Träningstips #6 – Hjälp för att hålla positionen

En del hundar (speciellt valpar och unghundar) har svårt att ligga rakt med höfterna mer än några sekunder i taget. Så fort man sträcker tiden på kvarliggande, så glider de över på ena skinkan. Andra hundar har svårt att stå stilla med alla tassar länge. Dagens träningstips handlar om hur man kan göra hunden mer medveten om sin kropp samtidigt som man bygger muskler som hjälper hunden att hålla positionen längre.

I den här träningen utnyttjar vi att hunden naturligt gör motstånd när vi trycker på dem. Det kan vara en fördel att börja träningen när hunden är lite pigg och har en viss spänning i kroppen. Låt hunden lägga sig frivilligt, se till att du kan röra dig runt hunden utan att hon reser sig upp, flyttar tassar eller glider över på skinkan. Omvänt lockande kan vara bra att använda här – handen är öppen så länge hunden ligger stilla, men stängs om hunden reser sig eller flyttar sig. Nästa steg blir att mjukt trycka lite med en öppen handflata mot hundens höft. Så fort du känner att hunden gör motstånd och trycker tillbaka mot din hand, klickar du och belönar. Om hunden glider över på sidan får du prova på nytt, kanske med lite mindre tryck. Gör samma sak på andra sidan. Träna tills du kan trycka hårt mot hundens höfter utan att hunden glider över.

Du kan göra samma sak i stående position. Tryck mot hundens sidor och belöna om du får motstånd utan att hunden flyttar tassar. Börja väldigt lätt och arbeta upp till starkare och mer överraskande tryck. Även om du inte har för avsikt att tävla lydnad är det här ett bra tips för att stärka hundens stabiliserande muskulatur. Vill du öka svårighetsgraden kan du göra övningarna på ett mjukare underlag, till exempel i soffan, i sängen eller på en balansboll.

Själv upplevde jag i alla fall att det här tipset gjorde susen för Squid som bara gled över på skinkan när hon låg platsliggning. En veckas intensivträning och så var det mycket, mycket bättre. Hoppas att du också får nytta av det.


Två generationer Emenem-hundar på kurs i veckan. Micke (Fay-Borris, 6 mån), Squid (Fly-Jim, 9 mån), Fonzie (Fan-Joe, 3 år) och Kelly (Fan-Dave, 15 mån)

12 svar på ”Träningstips #6 – Hjälp för att hålla positionen

  1. Så smart. Har brugt oppositionsrefleksen til mange sager, men har aldrig tænkt på at bruge det til at holde position.
    Takker fra Danmark ;o)

  2. Hejsan!
    Jag såg att du hade rest med din hund till usa, och jag planerar att göra det med min lilla vovve nästa år… tänkte fråga vilket bolag du åkte med, vad det kosta, och hur det gick och så ?:)
    Svara gärna till min mail : Nathalie-sofi@hotmail.com

  3. Bra tips! Intressant att jag aldrig tänkt så långt. Jag har använt liknande metod för att få min hund att aktivt ligga still framåt och bakåt genom att dra i kopplet men har aldrig reflekterat vidare att jag kan använda detta för att hon inte ska vicka på rumpan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.