Träningstips #2 – ”Gå och hälsa”

Dagens tips är att sätta kommando på hälsande (på människor och/eller hundar). Det här har jag tipsat om förut, men här om dagen påmindes jag om en annan fördel med att sätta kommando på hälsandet. Husägaren här hemma hade huggit ved och ställt upp på gården. Squid undrade vad det var för konstiga figurer som invaderat hennes tomt när vi var ute och rastade i halvmörkret. Hon reste ragg och skällde på vedstaplarna. Då provade jag att säga ”gå och hälsa” och genast ändrades hela hennes attityd. Hon sprang glatt fram till vedstaplarna med viftande svans och nosade av dem. Sedan gick vi vidare. Det är ett häftigt exempel på kraften i klassisk betingning. I vanliga fall brukar jag inte göra någon större affär av att valpen skäller ut nya saker, jag vet inte om jag tror att det är en så bra idé att insistera på att de alltid ska få nosa av allt och ”avreagera”. Jag tror kanske mer på att låtsas som det regnar och bara gå vidare, men i det här fallet var det kul att se reaktionen på ett välkänt kommando.

Om man har en hund med lite social osäkerhet, kan kanske ett sådant här kommando vara bra för att bryta isen i vissa situationer. Man måste dock tänka på att inte tjata ut signalen i situationer där hunden är osäker, då kommer signalen inte laddas med positiva känslor, snarare tvärt om. Lägg på signalen i situationer med välkända människor, till exempel varje gång hunden återförenas med en familjemedlem eller nära vän. När betingningen är stark, kan man testa och använda signalen i en mer neutral situation, men vara noga med att hunden absolut inte blir skrämd eller osäker under hälsningen.

Signalen ”gå och hälsa” har både en klassisk och en operant del. Den klassiska betingningen är den som handlar om de positiva känslor som väcks av kommandot. Den operanta delen handlar om att hunden lär sig att han får lov att gå fram till människor och hälsa när, och bara när, kommandot har givits. När den klassiska betingningen är viktigt blir naturligtvis ordningsföljden (se gårdagens inlägg) ännu viktigare. Se till att kommandot kommer innan hunden springer fram för att hälsa. Om du ger signalen samtidigt som hunden springer fram eller samtidigt som hunden hälsar, kommer du inte att få en stark klassisk betingning. När jag lägger på signalen ser jag därför till att jag håller fast valpen, antingen i halsbandet, i stramt koppel eller med händerna runt bringan på henne. När jag ser att valpen verkligen vill fram, ger jag signalen ”gå och hälsa” och sedan släpper jag valpen någon halvsekund senare. Det här upprepar jag vid varje hälsningsceremoni i några veckor, innan jag börjar kräva att valpen själv ska behärska sig för att få kommandot som belöning för bra beteende (kontakt med mig, slakt koppel eller sitta stilla till exempel).

Igår var det förresten EFIT, min dag kan ni hitta här

10 svar på ”Träningstips #2 – ”Gå och hälsa”

  1. Den klassiske betingingen vil nok bli like sterk uansett om du legger på signalet rett før hunden løper for å hilse, eller idet den allerede er på vei for å hilse. Det er selve kontakten/interaksjonen med personen som er det ubetingede stimuliet som pares med signalet (det betingede stimuliet) – atferden ”løpe fram” har lite med den klassiske delen av læringen å gjøre i dette tilfellet. Hvordan man velger å introdusere signalet er en annen diskusjon 🙂

    Takk for bra eksempel på nyttig bruk av hilsesignalet!

  2. Ett exempel på samma tema: Med min första border collie försökte jag lära in kommandot ”gå och kissa” genom att ge signalen samtidigt som jag såg att hon var på väg att kissa/samtidigt som hon påbörjade kissandet. Hon lärde sig aldrig att kissa på kommando. Med senare hundar har jag lagt in signalen så fort jag tar ut valparna och vet att de är kissnödiga. De lär sig på nolltid.

    Och så en fundering: Hade klassisk betingning skett lika effektivt om man till exempel försökte introducera en ny stimulus mellan klick (som redan är en betingad stimulus) och godbit. Om jag till exempel vill att ordet ”bra” ska utlösa samma känslor som klicket, är det då lika effektivt med klick -> ”bra” -> godbit som med bara ”bra” -> godbit? Anledningen till att jag undrar är att jag tänker mig att klicket redan har utlöst känslorna som man vill betinga till ”bra” och därmed blir det i alla fall delvis en omvänd betingning.

  3. Leser og pønsker på noe om arousalnivå og økning av klassisk betigning, men får ikke formulert noe fornuftig ut av det slik at det blir forståelig for andre.

  4. Tycker det är jättebra att du skriver om detta! Personligen tränar jag det mycket i vardagssituationer med valpen, gå och kissa, hälsa, spring etc KB rocks! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.