Träningstips #12 – Hoppstå

Av Maria Hagström fick vi den briljanta idén att lära de unga hundarna en ny typ av ställanden. Med Missy har jag alltid haft svårt med själva kriteriet för stå, vad är egentligen ”stå”? Vad ska hunden göra om den faktiskt står och jag kommenderar ”stå”? Eftersom det inte fanns tydliga kriterier blev det också svårt att träna. Med hoppstå får både hunden och tränaren ett tydligt kriterium, dessutom blir det ganska flashigt när det fungerar. Hoppstå använder vi till ställande under gång, inkallning med ställande och stå från sitt. Några exempel finns i videon som vi la ut här om dagen.

Beteendet kan man få fram på olika sätt. En del hundar (speciellt valpar kanske) hoppar och studsar mycket av sig själva, så det är lätt att fånga. Så gjorde jag med Squid. Med andra hundar får man shejpa fram det, till exempel kan man gå via att hunden står på bakbenen och sedan klicka för att de landar med båda tassarna i marken samtidigt (smart att ha hundar som kan många tricks, man vet aldrig när de kommer till användning…). Så fort man har fått fram beteendet får man börja kräva att hunden också står stilla med tassarna när hon har landat, eventuellt med lite hjälp av omvänt lockande i början. Se också till att ganska snabbt generalisera beteendet så att hunden kan erbjuda det i olika positioner – under rörelse, på avstånd etc.

8 svar på ”Träningstips #12 – Hoppstå

  1. Hei Fanny! Hvor mye tillater du at hunden beveger seg etter hoppet? Ser på valpefilmene at begge hunden beveger seg bittelitt rett etter hoppet – har dere bare litt mer å trene på eller er det greit at hunden beveger seg typ et halvt skritt for å få igjen balansen?

    Oliver er veldig god til å stå helt bom stille når han tilbyr stå rett framfor meg. Så snart vi går bakover blir det hele litt vanskeligere, da beveger han gjerne den ene poten et par cm etter hoppet.

  2. Simen: Nja. Båda valparna rörde sig mer än vad vi normalt hade belönat. Egentligen är kriteriet att inte en enda tass får röra sig Så brukar det faktiskt se ut, typiskt att det blev sämre på film. Att filma blir faktiskt lite som tävlingsträning, man ser direkt vad som inte funkar varje gång och på första försöket 😀

  3. Alltid lika inspirerande och roligt att se era hndar på film! Ni är verkligen duktiga hundtränare! Några lydnadsfilmer til och jag blir sugen att ta upp lydnaden igen!

  4. Pingback: Hoppstå « Puma The Dog

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.