svänger tight över ett hopp och springer tillbaka åt andra hållet etc.

 3. Hejsan!
  Tack för många bra tips! Ska testa 🙂
  Har en fundering på onlinekursen, jag bor högt upp i landet och har bara tillgång till inomhusträning 1 timme i veckan i ett ridhus med rätt många andra så jag känner att deltaga med hund tyvärr är uteslutet men jag tänkte att jag kanske kunde vara med som observatör. Tror du att det ”ger” något fast jag inte har möjlighet att träna så mycket?
  Mvh Lisa, Elmo och Mille

  • Hej Lisa! Jag tror absolut att det kan ge mycket att vara med på kursen som observatör. Och du klarar dig ganska långt på ett enda hopphinder på en plogad parkeringsplats eller så. Kursen pågår ju ganska länge så det hinner bli vår ganska snart, även uppe i norr. Välkommen!

 4. Vilka bra tips! Har en jrt på dryga 1,5 år som precis har kommit igång med den ”riktiga” träningen. Han har varit lite överallt och dessutom haft låsningar i ryggen, men nu är han bra. Han är klickertränad och har aldrig blivit visad något beteende. När vi tränar hemma är han kampglad, fokuserad och jätteintensiv. Men när vi kommer iväg bland andra ekipage, oavsett om det är hundar vi känner väl eller inte, vill han inte ta leksaker på alls samma sätt.

  Även i vardagssituationer när vi umgås med andra tycker jag att jag förlorar värde i hans ögon. Andras godis kan vara mycket intressantare, trots att jag har köttbullar och de torrfoder. Men andra än mig har han dessutom aldrig något problem att kampa, oavsett hur många hundar som är runtomkring. Pratade med en vän om att det kanske är så att jag är ”för rolig” hela tiden, och är för förutsägbar i mitt belönande, så att jag blir ointressant p.g.a. det.

  Har du några tankar om belöningar? Går det att vara för intensiv i träningen som förare?

  🙂

  • Hej Matilda!
   Ja, jag tror att man kan vara för ”intensiv” i träningen som förare. Ibland vill vi lite för mycket, och det kan dämpa hunden.

 5. Vad bra tips! Allt sånt jag behövde läsa om 🙂 Då vet jag vad jag ska träna med min hund ikväll 🙂

 6. Hej! Läste artikel om fri-signal och snabbhet i agility efter varandra och undrar vad brykar du säga till hunden för att han får ta i kampleksaken precis efter att ha t.ex hoppat över hindret? Duktig / ja / varsågod / klick / inget = bara ger leksaken / någonting annat system?

  • Bra fråga! Jag låter hunden ta leksak från marken utan signal, om min handling stöder det. Om jag har leksaken i handen ger jag nog muntligt beröm eller säger ”ja!” när jag presenterar den.

   • Tack för det snabba svaret! Min pudel har litet svårt att lämna leksaken som jag har i handen och dessutom blir han litet ”smygande” och jag tänkte att det skulle kanske hjälpa till om jag vore mera konsekvent med att klicka med rösten före jag kastar bollen eller kampar. Så att han behöver inte ha ögat på leksaken.

    • Jo, det kan vara värt att prova! Framför allt bör du också vara nog med kriteriet och inte belöna om hunden blir smygande och tänker för mycket på leksaken. Försök överraska hunden med en annan leksak (ex. på marken om han är fokuserad på den du har i handen) så att han vänjer sig vid att hålla ett öppet sinne.

 7. Tusen takk for et inspirerende innlegg! Jeg har selv en hund som tidvis sliter med farten. Skriv gjerne mer om hvordan man kan øke lekelysten hos hunder som i utgangspunktet ikke er så interessert i kamplek! 🙂

 8. Hej! Inspirerande inlägg! Min långsamma hund gillar å kampa, men tar d inte som belöning utan bara när i leker o innan vi kör. Tror du bara d e en träningssak?

  • Ja, det är absolut en träningssak! Och en riktigt viktig träningssak. Även riktigt kampgalna hundar kan strunta i att kampa under/efter ett agilitylopp om man antingen vänjer dem vid att det alltid kommer mat eller att det är agilityn i sig som är ”belöningen”.

 9. Superbra inlägg även om det är något år sen du skrev det!
  Ska absolut ta med detta vid nästa träningspass. Hur länge brukar du pausa din hund innan den får lov att köra en bana/kombination igen? 🙂

  • Kul att du gillar inlägget! Hur länge jag pausar hunden beror på. Ofta tränar jag två eller tre hundar samtidigt och låter dem växla. Hur ofta och hur många gånger de får köra beror på vad de orkar. Jag vill inte köra om hunden inte känns taggad, då får hen hellre stå över.

 10. Jag har precis börjat träna agility men min jack Russell terrier på 5 år och jag vet ine hur jag ska få henne villig att hoppa och göra saker. Hon gillar inte leksaker så mkt men hon tröttnar tillslut på godiset och då vägrar hon! Har ni något tips??

  • Jag tänker att det är viktigt att köra jättekorta pass. Så korta att hon aldrig hinner tröttna på godiset eller uppgiften. Mina hundar tränar jag ofta väldigt kort, max tre minuter men ofta mycket kortare.

 11. När vi ska träna på att hoppa över ett hinder så fokuserar han och tittar bara på min hand med godiset och inte själva hindret detta gör att han stannar efter en bra fart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.