Wilcos running contacts

Jag har väntat och väntat på att komma igång med inlärning av slalom och kontaktfält med Wilco. Han har varit omogen både fysiskt och mentalt, och jag vet att man vinner så mycket på att vänta. Han är nu 16 månader och jag började för ett par veckor sedan prova både slalom och kontaktfält, utan att egentligen ha några förhoppningar om att det skulle bli så bra.

Förutom mognad så tycker jag en annan fördel med att vänta är alla bra förkunskaper hunden hinner lära sig under tiden. Wilco har tränat på kroppskontroll och balans, på att springa balansuppfart, på att komma tillbaka med leksaker, på att springa rakt fram och hålla fokus framåt, på att springa över target, på att gå runt stolpe och springa tunnel… Han har också blivit riktigt bra på shejping och på att försöka igen om han inte får belöning. Med de här förkunskaperna har träningen varit rolig och förvånansvärt enkel.

Eftersom Wilco inte är den galnaste hunden började vi med att låta honom springa till en person med den roligaste leksaken. Det gick okej, men det stora genombrottet kom när jag lät honom springa mot tunnel utan lockande leksak. Han har förvånansvärt bra sug framåt även om det blir fel några gånger. Om det blir rätt klickar jag och kastar belöning till honom. Igår var vi på 35 cm (den höjd vi började på) och höjde till ca 50 cm och sedan 80 cm). Här är de bästa repetitionerna från igår kväll:

Idag höjde vi ytterligare lite, till 90 cm. Utmaningen är att få honom att inte försöka ta balansen i tre steg och därmed missa kontaktfältet. Träffar han lågt på uppfarten blir det ofta fyra fina steg (men en del frambensträffar eftersom hans steg är långt). I andra passet kortade vi ansatsen för att uppmuntra fyra jämna steg. Det här är också anledningen till den ganska snabba höjningen – när vi höjer får vi ofta in fyra steg i alla fall ett tag. Han har reach och separation to die for, och idag tyckte jag verkligen att det såg ut som att han flera gånger anpassade steglängd och tyngdpunkt för att träffa kontaktfältet!

Vi har så roligt! Hinner kanske med någon höjning till innan han får några dagars paus och jag åker till GuldAgilityn med Squid och Epic.

Bud 6 månader

Tiden går så fort! Vi har haft ett jätteroligt kennelläger där vi träffade fyra av Buds syskon, och så klart en massa andra hundar från vår uppfödning. Jag är fortfarande precis lika kär i Bud som jag var för ett par månader sedan när vi började träna ihop. Han är så mysig, glad och följsam. I tisdags fyllde han 6 månader, men han känns inte så gammal – varken fysiskt eller mentalt.

Bud 6 månader

Bud tränar på att fokusera runt Karin och Marias höns. De är roliga att smyga på!

En svår del av träningen som jag verkligen prioriterar är signalkontroll. Idag fick vi ut och testade lite signalkontroll. Jag har framför allt jobbat på att han ska kunna skilja mellan ”stå” och ”sitt”, men det gick också att lägga in ”fot”. Med border collies väntar jag gärna lite med att fokusera mycket på ”ligg”. De brukar vara så sugna på att lägga sig i alla fall (Bud är det definitivt!) att jag hellre fokuserar på att göra ”stå” och ”sitt” starkt först. Jag har shejpat fram ett bakåtliggande och lagt kommando på det under något pass, och nu när stå och sitt fungerar ganska bra så kan jag börja jobba mer på läggandet. Måste jobba mer på stadgan i alla positioner också.

I resten av passet jobbade vi på lite backande (första gången med mig ståendes) och på fotposition på både höger och vänster sida (döpt högersidan till norska ”på plass” och vänstersidan till svenska ”fot”).

Jag har inga planer om att Bud ska bli lydnadshund, men vi får väl se. Mycket av grunderna är samma oavsett om jag tänker lydnad eller agility. Signalkontroll, kroppskontroll, samarbete, lek, fotposition, stadga…

Är du också sugen på den här typen av träning med din valp eller unghund? Jag har planerat in en valphelg den 1-2 augusti där vi jobbar på samarbete, belöningsutveckling, avslappning, självkontroll, stadga, shaping etc. Läs mer och anmäl dig här.  

 

Dagens Bud

Äntligen är sommarvädret här! Har gått runt hela dagen och njutit av perfekt väder. Själv föredrar jag när det inte är vrålvarmt, så dagens soliga och lagom varma väder har passat mig perfekt. Thomas åkte till Finland tidigt imorse, och Sofia kom förbi med Tod och Said (Wilco och Volts bröder) på eftermiddagen. Så över helgen är jag ensam med 15 hundar! Man har inga fritidsproblem då i alla fall!

Wilco och BudWilco och Bud – finaste halvbröderna

Bud och jag hade några mysiga träningspass ute på kvällen. Jag tycker verkligen att hans personlighet kommer fram på den här filmen. Först experimenterade vi lite med två leksaker. En viktig grundövning för mig är att jag kan kasta iväg en leksak och så direkt få valpen engagerad i en annan leksak. Jag trodde ju i min enfald att en mjuk fleece-leksak var roligare än en hårdare gummigrej – speciellt när man är mitt i tandlossningen. Jag hade fel, vilket blir ganska tydligt på videon.

Bud har lärt sig hopp-stå (fast inte med någon avancerad stadga än), och jag har börjat lägga signal på det. ”Sitt” kan han ganska bra sedan tidigare, så jag testar att slänga in ett ”sitt” då och då när vi jobbar med nyare kommandon, så att jag vet att han lyssnar på vad jag säger. Det går faktiskt bra för det mesta! Vi jobbade också lite med ”sitt” i högre arousal, när han var inställd på lek och att jaga mig.

Till slut hade vi vårt första pass med att shejpa ligg. Han var ganska trött när vi kom hit, så de första läggandena blev väldigt avslappnade. På slutet av passet fattade han var jag var ute efter, och bjöd fina bakåtligg.

Har du också en ung hund som ska syssla med agility? Missa inte grundkurs agility online med start den 22 juni!

SV Alot 4 mnd

Alot er nå 4 måneder og vi har så smått begynt å trene på sånt som jeg synes er viktig at en fuglehund skal kunne når den blir stor. De fire øvelsene som skal skal fungere er apport, innkalling, sitt og å gå fot. Alot er en veldig trygg valp med fantastisk fin mentalitet. Hun er en liten dame med egne meninger, men er samtidig veldig lettlært.

En av de viktigste tingene jeg prioriterer i treningen er at hunden engasjerer seg i det jeg tar initiativ til. I begynnelsen skal det være enkelt for hunden å velge rett. Det skal lønne seg å gjøre som jeg vil sånn at hunden ser en egenverdi i å gjøre det jeg vil.

Så snart hunden forstår hva jeg vil at den skal gjøre, gir jeg den små utfordringer. Nå blir det litt vanskeligere å velge det jeg vil, men gjennom å øke kriteriene i små trinn av gangen klarer hunden likevel å lykkes. Et eksempel på dette er apporten. Det er jo ikke sånn at hunden plutselig ikke har lyst til å apportere på fjellet – gjennom å først bygge opp hundens motiviasjon for å gripe, bære og avlevere og være tydelig med at det får slippe på takk og bare da, så kan jeg tidlig forberede den til å utføre oppgaven selv om det er noe annet som lokker. En fin valpeøvelse er å lære den å gripe og holde en gjenstand når den helst kunne tenke seg å løpe til en matskål og spise. Gjennom å dele opp øvelsen forstår hunden nøyaktig hva den skal gjøre. I begynnelsen av filmen får Alot gripe en dummy for å få værsågod til skålen. Når dette fungerer får hun gripe og avlevere til handa. Hunder lærer fort og jeg unngår å gjenta eksakt samme trinn for mange ganger. Små variasjoner og å øke krava ofte og i små trinn gjør at du har progresjon i treningen og du får generalisert øvelsene på kjøpet.

Filmen viser også begynnelsen på kommandoen ”ut” – at jeg kan sende hunden videre ut på en rett linje for å hjelpe den til å finne apporten. Dette er kjekt å ha både på land og vann når du vet hvor fuglen ligger, men ikke hunden. Samtidig som at det er en god måte å bygge opp samarbeidet.

Å kunne gå fot (på plass) er en viktig ferdighet om du har vorsteher. Verdens beste renrasa trekkhund på korte distanser blir ellers slitsom å leie i bånd. Jeg har nesten ikke trent på å gå fot på appellbanen, dette er noe jeg jobber med i korte økter på tur, på jorder og i skogen. På tur ønsker jeg at hunden er mer avslappet og går lenger bak meg. Filmen viser mer ”appellbanefot” med kontakt og utstråling.

Siste klippet i filmen viser en liten test av sittkommando under lek med andre hunder. Dette trener jeg mest ute på tur når hun ikke er i ”treningsmodus”. Om du allerede har kontakt med hunden, så trenger du jo ikke noen avstandssitt. For meg består sitten av tre deler: 1) Reagere på kommando og avbryte det den holder på med, 2) sette seg ned raskt og 3) bli sittende til jeg kommer frem til den, tar fysisk kontakt og løser ut med et frisignal.

Om du har fuglehund eller andre raser og ønsker å bygge opp et godt belønningssystem, få struktur på trening og hverdag for å bygge opp et godt samarbeid og få en lydigere hund, så sjekk ut onlinekurset Samarbeid og kontroll som starter 27. juli her på denne siden. Når du går onlinekurs kan du trene hjemme når det passer deg, filme din trening og få personlig feedback.

Om du har fuglehund og vil jobbe med positive metoder, så holder jeg et grunnkurs i Stockholm på Canis ClickerCamp 17.-18. august, samt et fuglehundkurs med fokus på ro i oppflukt samme sted den 19.-20. august.