Träningstips #8 – Ett kommando – en rörelse

Dagens träningstips handlar om hur man kan tänka när man väljer vilka kommandon man ska ha och vad de ska innebära för hunden. Själv försöker jag hålla mig till två grundregler:

– Alla kommandon betyder gör någonting. Det innebär att jag inte har kommandon som ”stanna kvar” eller ”håll fast”. Det innebär också att jag vill att hunden ska göra om rörelsen även om den redan är i rätt position (dvs. om hunden sitter, så ska den ställa sig upp och sätta sig igen om jag säger ”sitt”).

– Ett specifikt kommando kan bara betyda en rörelse. Det innebär att det är rörelsen som är det viktiga, inte vilken position hunden hamnar i till slut. Det blir till exempel tre olika kommandon för sitt. Här kommer några exempel:
”Ligg” (släng dig rakt ner i marken), ”Dekk” (håll alla tassarna stilla och fäll kroppen bakåt ned i ligg), ”Sitt” (dra in rumpan under dig och låt den nudda marken så fort som möjligt), ”Bak” (håll baktassarna helt stilla och flytta framtassarna bakåt in i en sitt), ”Upp” (tryck ifrån med framtassarna och lyft dig upp i sittande ställning från ligg), ”Stå” (lyft båda framtassarna från marken och låt dem landa parallellt och samtidigt), ”Stanna” (vänd 180 grader och stanna), ”Res” (fäll dig framåt, från ligg till stå, med alla tassar stilla).

Låter det krångligt? Kanske, men jag ser många fördelar. Tänk så mycket tydligare det blir för hunden. När samma kommando alltid betyder samma rörelse kan hunden reagera blixtsnabbt och nästan reflexmässigt. Träningen blir tydligare för hunden, eftersom vi inte ändra kriterierna för ett beteende beroende på situation (Missy höll på att bli tokig när jag insisterade på att man inte fick flytta tassarna när jag sa ”ligg” just i fjärrdirigeringen. När jag bytte kommando lärde hon sig direkt). Dessutom blir kriteriet mycket tydligare för tränaren. När vi vet exakt vilken rörelse vi menar med ett kommando, är det mycket lättare att direkt avgöra om beteendet är värt en belöning.

(Ett undantag till den första regeln blir det naturligtvis om man jobbar med konceptsignaler som ”höger”/”vänster”, ”stor”/”liten” och liknande, då för man in en annan typ av signaler, men så avancerad är i alla fall inte jag ännu, här pratar jag om ”action cues”)

11 svar på ”Träningstips #8 – Ett kommando – en rörelse

 1. Det var riktigt klurigt, men ack så tydligt för hunden vad som gäller.

  Hoppas på ett träningstips om stadga!

  Fortsätt med fler träningstips det är nästan som en julkalender. Tycker speciellt om när det filmas;)

 2. 🙂 Ja! Visst är det en julkalender-känsla!:) Jättebra tips! Man får sig verkligen en tankeställare!

 3. Bra att du skrev det här just nu- jag håller på att lära in ”ligg” (fäll bakåt) och ”plats” (ligga ner och lägga hakan i backen) och behöver en signal för ett friare ligg också. Enda problemet blir – hur ska JAG lära mig hålla reda på alla ord!!???
  Tack för alla bra tips 😀

 4. Hei Fanny. Har tenkt litt likt deg, men ikke så gjennomført. Har kommando dekk (fra sitt) og bak (fra stå) i avstand klasse 3. Lurer bare på en sak. Har du forskjellige tegn også for de forskjellige kommandoene?

  Må jo bli himla vanskelig før oss som førere å holde orden på alt dette. 😉

  Det kan være lurt å ha ulike håndtegn også. Hehe, kan jo ikke stille lavere krav til føreren enn til hunden??

 5. Pingback: Kvällsträning under tunga regnmoln « Puma The Dog

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.