Squids mindre charmiga sidor

Solskenet fortsätter, det är härligt! Squid fick träna på att vara ensam medan jag promenerade med Shejpa och Missy idag. Det klarade hon galant, trots att jag först var en sväng till affären utan valp och sedan plockade ut Missy ur samma rum som Squid var. Jag hörde inte ett knyst från henne. Sedan kom Nina med Maximus och vi tränade i solskenet. Jag hade med Missy och Squid ut och tränade dem växelvis. Squid är riktigt duktig på att ligga och titta på när jag tränar Missy, både i öppen och stängd bur. Härligt att hon redan kan vara med som en av de vuxna hundarna, det gör ju livet mycket enklare! Missy är lite frustrerande att träna lydnad med just nu. Het som ett skenande ånglok. Dessutom tränar vi mycket på det som är svårast just nu och det är naturligtvis frustrerande. Denna jäkla signalkontroll. Det kändes väl ganska bra, tills jag började utmana henne genom att ändra mitt kroppspråk. Det känns verkligen hopplöst ibland, jag tror till och med att valpen är duktigare på att skilja mellan sitt och stå. Vi gjorde några vittringsapporteringar för första gången på jättelänge och det gick i alla fall hyfsat! Ett felplock i mittenrepetitionen, men så gjorde hon rätt direkt efter det. Inte illa för att vara första gången på många månader, när hon är så het och vi kör helt moment direkt.

Squids första pass blev bara lek, nosduttar i handen och cirkelarbete eftersom jag håller på att vänja henne vid gentle leadern (nosgrimma) och hon behövde enkla, fartfyllda övningar för att inte tänka på den. Sedan körde vi lite fotgående med ganska svåra störningar av Nina och Maximus. Det var svårt och det behöver vi jobba mer på. Hon ville framför allt fram till Maximus bur och fjäska. Fria följet ser i alla fall väldigt fint ut 🙂

På kvällen hade vi valpkurs och jag bestämde mig för att vara inne eftersom det är så himla kallt på kvällarna. Vi satt på golvet och hade det mysigt på vårt härliga, fluffiga fårskinn och de andra valparna var spridda runt om i rummet. Vi jobbade med avslappning, hantering och shaping. Squid fick visa flera av tricken hon kan, men då var hon rätt trött. Hon var duktig på allt, men hon vidade ett fruktansvärt fult resursförsvar. Det har jag sett tidigare och jag förbannar mig själv för att jag inte har tagit tag i det tidigare. Det är ju så lätt att ändra hennes beteende om man bara gör det i tid. Jag är glad att jag i alla fall hade påbörjat tillvänjningen till gentle leader (även om jag naturligtvis borde ha gjort det tidigare), för den kom till god användning när hon fick sina små utbrott på stackars Ki. Med lite jobb blev det mycket bättre, men vi behöver träning på det här, helt klart. Hon vaktar sina godbitar och hon var även sur när de främmande valparna kom inklampandes i hennes hus och hon var kopplad. Hon är väldigt ödmjuk mot vuxna hundar, men mycket tuffare mot valpar i hennes egen ålder. Jag ser inte av resursförsvaret här hemma med våra hundar.

Tillvänjningen till gentle leader påbörjade jag eftersom hon kommer gå mer i koppel på promenad. Hon börjar valla de andra hundarna så pass ofta nu att jag inte vill låta henne fortsätta springa lös hela tiden. Gentle leadern gör det möjligt att bryta hundens fokus på vallobjekten utan att man behöver gå i fysisk fight med hunden. På samma sätt fungerar den väldigt bra i situationer som den med resursförsvaret. Försöker man bryta en arg hund genom att dra dem tillbaka i halsbandet kommer man bara aktivera motståndsreflexen och få ännu mer intensitet (det finns ju en anledning till att man hetsar skyddshundar i sele). Med gentle leadern kan man lätt bryta beteendet och vända bort hundens blick. En gentle leader gör helt enkelt att hunden får färre belöningar för oönskat beteende, och fler belöningar för rätt beteende!

5 svar på ”Squids mindre charmiga sidor

  1. Hej och god fortsättning!
    Skulle du vilja utveckla hur du tränar bort resursförsvar, jag tycker det är ett mycket intressant ämne där man allt för ofta får råd om att ”ta ur” hunden beteendet med mer ller mindre våld.

  2. Tack för ett av många lärorika inlägg! 🙂
    Jag har en fråga ang Gentle Leader, min border han en tendens till att fästa blicken helt maniskt (jag skulle fakitskt inte kalla det att han eye:ar) framförallt på andra hundar. Han lyder kommandon i de ögonblicken men han släpper inte blicken. Ända sättet att få honom att sluta titta är att fysiskt vrida hans huvud åt ett annat håll.
    Skulle en gentle leader kunna vara en lösning på detta problem?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.