Träningstips #3 – Synliga hoppbommar och varierade hopphöjder

Idag var första lägerdagen av fyra för våra deltagare på årets agilitytränarutbildning. Det har varit tryckande varmt idag, värre än förra veckan till och med. Shejpa har varit med och visat lite och hon kroknar snabbt i värmen, men det känns skönt att hon faktiskt är med. Klarar hon det här så klarar hon det mesta i värmeväg. Dagens tips kommer passande nog att handla om agility, temat är hoppning:&

Se till att hoppbommarna är väl synliga för hunden. Alla bommar bör vara tjocka och ha minst två kontrasterande färger. Allra bäst är det om bommarna skiljer sig ifrån varandra dessutom. Det drar hundens blick till bommarna och lär dem att se innan de hoppar. Om man tränar på bommar som är svåra att se (till exempel naturfärgade träbommar) kan man se att hunden slutar titta efter dem, om en bom ligger på marken kommer han ändå hoppa lika högt när han passerar det hinderstödet.

Det är också viktigt att variera hopphöjden när man kör banor och kombinationer. Mina hundar ser sällan eller aldrig en hel bana med samma höjd på alla hinder. Olika höjder gör också att hundarna lär sig att titta och bedöma höjden innan de tar av. Det är säkrast och mest effektivt. En variation på +/- 10 cm från den höjd hunden ska hoppa på tävling kan vara en lagom riktlinje. Shejpa får till exempel hoppa de flesta hinder mellan 35-45 cm höjd, men då och då slänger jag in något som är lägre och ibland något högre (upp till 55 cm). Nu är hon en stor och välbyggd mediumhund, hade hon haft stora problem med att hoppa 55 cm hade jag kanske inte höjt så mycket. Det är bra att ha en variation uppåt, eftersom underlagets mjukhet eller lutning ibland kan få hopphöjden att kännas högre än vad den egentligen är.

4 svar på ”Träningstips #3 – Synliga hoppbommar och varierade hopphöjder

  1. Har du noen tips for en klønete brukshund med altfor lange bein (som aldri har gått eller kommer til å gå agility) for å få bedre hoppteknikk til å komme seg over brukshinderet (85 cm) uten å berøre (kræsje) i det? Ser fram til neste tips! :-))

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.