Tankar på natten

Det har varit en blåsig och regnig dag och hundarna har bara fått korta rastningsrundor medan jag har försökt samla energi efter helgen. På kvällen passade jag på att träna gungbräda med Shejpa. Det är tur att man inte har så mycket möbler… Shejpa var jätteduktig i alla fall, väldigt träningssugen efter en helg utan matte. Jag har valt att använda godbitar när jag jobbar med gungbrädan. Det blev för tungt att göra det med bara lek. Däremot har vi fått stora framsteg i lekandet och jag har fått mig många aha-upplevelser när det gäller det där med mat/lek. Framför allt har jag insett hur mycket jag har mutat henne med godbitar. Det blir det stopp på nu. Först bra prestation, sedan lek och efter det kanske det kommer mat som bonus. Jag vill inte att hon ska kunna förutse vad som händer. På träning i torsdags i ridhuset lyckades jag riktigt bra med det. Jag hade kycklinghalsar i stängd ziploc-påse i stängd ficka och jag tror faktiskt inte att hon listade ut det förrän jag tog fram dem. Det var hennes första godbitar på flera veckor. Behöver jag säga att träningen gick fenomenalt bra och att kontaktfälten var grymma?

Har hittat lite trevliga bloggar om helgens kurs.

Tinas blogg
Lindas blogg
Annas blogg

Annars är jag sååå valpsugen just nu. Det är verkligen så spännande att få en ny hund, ett helt oskrivet blad. Jag vet ingenting och jag ser så mycket fram emot allt jag kommer att lära mig. Det är inte framtida tävlingsframgångar som gör att jag längtar efter en ny valp. Det är inte så att jag har tröttnat på hundarna jag har eller att de inte är bra nog (tja, jag hoppas ju att Squid har större talang för vallningen än vad Missy har, det ska erkännas). Både Missy och Shejpa har massor att ge och massor med tävlingar kvar att göra. Nej. Största suget efter ny valp handlar om allt man lär sig. Alla hundar som har kommit in i mitt liv har gett mig så enormt mycket kunskap att det blir till ett beroende. Visst blir tre hundar mycket, men det ska nog gå bra. Jag har ju tid att träna Pi just nu och hon är ju inte ens min hund.

Det ska bli jättekul att verkligen satsa på vallningen, jag är enormt sugen. Vad som händer eller hur det går vet jag ingenting om. Vallningen kan jag allt för lite om för att kunna ha några färdiga planer eller förhoppningar. Jag vet bara att det ska bli jättespännande och att jag kommer lära mig mycket. Squid ska inte bara hålla på med vallning. Planen under det första året blir att lägga en massa grunder som gör att det blir enkelt att komma vidare med vad vi än vill hålla på med. Jag hoppas att vi ska kunna starta i både lydnad och bruks innan vi kommer igång med agilityn på riktigt. Jag märker att det blir en enorm skillnad med hundar som är grundade från början, jämfört med hundar som inte har gjort så mycket. Pi har inte fått väldigt mycket träning, men grunderna hon har gör det lätt att plocka upp lydnaden och förbereda henne inför klass II nu. Jag har många gånger tänkt träna lydnad med Shejpa, men det faller liksom på att hon verkligen inte kan någon lydnad. Det blir för tungt. När jag skaffae Shejpa tänkte jag bara på jakten och det blev inte så himla mycket annat under hennes första år. Det var ett misstag som jag inte ska göra om. För att se till att jag inte glömmer bort brukset har vi anmält oss till Canis Elitgrupp i bruks. Det ska bli väldigt roligt att komma igång med sök- och uppletandeträning igen. Vi håller tummarna för att vi kommer med. Det blir många grenar att jobba med, men jag är övertygad om att min träning har blivit så mycket bättre att de flesta grejerna kommer vara väldigt lätta att lära in jämfört med när jag började med Missy för fyra år sedan. Och Missy har ju faktiskt meriter i lydnad, agility och spår. Dessutom har hon hunnit med en del vallning, tv-framträdande i freestyle och ett nästan tävlingsklart sök. Förrutom tävlingsmeriter har hon också klarat av att gå från rädd och arg valp till social, säker och trevlig vuxen hund. Tänk vad jag kan hinna med på fyra år med Squid med de lärdomarna jag har dragit från Missy, Shejpa, Pi och de andra hundarna som har kommit in i hemmet… Man vet aldrig var som händer med en ny valp, allt jag vet är att jag kommer lära mig nya saker och det ska bli enormt spännande!


Dags att sova… Ska bara övertala småtjejerna om samma sak 😀

7 svar på ”Tankar på natten

  1. förstår precis vad du menar, en valp är en ny spännande och mysig bok att både läsa och skriva i 🙂 förstår att du längtar!

  2. Ska bli så spännande att se Squids utveckling när du fått hem henne! Men samtidigt lite ångestframkallande som vanligt. 😉 Men boka nu inte in så mycket bruks att du inte hinner med alla resor du ska göra till din PT i vallning! 😉

    Nästa år måste vi hitta lite valltävlingar i Norge igen!

  3. Framförallt så är det ju otroligt spännande och nyttigt för oss andra att DU skaffar valp! Ju mer du lär dej, desto mer kan du lära oss! 😀

  4. Alla bloggarna du lankade till pratar om annorlunda satt att lara in krypet, nu blir jag lite nyfiken pa hur det gick till? 🙂
    Forstar precis vad du menar ang valpen, man lar sig sa mycket nya saker av varje hund, och aldrig det man trodde man skulle lara sig (inte jag iallafall)! Lycka till med valpen, det ar ett svart val, de var alla otroligt sota pa korten! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.