Squids ruta

En sak som vi tränade på under några pass under kursen var rutan. Med Squid väntade jag ganska länge med att börja träna rutan, eftersom jag ville se till att hon hade bra grundkunskaper på plats först. Första träningspasset var under kurs med Maria Hagström i november. Sedan dess har det blivit några pass när vi har haft möjlighet (det blir ju inte så mycket utomhusträning i det här vädret), kanske drygt 5 stycken. Jag är väldigt positivt överraskad över hur snabbt det har gått att få en riktigt bra förståelse för momentet.

Jag har shejpat det utan hjälper, genom att först bara lära henne att springa rakt fram bort ifrån mig. Sedan gjorde jag samma sak, fast med rutan framför oss. Hon har fått belöning kastad över huvudet när hon är i rutan. Jag började alltså med en normalstor ruta på 5-15 meters avstånd. Tack vare hennes grundkunskaper blev det en väldigt hög lyckandeprocent och aldrig något problem med snurr i rutan, tidiga stopp eller intresse för konerna. Har flyttat rutan ofta och ändrat avståndet från rutan för varje repetition. I början hade hon naturligtvis ingen aning om att hon sprang mellan fyra koner, men under kursen idag såg jag verkligen att hon spanar in rutan direkt på avstånd och hittar in i den även om det inte innebär att springa rakt ut ifrån mig (hon sprang iväg till rutan en gång när vi tränade något annat och då fick hon liksom springa i en båge för att ta rätt linje).

Nu när hon har bra förståelse för att springa igenom rutan, började vi träna lite mer på att hon ska få förståelse för mitten av rutan. Jag vill gärna att hon själv tar ansvar för att hamna rätt i rutan, jag litar inte helt på att jag klarar av att kommendera ”stå” på rätt punkt varje gång. Så idag varierade vi mellan vanliga skick från långt håll, och att stå nära och belöna henne för att hon rör sig runt i mitten av rutan. Jag vill inte börja med det här steget förrän hunden har bra sug ut till rutan och mycket förväntan framåt. Det är mycket vanligare att färska hundar börjar stanna för tidigt, än tvärt om.

Här kommer en video:

5 svar på ”Squids ruta

  1. Pingback: Ruta « Jodaposten’s Weblog

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.