Slalominlärning med 2×2-metoden. Dag 2.

Då har vi kört andra dagen med Ageras slalom. Tre pass på lite dryga tre minuter. Jag är lite frustrerad över att vi inte har kommit speciellt mycket längre än vad vi var igår. Hon fixar alla ingångar förrutom klockan 3-6 som fortfarande är ett problem, även om hon inte alls sliter lika mycket som hon gjorde igår. Thomas menar att lösningen på slalomproblem är att gå vidare, och jag är nog benägen att hålla med. Det ger sig nog när vi får på fler pinnar, så planen imorgon är att köra ett pass med två pinnar och sedan lägga på två till under de två passen efter det. Vi åker till Göteborg imorgon, så vi får se hur mycket vi hinner göra.

10 svar på ”Slalominlärning med 2×2-metoden. Dag 2.

 1. Kul att följa Ageras slalominlärning, jag hoppas att ni fortsätter att filma passen! Varför kommer det sig egentligen att hunden ibland väljer att göra ”fel” massvis av gånger, trots att den får belöning för ett annat beteende, tror du?

 2. Ja. Svårt att ”tro” något utan att gå in i huvudet på hunden. Om jag ska försöka läsa den bruna råttans tankar så tror jag att hon tror att det är samma beteende som hon brukar få belöning för (= springa mellan två pinnar). Att gå runt en pinne och så springa igenom är ju faktiskt ett annat beteende, som inte alls har fått lika många belöningar. Att hon inte ändrar sig snabbar beror nog på tidigare träning. En annan del av problemet kan vara bristande torrhandling/one jump.

 3. På den forrige filmen gjorde hunden feil veldig lenge (11 minutter?). Pauset dere henne i mellom eller trente dere i ett strekk?

 4. Det är verkligen en härlig hund och spännande att följa hur träningen utvecklas. En sak som jag inte förstår bara är varför Nina använder både ”oj” och ”bra” som ”rätt” kommando och ”oj” även som ”fel signal”? Det blir lite luddigt tycker jag.

 5. Lone: Nej, det var ingen paus emellan där. Tror inte att det var så länge som 11 minuter, men nästan.

  Cecilia: Ja, jag kommenterade också att Nina gör så. Tror inte att det spelar så stor roll egentligen, men det kan ju vara klokt att ha en annan signal när det blir riktigt, för tydlighetens skull…

 6. Va härligt med en hund som är så duktig på att fortätta att försöka! Kalas Nina och fina Agera!
  Ni kommer att bli bäst i klassen, lyllosar :)! En annan är på jobbet…..

 7. Vi brukar göra så att hunden får belöningen på hö sida av slalomen när den kommer ur, för att den skall få in den svängen när man sedan bygger på med fler pinnar. Bara en tanke när jag såg filmen 🙂

 8. Okei, interessant at hun greide å jobbe så lenge da! Så jo at intensiteten dalte. Synes det er utrolig uvant å la hunden prøve så lenge uten at det blir rett. Jeg ble skikkelig utålmodig av å se på *ler* Synes det hadde vært interessant om du skrev mer om dette med å jobbe gjennom problemene/frustrasjonen og å ikke hjelpe hunden med en gang, hvordan man går frem fra starten av og hva man gjør når man har laget seg en hjelpeavhengig hund! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.