Vinterns agilityprojekt

Igår tillbringade vi 9 timmar i inomhushallen i Kungsör. Ihop med några vänner hade vi hyrt hallen för att köra agilitybanor hela dagen. De andra kroknade dock vid tre-tiden, så vi hann träna lite valpar och lydnad också. Efteråt var man ganska mör. Squid har verkligen utvecklats som agilityhund under den senaste månaden. När vi debuterade i agilitysammanhang för en månad sedan insåg jag, på ett ganska brutalt sätt, att jag var tvungen att låta henne se på andra hundar köra agility, bli lite galen och lära sig att hantera det. Squid har haft riktigt svårt att titta på när andra kör, ända sedan hon var 9 veckor, och jag har försökt jobba på en nivå där hon inte börjar skrika och blir hysterisk. Det har väl också inneburit att jag har undvikit många situationer. Det har gått framåt, men jag har helt enkelt inte haft möjlighet och ork till tillräckligt mycket träning. Nya planen var att faktiskt inte undvika några situationer. Att låta henne bli lite galen (samtidigt som hon måste uppföra sig) och träna på att hon ska klara av att sitta stilla, träffa slalomingångar, stanna på kontaktfält och annat som är svårt när man är väldigt upphetsad.

Vi har fått till ganska mycket träning på det under den senaste månaden. I december var Karine här med sina border collies och vi tränade ihop i ridhuset. Under januari har vi besökt två ridhusträningar med klubben, där man tränar på tre stationer samtidigt. Under det första tillfället hade hon väldigt svårt att sitta helt stilla. På det andra tillfället tog jag inte ens med koppel in. Squid låter visserligen en del ibland, men hon klarar av att kampa, gå fot, sitta och ligga stilla trots att andra tränar i närheten. Igår blev det ju träning i Kungsör. Kanske slappnade jag av lite väl mycket och lät henne skrika mer än vad som hade varit nödvändigt. Å andra sidan klarade hon av att gå från skrikande monster när hunden innan körde, till att sitta helt stilla och koncentrerat i starten direkt efteråt. Det var precis det jag var ute efter.

Idag åker jag till Norge. Det var länge sedan, jag tror faktiskt inte att jag var i Norge under hela förra året. I år blir det dock ändring på det, jag ska hålla kurs bland annat Drammen, Stavanger och Tromsö. I helgen ska jag ska ha lydnadskurs för NKKU i Drammen. Jag tar med mig Squid och Epic och åker lite tidigare för att få till ännu mer träning på att se andra träna agility. Har blivit inbjuden till ridhusträning ikväll. Nu har jag precis anmält till tävlingar under februari, ser verkligen fram emot att starta med Squid igen – lite bättre förberedd. Målsättningen är att hon ska sitta blick stilla i starten på nästa tävling (Knivsta 4/2). Hur resten går spelar faktiskt mindre roll, men hon var duktig på riktigt svåra banor igår, så vi är väl förberedda.

1 svar på ”Vinterns agilityprojekt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.