Running Contacts

Imorgon börjar den tredje upplagan av Cecilias och min running contacts-kurs online. Det fick mig att se tillbaka på de 7-8 år som jag har sysslat med det här. För 8 år sedan var jag väldigt peppad på att träna stoppade kontaktfält – jag tyckte liksom att det var så häftigt med det självständiga beteendet och de strikta kriterierna. Men så blev det ändå running, tack vare att Susan Garrett övertygade mig. Det var tur att Shejpa var totalt orädd för ostadiga underlag och alltid oförtrutet sprang mot mat om det fanns möjlighet, när man tittar på hur vi började träningen…

När jag lärde Shejpa running contacts var det inte många som hade det. Vi var nästan ensamma om det på tävling, vilket gav en stor fördel i agilityklasserna (speciellt eftersom Shejpa var väldigt säker). Träningen med Shejpa var en utmaning, men gick förvånansvärt bra. När jag sedan lyckades lära min border collie Missy fullhöjdsbalans på en vecka var självförtroendet på topp.

Sedan dess har jag tränat många hundar, både egna och elevers. Jag har gått från ”det här kan jag, det är ju lätt!” till total uppgivenhet, men jag har alltid lärt mig en massa av det. Alla hundar har gett nya aha-upplevelser och lärt mig nya knep. Någonting jag verkligen har lärt mig, är hur mycket man vinner på att hunden är mentalt och fysiskt mogen, och har goda förkunskaper när det gäller belöningshantering, shaping och kroppskontroll.

Wilco är ju 12 månader och det börjar bli dags att fundera på hans kontaktfältsträning. Vi har tränat lite uppfarter i höstas. Dels för att vänja honom vid att springa på planka, dels för att få lagt på kommando på balansen och kunna träna signalkontroll, och naturligtvis lite för att få bra uppfarter med både säkerhet och träff på kontaktfältet. Något övrigt som liknar running contacts har vi inte gjort. Han har varit omogen i både kropp och huvud. Nu börjar det dock kännas som att det kan vara dags att sätta igång, och jag ser fram emot att börja experimentera under våren! Han har redan visat att han älskar att klättra upp på balansen bakom ryggen på mig när jag tränar de andra hundarna, och han verkar helt orädd (om än med ett riktigt gasell-skutt på väg över kontaktfältet när man ska ta med honom).

Det ska bli så himla spännande att klura ut vad han behöver för träning och hur vi ska lägga upp den. Jag lovar att lägga ut vår process i kursen. Du kan starta när du vill under mars utan att missa någon tid – vi har förlängt kursen med 4 veckor så att du kan starta senare om våren inte har kommit hem till dig än.

Återanvänder en film på Epic som vi gjorde till vår första onlinekurs:

Och lite Shejpa-nostalgi:

Häng med till RC-heaven i vår! 

 

1 svar på ”Running Contacts

  1. Häftigt att du har hållt på med RC så pass länge nu och tagit många lärdomar av det! Jag ser fram emot nästa vår då jag och IPA ska börja med RC och kanske får även Best ta upp RC-träningen då 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.