Agilityn måste byta huvudman!

SBK som huvudman för agilitysporten är en katastrof! När information om landslagsuttagningarna sent om sider (och tack vare att en medlem skrev ett öppet brev till Centrala Agilitygruppen och Landslagsledningen) dök upp igår, stod det klart att SBK inte tänker ta ut ett landslag till European Open. Det öppnade för att vem som helst kunde anmäla sig och att Sveriges platser tog slut innan de flesta fattat vad som hände. Själv var jag nog för långsam, jag blev så chockad att jag började diskutera saken på Facebook istället för att se till att anmäla mig själv så fort som möjligt. Osmart!

I år går VM i Sydafrika. Det innebär att det kommer att kosta massor av pengar, att hundarna måste resa långt och att ingen egentligen vet hur det kommer att gå att lösa praktiskt (Många hundra hundar som åker till samma flygplats samtidigt? Väldigt strikta införselsregler och mångder av blodprov som måste tas vid exakt rätt tidpunkt). Från svenska landslagsledningen har det varit knäpptyst kring de praktiska arrangemangen – och kring uttagningen fram tills igår.

Med ett osäkert VM på andra sidan jorden blir European Open enormt prestigefullt och viktigt. Till och med länder så långt bort som USA och Kanada har uttagningssystem. Intresset från Sverige i år är stort och alla har nog förväntat sig att vi ska ha någon slags uttagning. Nu blir det alltså inte så och Sverige representeras av den som anmälde sig först. Skandalöst!

Det här är bara det senaste i raden av misstag från SBKs sida. Ständigt påminns man om att det varken finns intresse eller kunskap inom organisationen för att förvalta en stor sport i ständig utveckling.

Kennelklubben verkar ha förstått problematiken och kommer enligt rykten komma ut med en enkät inom kort. Jag hoppas verkligen att alla som svarar på den inser att vi måste få en egen huvudman – ett eget agilityförbund!

Huvdmannaskapet handlar inte om huruvida vi ska ha agility på våra lokala brukshundklubbar/hundungdomsklubbar/kennelklubbar. Agilityverksamhet har funnits på klubbarna oavsett huvudman (historiskt har SHU, SKK och SBK varit huvudmän i olika perioder utan att det har påverkat verksamheten på lokalklubbarna i någon större utsträckning). Huvudmannaskap handlar om hur sporten utvecklas och administreras på central nivå.

VAD GÖR HUVUDMANNEN FÖR AGILITY, RENT KONKRET OCH I STORA DRAG?
– Ansvarar för regelrevideringen (även om SKK alltid slutligen fastställer alla regler).
– Ansvarar för landslag och landslagsuttagningar.
– Ansvarar för den löpande förvaltningen av verksamheten (SM, tävlingsadministration mm).
– Ansvarar för funktionärsutbildningar och konferenser (med visst ekonomiskt bidrag från SKK).

Det är den här delen som inte fungerar inom SBK och därför behöver vi ett fristående agilityförbund under SKK! Nu!

2 svar på ”Agilityn måste byta huvudman!

  1. Pingback: Olika åsikter om huvudmannaskapet « Agility för alla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.