Statusrapport inför klass I

Trots att vädret har varit fuktigt och mulet idag så blir jag glad över att åkrarna har tinat och temperaturen är på plussidan. Det är mycket trevligare att låta hundarna springa i tung, mjuk lera än på hård, knölig mark – trots att de blir jättesmutsiga efter en promenad runt åkrarna. Shejpa har tränat agility idag. Dels lite slalom, som gick riktigt fint! Hade bra tempo igenom 2×6 pinnar och vi fick till svåra bakombyten m.m. Sedan satte jag upp en hoppkombination med 6 hopphinder där vi tränade på lite allt möjligt. Den var ganska öppen så att hon kunde sträcka ut en del och få upp farten. Jag gillar inte Shejpas hoppstil och det oroar mig. Hon sträcker inte ut bakbenen så som jag hade velat. Vet inte helt vad jag ska göra med det. Självklart tränar vi hoppteknik, men om det påverkar hur hon sträcker ut över hopp vet jag inte helt… I övrigt gick hoppkombinationen bra. Vi fick tränat framförbyten, bakombyten, threadles och serpentiner.

Pi fick vara med på inomhusträning på konstgräs idag. Alla gick hem när vi kom efter jobb, så vi var ensamna i hallen. Leken börjar bli riktigt bra, speciellt i en så störningsfri miljö. Hon jobbade långa stunder för bara lek. Hon är så rolig när hon får besked om att hon får lov att springa en runda med leksaken i munnen. Hon blir så lycklig och springer runt samtidigt som hon sjunger en liten sång. Nåväl, lite träning blev det också, inte bara lek. Pi gjorde faktiskt stå under marsch för första gången idag och hon gjorde det snyggt! Fick lirka lite för att få det från baklänges marsch till framlänges, men det var verkligen på tiden att göra det nu. Igår visade hon ju att hon fixade det på kommando under baklänges marsch på första försöket, trots att hon hade gjort läggande under gång precis innan. Spännande. Nu återstår det bara att se om vi får ordning på signalerna och inte blandar ihop ligg och stå. Jag tycker att Pi har rätt bra koll på kommandona, men visst chansar hon ibland. Vi har lagt två platsliggningar idag. En med kursdeltagarna på lydnadskurs och en med Pavlov på konstgräset. Det är verkligen svårt att få Pi att ligga stilla, hon är så himla rörlig och tycks vara mer flytande än fast när hon ligger. Lite nonchalant skulle jag nog kalla henne också, kanske behöver hon en mer tydlig uppgift? Hakan i marken? Externbelöning? Eller kanske bara lite mer koncentrerad träning från mitt håll. Jag tappar lätt fokus på henne och låter henne ligga lite för länge.

Status inför klass I:
Platsliggning: Relativt ointresserad i andra hundar och störningar. Ligger lätt en halvminut, men har tränat alldeles för lite. Lite för nonchalant. Nedläggande och uppsättande funkar bra.
Tandvisning: Aldrig testat. Finns en risk att domaren får en setter på huvudet om vi inte tränar.
Linförighet: Har en väldigt fin position och attityd. Behöver uthållighetsträning. Behöver bättre svängar (speciellt högersvängar, jag lyckas alltid få hundar som inte kan svänga höger förrän de är två). Provade språngmarsch första gången idag, det gick bra med lite träning.
Läggande under gång: Bättre tempo i läggandet behövs, annars bra.
Inkallning: Funkar tillfredsställande.
Ställande under gång: Behöver mer rutin (började träna det framlänges idag). Behöver träna återkomster och stadga i stå.
Apportering: Funkar fint om hon bara lär sig att vänta på kommando, men jag har inte jobbat med greppet så som jag hade velat. Hon håller, men inte med attityd.
Hopp: Fungerar, men jag har inte testat full höjd.

Imorgon ska jag komma igång med tränandet av elithunden också. Vi har mycket att jobba med och nu hoppas jag att hon är bra i magen igen! De senaste dagarna har hon bara fått springa i skogen.

5 svar på ”Statusrapport inför klass I

  1. Upptäckte häromdagen att Spika är rätt duktig i lydnadsmomenten förutom ställandet. Av ren nyfikenhet ska jag testa att lära henne ställande under gång med din ”backa”-metod. Tror stenhårt på idén och hon börjar redan bli ganska duktig på att backa vid sidan i köket (har väggen som hjälp). Ska bli spännande att se hur det hela utvecklar sig.

  2. Alltid morsomt og lese det du skriver. Kan du ikke skrive litt om løpende kontaktfelt i agility? Er fremdeles usikker på hva jeg skal lære de. Finner lite informasjon om det. Ps slalomtreningen går supert! Har brukt susan garretts metode, etter a ha lest boka shaping success.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.