Träningstips #7 – Tips på tricks

Ni får ursäkta att det inte har blivit några träningstips under helgen. Vi har verkligen haft fullt upp. Efter agilitylägret i förra veckan satte vi oss i bilen och åkte till Trondheim för andra samlingen på brukskursen vi går för Canis-Morten. Det var kul att testa unghundarna i söket igen, tyvärr har vi inte hunnit träna så väldigt mycket sedan sist. Pogue har verkligen utvecklats och är en riktig kanonkula i sökskogen. Ett riktigt lyckopiller för alla som tittade på, det är något speciellt med cockrar! Squid visade också fina takter. Hon kan vara lite mer trögstartad, men vi jobbade stenhårt på figurantintresse och på att hitta rätt upplägg för henne och under sista passet på söndagen gick hon som en klocka. Hur mycket värde hon ser i figuranterna ser man kanske snarare på hur hårt och länge hon jobbar för att hitta dem än på vilket tempo hon startar i.

Idag har vi startat fyra dagars intensivträning för våra elever på tränarutbildning steg 2. Vi har fått ett totalt väderomslag, från dryga 30 grader och sol i flera veckor till svalt och blött. Idag hade jag dunväst på mig när jag höll kurs. Det här vädret är betydligt skönare att träna hund i och det känns skönt att få lite omväxling från den nästan tropiska värmen. Så här får det gärna fortsätta in i nästa vecka, när vi ska tävla agility. Till mina tränarelever idag hade jag velat ge följande tips: Träna mer tricks! Egentligen spelar det ingen roll om man tränar tricks eller inte, det viktiga är att göra hunden till en duktig shapinghund. En bra shapinghund upprepar ivrigt beteenden som hon får belöning för, ändrar beteendet om det inte kommer belöning och blir varken nedstämd eller frustrerad om hon inte får belöning för alla responser. Ett kul och avslappnat sätt att få mer shapingvana är att träna mer tricks. Själv tycker jag alltid att det blir för lite, men här kommer en lista på några av de tricks som mina hundar kan, så kanske ni får lite inspiration:

– Sitta vackert (alla)
– Snurra runt åt båda hållen (Missy)
– Frysa nosen mot höften (Shejpa)
– Frysa nosen mot baktassen (Pi)
– Stäcka in huvudet mellan frambenen (Shejpa, Missy)
– Lyfta framben högt upp i luften (Shejpa, Pi, Squid)
– Korsa framben (Squid)
– Ta tassen över nosen (Squid, Pi)
– Lyfta bakben högt (Squid, Missy, Pi)
– Backa upp för trappor (alla)
– Stå på frambenen (Shejpa)
– Lyfta samma sidas framben och bakben (Squid, Pi)
– Sätta upp baktassarna på mina fötter (Squid)
– Apportera svansen (Squid)
– Ligga på rygg (alla)
– Hoppa upp i famnen (Squid)
– Hoppa rakt upp (Shejpa, Missy)
– Backa bort från mig (alla)
– Backa mot mig (Missy)
– Vända sig bort och stå rakt bortvänd (alla)
– Hoppa över utsträckt ben (Missy)
– Snappa med tänderna (Squid)
– Sätta varje tass på en egen target (Missy)
– Gå på bakbenen (alla)
– Växla mellan att sitta vackert och att stå på bakbenen utan att nudda marken med frambenen (Missy)
– Slalom mellan benen (Missy)
– Slalom baklänges mellan benen (Missy)
– Backa runt min kropp (Missy)
– Hoppa upp och balansera på min rygg (Squid)

Hoppas att ni blev inspirerade till tricksträning, jag blev det i alla fall! Men kom ihåg att det inte är slutresultatet som är det viktiga, utan vad du och hunden lär er på vägen!

4 svar på ”Träningstips #7 – Tips på tricks

  1. Tack för tipsen 🙂 Jag har börjat shejpa mer med Pixie för att få hon att erbjuda lite mer än att bara sitta ner o se söt ut 😉 Vad tycker du är lämpligt att börja med hos en valp för att främja mer kroppskontroll? Klossen är påbörjad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.